Doplňující informace k článku "Chladnokrevní sportovci"

V lednovém tématu měsíce se můžete blíže seznámit s chladnokrevnými plemeny. V poslední části se věnujeme chladnokrevným soutěžím, a jelikož je toto odvětví pro některé z nás španělskou vesnicí, přinášíme nyní základní informace o jednotlivých disciplínách.

VOZATAJSKÁ SOUTĚŽ (FORMANSKÁ JÍZDA)
Vůz, do něhož je zapřažen pár koní (kteří musí v daném roce dosáhnout věku min. 3 roky), projede na čas předem stanovenou překážkovou tratí. Na kozlíku vozu sedí kočí, který dle pravidel soutěže musí mít pokrývku kolen, hlavy a v ruce bič. V zadní části vozu sedí přísedící, oba starší 18 let. Všechny překážky na trati jsou tzv. „shoditelné“, aby byla zajištěna bezpečnost soutěžící dvojice v případě kolize s překážkou. Porušení každého dílu překážky je penalizováno pěti trestnými vteřinami. Formanská jízda je dynamická, akční záležitost - nekompromisně prověří spolupráci vozataje s koňmi i mezi koňmi ve spřežení navzájem.

Formanská jízda je nejen kvalitním sportovním zážitkem, ale také oblíbená součást různých výstav a show.

Soutěžící musí celou trasu projet bez poboření překážek a v co nejlepším čase.

TĚŽKÝ TAH (ABSOLUTNÍ TAH, FREE-STYLE)
Kočí a kůň soutěží v tahu saní s předem určenou zátěží. Rozměry dráhy jsou 20 x 5 m. Kočí musí být starší 18ti let a kůň musí v daném roce dovršit nejméně 5 let. Kočí vede koně na opratích a smí jej povzbuzovat pouze hlasem. Když celé startovní pole absolvuje trasu s počáteční zátěží (700 kg), na saně přidá pořadatel dalších 100 kg a koně zopakují výkon. Od 1 100 kg hmotnosti se závaží přidává po 50 kilogramech. Vítězem se stává kůň, který utáhne nejvyšší hmotnost, v případě rovnosti váhy saní rozhoduje o prvenství delší dráha v posledním kole. Kůň musí dráhu absolvovat vždy v časovém limitu jedné minuty. Kočí, kteří soutěž absolvují s tříletými koňmi, jdou pouze váhu 300 kg jako obdobu základních výkonnostních zkoušek chladnokrevných koní.

Hnědka Sága táhne sáně s předepsanou zátěží na výkonnostních zkouškách chladnokrevných klisen pod vedením Josefa Rajšla.

Těžký tah v podání noriské klisny.

OVLADATELNOST KONÍ V KLÁDĚ
Kůň, vedený svým kočím, táhne pořadatelem připravenou kládu o délce 8 m a objemu 0,4 m3 po trati mezi jednotlivými překážkami. Soutěž simuluje práci koně v lese, která klade zvýšené nároky na pozornost kočího, jakož i na obratnost, inteligenci a zkušenost koně samotného. Uvidíte např. začelení klády a rampování (při rovnání kmenů na skládku), couvání či velmi náročnou „vlnovku“ s rozestupy kuželů 5 a 3 metry. Atraktivní překážkou je takzvaný podsmyk nebo shození kuželu čelem klády – obě překážky jsou velmi náročné na dokonalou souhru kočího a koně. Na překážkách jsou umístěny shoditelné části, za jejichž poboření se opět přičítají trestné vteřiny. Koně startující v soutěži musí v daném roce dovršit alespoň 3 roky.

Při poboření překážky se soutěžní dvojici přičítají trestné vteřiny.

Ovladatelnost v kládě simuluje práci koně v lese.

KOMBINOVANÁ SOUTĚŽ
Kombinovaná soutěž obsahuje výše zmíněné tři disciplíny, které se ovšem jezdí s párem koní a z toho vyplývají některé odlišnosti.
V ovladatelnosti v kládě koně táhnou kládu o délce 10 m a objemu 0,7 – 1 m3. V těžkém tahu je základní váha 1500 kg a přidává se minimálně po 100 kg.

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.