Drezurní klisna Ori boduje i v chovu

Druhý termín zkoušek výkonnosti tříletých teplokrevných klisen pořádal Svaz chovatelů koní západní Čechy ve středu 2. září. Místem konání se stal jezdecký areál ing. Petra Dajbycha v Trnové-Vískách, nacházející se v okrese Plzeň-sever. Komise pracovala stejně jako u prvního termínu na Štekrově mlýně ve složení: Ing. Jan Šíma, Ing. Miloslav Mentlík a Eva Hlaváčková.

Ke zkouškám majitelé připravily devět klisen. Sedm jich příslušelo k plemenné knize českého teplokrevníka, jedna k PK cs a poslední klisna pocházela přímo ze slovenského chovu. Tato v Bratislavě narozená klisna neměla nárok na dotaci, protože dotační program českého teplokrevníka se na importované koně nevztahuje. Bojovala tedy alespoň o zařazení do vyššího oddílu plemenné knihy, konkrétně o zápis do hlavní plemenné knihy.
Úvod zkoušek patřil skákání ve volnosti, kde mladé klisny dostaly možnost nejprve se seznámit se skokovou řadou. Po jejím absolvování pokračovaly na drezurní obdélník. Tam je čekala zkouška mechaniky pohybu a ovladatelnosti.
V letošním roce mohla být komise spokojena, všichni jezdci smysl zkoušek pochopili. To zaznamená, že předváděli u klisen chody, a nikoliv provedení cviků v písmeni i za cenu hrubých zádrží. Po zkoušce ovladatelnosti na obdélníku čekala na mladé adeptky ještě kavaletová řada a postupová řada. Všech devět klisen požadavkům zkoušek vyhovělo, pouze jedna klisna se kvůli slabé mechanice pohybu do tohoto oddílu nedostala. Dvě z adeptek získaly zařazení do HPK-PRO, což je akcelerační program českého teplokrevníka. První z nich, Viktorie po holandském Jaspisovi v majetku Josefa Růžka z Domažlic získala 8,1 bodu. Ještě lépe se dařilo jihočeské Odetě v majetku  Veroniky Adamcové z Vimperka. V konečném součtu získala 8,5 bodu. Tato velmi dobře se pohybující klisna je narozená po otci Lopez-17, který sice dosáhl v drezuře ,,jen stupně S, ale určitě jevil pro tuto disciplínu vhodné předpoklady. Tak jej hodnotil Jan Holcbecher, když Lopeze-17 sedlal před několika lety při oblastní výstavě chovných koní. Matkou Odety je pak sportovní veřejnosti známá klisna Ori po Frühesch Měník, která chodila drezury stupně T.  Odeta také získala velmi vysoké hodnocení v ukazatelích pracovní ochota a charakter.
Západočeský chovatelský svaz připravil poslední letošní termín zkoušek výkonnosti na 23.9. Místem konání budou Nebanice na Chebsku.

 

Black Horse Show 2009 – soutěž o vstupenky – VSTUPENKA Č. 016 – výherní kód č.: BHS090902556645

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.