Hřebčince dostanou dotaci navýšenou o pět milionů

Celkových dvacet pět milionů korun dotace pro rok 2011 Ministerstvo zemědělství navrhlo rozdělit rovným dílem mezi Zemský hřebčinec Písek a Zemský hřebčinec Tlumačov. Oproti roku 2010 je to navýšení o pět milionů.

Účelem poskytování dotací oběma zemským hřebčincům je zachování národní kulturní památky, tradičních historických staveb a zajištění plnění úkolů státní péče o rozvoj plemenářství v chovu koní v ČR.

Pro rok 2011 schválila Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na podporu plemenářství v chovu koní 25  milionů korun. Rovným dílem se o ně mají podělit dva zemské hřebčince. Dotaci dostane Zemský hřebčinec Písek státní podnik na opravy a údržbu objektů, které jsou národní kulturní památkou, a Zemský hřebčinec Tlumačov, s. p. na údržbu historických a tradičních objektů. „Jsem rád, že se podařilo navýšit tento dotační titul o dva a půl milionu korun pro každý z těchto státních podniků, které jim pomohou zlepšit stav svěřeného majetku“, uvedl ministr Ivan Fuksa.
Dotace je dále určena na zajištění plnění úkolů státní péče o rozvoj plemenářství v chovu koní ČR u obou zemských hřebčinců. Jednoznačně je vyloučeno použití dotace na inseminaci.
V případě Národního hřebčína Kladruby nad Labem, s. p. jsou v rámci tohoto programu dotace nulové a nestanoví se předmět dotace – tento státní podnik sice dále existuje, ale již nevyvíjí žádné dotované aktivity. Jeho hlavní činnosti fakticky převzala v loňském roce vzniklá státní příspěvková organizace Národní hřebčín Kladruby n. L. Oproti roku 2010 je navrženo navýšení finančního limitu pro každý z předmětných hřebčinců o 2,5 mil. Kč., jako kompenzace inflačního vývoje. Navýšení také umožní realizovat havarijní opravy, které si vyžádají značné finanční prostředky.
 „Zemský hřebčinec Písek státní podnik velmi vítá zohlednění dlouhodobého inflačního vývoje. Tyto prostředky budou využity na údržbu národní kulturní památky v důstojném stavu, na odstraňování havarijních stavů na hříbárně a k nositelství řádné „koňařské“ kultury veškeré činnosti,“ říká ředitel Zemského hřebčince Písek, s. p. Jan Pellar.             
Plnění schválených šlechtitelských programů chovatelskými sdruženími uznanými Ministerstvem zemědělství nicméně neomezuje soukromé podnikatele poskytující služby v přirozené plemenitbě a inseminaci koní. Poměr počtu plemeníků v ČR činí 25 státních ku 75 soukromým, zemské hřebčince se tudíž neobejdou při plnění šlechtitelských programů bez spolupráce se soukromými podnikateli.
Tereza M. Dvořáčková
tisková mluvčí MZe

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.