Hřebec na dnešní den: Cornet de Lux

PR text / Holštýnský hřebec Cornet De Lux dánského chovatele Augustina Mortena byl zařazen do plemenitby na základě holštýnského körungu v Neumünsteru na podzim roku 2011 (skokový index 141).

Na aukci při holštýnském körungu v roce 2011 byl zakoupen americkými majiteli (Windsor Farm) za částku 95.000 € a byl zapůjčen zemskému hřebčinci v Marbachu v Německu, kde působil v plemenitbě v letech 2012 a 2013.

Jako 6ti letý zvítězil v 70-ti denním výkonnostním testu hřebců v Schlieckau, kde obdržel výslednou známkou 8,63 za skok a skokový index 137 (dále např. známku 9,5 za skok ve volnosti).

V letech 2014 a 2015 se úspěšně se účastnil soutěží pro mladé koně do 1.30 m v sedle s Thomasem Voßem, ale bohužel jeho kariéru pozastavil úraz kolene, který si přivodil v průběhu 70-ti denního testu v roce 2015. I přes toto zranění test vítězně dokončil (viz https://www.st-georg.de/news/zucht/schlieckau-cornet-de-lux-bester-beim-70-tage-test/). Byla mu však diagnostikována úrazová synovitida kolene, resp. tekutina ve vnitřním obalu kolene, která musela být koncem téhož roku artroskopicky operována a do kolene mu byly aplikovány kmenové buňky. Po operaci a následné měsíční rehabilitaci na klinice v Bilsenu nejevil žádné známky obtíží a vrátil se do sportu.

V roce 2016 se zúčastnil se svou jezdkyní Theou Jelcic závodů do stupně 1.35 m. Při vysoké zátěži se však náplň kolene při několikadenních závodech začala vracet a s indikací odpočinku bylo rozhodnuto, že pro vysoký sport v této sezóně připravován nebude.

V roce 2017 byl proto zapůjčen na inseminační stanici do Itálie, kde působil v plemenitbě (viz http://holsteiner.it/cornet-de-lux/).

V roce 2018 byl hřebec CORNET DE LUX zakoupen do Český republiky. Umístěn je ve stanici hřebců společnosti WinnerHorses, s.r.o. v obci Chocenice, nedaleko Kolína ve Středočeském kraji. Na základě veterinárních vyšetření a doporučení je hřebec ve standardní skokové práci a nejeví žádné známky předchozího zranění.

 

WFFS:

Syndrom fragilních hříbat teplokrevníků: negativní (zdravý homozygot)

 

Rozhodli jste se připustit svou klisnu? Je potřeba vybrat si správného plemenného hřebce? Výběr vhodného hřebce je velmi důležitý, a v tom vám i letos může pomoci časopis Jezdectví. Jako každoročně pro vás připravujeme do únorového a následujících čísel speciál o připouštěcí sezoně, inseminaci, jednotlivých plemenných hřebcích, přehlídkách hřebců v chovatelských stanicích.

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.