Hřebec na dnešní den: Stakkato Gold

PR text / Stakkato Gold je „hannoverský hřebec roku 2015“, zároveň patří po mnoho let k nejlepším skokovým plemeníkům Německa dle FN odhadů plemenných hodnot. Stakkato Gold - jméno, které má velký význam v moderním chovu skokových koní. 

Již coby mladý hřebec byl úspěšným sportovním koněm na mezinárodní úrovni. Stakkato Gold byl nejlepším skokovým hřebcem hannoverského körungu v roce 2003 ve Verdenu. Svůj enormní skokový talent potvrdil také na 30denním testu v Prussendorfu, kde několikrát obdržel nejvyšší známku 10,0. Během první závodní sezóny v roce 2005 dosáhl vítězství a umístění v soutěžích pro mladé skokové koně do L, následujícím roce se výkonnostně posunul o stupeň výše a kvalifikoval se rovněž na Bundeschampionat. Později úspěšně startoval na tříhvězdičkových těžkých parkurech. V roce 2009 zvítězil s Janem Sprehe ve finále Youngster-Tour v Neumünsteru a mnohokrát se umístil např. v Dortmundu, Nörten-Hardenbergu, Assen (Nizozemsko), Oldenburgu a Gera. Doposud bylo körováno 18 jeho synů, k nimž patří např. Sacipont JV, Seal, Self Control, Sir Obolensky Z, jeho pravý bratr Sacramento Gold, Solid Gold, Springfield, Stargold, Stalido, San Giovanni a Star Capitol. Sir Obolensky byl v roce 2014 druhým nejlepším skokovým hřebcem na vestfálském körungu a stejně jako v roce 2013 Solid Gold Z, i on zamířil do hřebčína Zangersheide. V roce 2015 byl pravý bratr Sira Obolensky, Sacramento Gold, rovněž druhým nejlepším hřebcem vestfálského körungu (v aukci byl následně vydražen za 155 000 euro do Ruska). Také ve Vechtě měl Stakkato Gold prémiovaného syna, stal se jim Springfield. První potomci jsou v hojném počtu úspěšní v parkurovém sportu a na svém kontě mají také vítězství ze soutěží pro mladé skokové koně a úspěšné kvalifikace na Bundeschampionat. Celkem 42 ze 163 v Německu ve sportu registrovaných potomků úspěšně startuje v těžkých parkurech a část z nich také na mezinárodní úrovni. Jsou to např. v pětihvězdičkových soutěžích úspěšní Salto de Fee (Hilmar Meyer), Sansibar 89 (Henrik von Eckermann), Saskia (André Sakakini), Selena (Christian Heineking), Stagoldina (Ina von Bormann), Sam 848 (Heino Möller), körovaný Seal (Josef-Jonas Sprehe), Stakki’s Jumper (Jörne Sprehe), Startlight a KS Stakki (Reed Kessler). Za zmínku stojí především pod polskou vlajkou startující Stakorado, který v roce 2014 dvakrát zvítězil v soutěžích v rámci Světového poháru. Jeho mimořádné kvality coby plemeníka, prvotřídní původ a sportovní úspěchy mu v roce 2015 zajistili titul „hannoverského hřebce roku“ a dopomohly k zisku licentace pro holštýnský svaz.

 

Rozhodli jste se připustit svou klisnu? Je potřeba vybrat si správného plemenného hřebce? Výběr vhodného hřebce je velmi důležitý, a v tom vám i letos může pomoci časopis Jezdectví. Jako každoročně pro vás připravujeme do únorového a následujících čísel speciál o připouštěcí sezoně, inseminaci, jednotlivých plemenných hřebcích, přehlídkách hřebců v chovatelských stanicích.

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.