Policie obsadila NH Kladruby n. L.: Osm obviněných

Podle zpráv České televize obsadila Policie České republiky Národní hřebčín Kladruby nad Labem. Podle zástupce Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu se tento orgán nebude k celé situaci vyjadřovat, tiskový mluvčí tohoto úřadu pouze potvrdil, že v areálu probíhá tzv. realizace. Zjišťujeme pro vás podrobnější informace na Vrchním státním zastupitelství v Praze, do jehož kompetence kauza spadá. 

24. 6. 17:30 HOD: Osm obviněných bylo propuštěno z vazby.

3. 6. 10 HOD: Dva obvinění v souvislosti se zakázkou na obnovu Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem skončí ve vazbě. V noci na neděli o tom rozhodl Okresní soud v Pardubicích. O dalších pěti návrzích na vzetí do vazby rozhodoval ještě v průběhu druhého víkendového dne. Uvedl to místopředseda soudu pro věci trestní Jan Šlosar. Policie v případu v pátek obvinila osm lidí, které viní ze sjednání výhody a z pletichy při zadávání veřejné zakázky a z pokusu o poškození finančních zájmů Evropské unie. "Státní zastupitelství podalo sedm návrhů, o dvou již bylo rozhodnuto v noci na neděli. Další vazební zasedání pokračuje od osmé hodiny," řekl Šlosar. Soud rozhoduje v neveřejném zasedání, jména obviněných nebude zveřejňovat.

1. 6. 19 HOD: Lenka Bradáčová dnes ČT sdělila, že bylo obviněno osm osob: "Dne 31. května 2013 sdělil policejní komisař Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu obvinění osmi osobám. Trestní stíhání je vedeno pro skutky, které souvisejí s realizací projektu Obnova součástí národní kulturní památky hřebčín v Kladrubech nad Labem. Jedná se o následující trestné činy: zločin sjednávání výhody při sjednávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě - pokus zvlášť závažného zločinu poškození finančních zájmů EU - a zločin pletich při zadávání veřejné zakázky a při veřejné soutěži," dodala. Další informace najdete zde. Mezi obviněnými by měla být také Simona Voňková.

Připomeňme, že rozhovor s novým ředitelem Ing. J. Jehličkou jsme uvedli v květnovém Jezdectví. Začínal takto:

Do jaké situace jste v Kladrubech vlastně nastoupil?
Počítal jsem s tím, že se v listopadu začne stavět. Ovšem když jsem odcházel od pana ministra se jmenovacím dekretem, a bral jsem za kliku, řekl mi, že výběrové řízení je zrušené. Začalo se tedy pracovat úplně znovu, včetně toho, že se dotační peníze musely převést do dalšího roku a program v něm zaregistrovat, což je složitá záležitost.
Zúřadování tohoto programu je komplikované. Kdyby kolegyně Voňková celou problematiku neznala, tak bychom to těžko zvládli.

Co je to tedy za program a kdo ho řídí?
V rámci strukturálního fondu EU Integrovaného operačního programu vloni získal NH na opravy 250 milionů Kč. IOP je řízen Ministerstvem pro místní rozvoj, odtud dotace míří na Ministerstvo kultury, ta ho deleguje na MZe, pod nějž spadáme my. Celý proces dozoruje Ministerstvo financí, které může projekt zastavit. A to se stalo v našem případě, přestože se již v Kladrubech poklepalo na základní kámen a mělo se začít stavět.

 

31. 5. 15:45 HOD: Jak nám sdělila pražská vrchní státní zástupkyně, v této fázi trestního řízení nám nemůže poskytnout žádné bližší informace.

15 HOD: Kontrola podle ČT probíhá současně v hřebčíně Slatiňany, Regionální radě Severovýchod v Hradci Králové a Metrostavu Pardubice a Praha. Zřejmě souvisí s 300milionovou dotací na opravu hřebčína. Výběrové řízení, které nakonec bylo zrušeno, vyhrály společnosti Metrostav a Chládek a Tintěra.

14:30 HOD: ČT aktuálně: Kriminalisté si vyžádali na radnici v Chrudimi a od Regionální rady Severovýchod dokumenty. Akce zřejmě souvisí se zásahem v NH a dotacemi.

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.