Světové sjednocení chovatelů haflinga

Zásadní událostí začátku roku 2013 je vznik nového subjektu, sdružujícího všechny chovatele koní plemene hafling na naší planetě. Svaz má zatím jen německý název Haflinger Welt Zucht + Sport Vereinigung (HWZSV),  tedy Světový haflingský chovatelský a sportovní svaz. Jeho sídlem bude italské Bolzano.

Stejně důležitou zprávou je, že členem revizní komise HWZSV byl zvolen MVDr. Jaroslav Dražan, předseda českého Svazu chovatelů haflinga a prezident Asociace svazů chovatelů koní ČR.

Prezident nové organizace Lukas Schreiber(vpravo) s tajemníkem Michaelem Gruberem

A nyní pod jednou střechou

V sobotu 26. ledna 2013 se v Grubu u Mnichova konala valná hromada Evropské federace chovatelů haflingů (FEH), která měla za úkol projednat návrh statutu nově vznikající chovatelské organizace. Ta by měla sdružovat všechny dosavadní členy FEH i Světového svazu chovatelů haflingů (WHF).

Návrh statutu vytvářela pracovní skupina složená ze zástupců šesti států (Rakousko, Itálie, Francie, Německo, Slovinsko a USA). Příprava statutu a založení nové organizace probíhala na základě změny situace ve WHF, která byla vyvolána odvoláním jeho prezidenta Johanese Schweisguta a následně abdikací celého vedení. Po zvolení nového vedení svazu se po delší době obnovila jednání mezi WHF a FEH.

Příprava statutu byla poměrně složitá a trvala několik měsíců, ale nakonec se podařilo dosáhnout dohody. Následně dostali všichni řádní členové (tedy subjekty vedoucí plemenné knihy) obou stávajících svazů statut k připomínkám. Zpětná vazba byla rozsáhlá a svoje připomínky zaslali i zástupci České republiky. Všechny připomínky pak projednala valná hromada v Grubu. Nesložitější diskuse se paradoxně vedla k názvu nové organizace, daleko důležitějšími projednanými tématy ale byl návrh kandidátů do předsednictva a revizní komise nové organizace a počty hlasovacích práv jednotlivých států na základě počtu koní v plemenné knize.

Protože založením nové světové organizace se prozatím neruší FEH, bylo také na valné hromadě zvoleno nové vedení FEH na další čtyřleté období. Předsedou byl znovu zvolen Dr. Gerhard Rainer, ve funkci tajemníka bude pokračovat Michael Gruber a do předsednictva byl kromě zástupců Itálie, Francie a Lucemburska zvolen také Dr. Jaroslav Dražan. Prozatím se počítá s tím, že FEH bude souběžně s novou organizací fungovat minimálně jeden rok a pokud se nová organizace prokáže jako efektivní a fungující, bude činnost FEH poté ukončena.

O týden později bylo do Ebbsu svoláno jednání zakládající schůze nové mezinárodní organizace, kam se sjeli všichni řádní i mimořádní členové stávajících FEH i WHF. Na programu bylo nejprve jednání přípravné pracovní skupiny, pak schůze mimořádných členů WHF (samostatné skupiny chovatelů) a nakonec od 17 hodin oficiální zakládající schůze. Té se zúčastnilo celkem 17 zakládajících členských organizací ze 14 států. Největší otazník visel ještě těsně před finálním jednáním nad sídlem nové organizace, jejím jménem, složením předsednictva a výší členských příspěvků.

Po diskusi byl jako název zvolen „Haflinger Welt Zucht + Sport Vereinigung“ (HWZSV), tedy volně přeloženo na v češtině poněkud krkolomný: Světový haflingský chovatelský a sportovní svaz. Dále byly projednány některé sporné body statutu a k překvapení všech zástupců se na základě politického vlivu ze strany Itálie změnilo sídlo z původně dohodnutého Ebbsu do Bolzana.
V Ebbsu nicméně zůstává chovatelské centrum haflingů. Jako kompenzace tohoto ústupku ze strany Rakouska logicky vyplynulo jednohlasné zvolení předsedy Tyrolského svazu Lukase Schreibera na post prezidenta nového světového svazu. Do předsednictva byli dále na základě dohodnutého klíče zvoleni: Ing. Walter Werni (zástupce ARGE, Rakousko), Norbert Rier (zástupce Jihotyrolského svazu, Itálie), Konrad Grünberger (Italský svaz chovatelů haflingů), Wolfgang Kriegerbauer  (zvolený za mimořádné členy). Na zbývající čtyři posty v předsednictvu byli navrženi kandidáti z dalších chovatelsky nejsilnějších zemí. Zvoleni tedy byli: Schumacher Norb (Lucembursko), Jennifer Rousseau (USA), Mathieu Ringler (Francie) a Hans Schiller (Německo). Funkce 1. viceprezidenta byla obsazena Norbertem Rierem, 2. viceprezidentkou je Jennifer Rousseau. Poslední volba se týkala obsazení tříčlenné revizní komise. Do ní byl zvolen Jaroslav Dražan, společně s Edym Biotem (Lucembursko) a Stanem Bergantem (Slovinsko).

Členové předsednictva a revizní komise HWZSV, zleva: Wolfgang Kriegerbauer, Jaroslav Dražan, Walter Werni, Edy Biot, Schumacher Norb, Konrad Grünberger, Lukas Schreiber, Jeniffer Rouseau, Hans Schiller a Mathieu Ringler

Zakládající schůze byla slavnostně ukončena tiskovou konferencí za účasti místních politických zástupců. Tím byl oficiálně založen nový svaz a může začít rozpracovávání praktických detailů. Ke statutu přibude především technický dokument upřesňující podmínky chovu, které musí všichni členové dodržovat. Kromě toho se chystá samozřejmě rozpočet a také seznam oficiálních hodnotitelů. Hlavním úkolem organizace by ale měla být především vzájemná spolupráce členských svazů na poli chovu, sportu, propagace a výstavnictví.

Druhý den se účastníci zasedání setkali ještě na körungu hřebců v areálu hřebčína v Ebbsu. Předvedeno bylo pouze sedm kandidátů na plemeníky. Takto nízký počet koní zavinila živelná událost, k níž došlo v letním období, kdy do stáda koní na vysokohorské pastvině udeřil blesk a pět dalších hřebců zabil. (O výsledcích körungu budeme informovat více v samostatném článku).

Na základě akceschopnosti a funkčnosti nového svazu se rozhodne, zda budou zrušeny stávající FEH a WHF. Do té doby poběží jejich činnost současně a Česká republika je tedy členem FEH i HWSZV. Je důležité, že své zastoupení má ČR v obou organizacích, a to dokonce včetně funkce v předsednictvu a revizní komisi, a může se tak aktivně podílet na organizaci chovu haflingů.

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.