V Topoľčiankach bude panovať plemeno Karpát

Do Topoľčianok sa chystajú chovatelia malého horského plemena Karpát z Maďarska, Rakúska, Českej republiky, Poľska a samozrejme nebudú chýbať ani vystavovatelia a chovatelia zo Slovenskej republiky. V poradí historicky prvý medzinárodný šampionát huculských koní sa bude konať 13.8. -14.8. 2005 na pôde Národného žrebčína Topoľčianky, v ktorom chov nášho jediného autochtónneho plemena datuje svoje začiatky od roku 1921.

Šampionát sa koná pod záštitou medzinárodnej chovateľskej organizácie HIF (Hucul Internatonal Federation), ktorá združuje chovateľov z celej Európy. Hucul patrí medzi ohrozené plemená a je právom zaradený v EÚ medzi genetické zdroje – tzv. génové rezervy. Aj keď svojou početnosťou, ktorá predstavuje 1000 plemenných kobýl a približne 200 plemenných žrebcov, je populácia neveľká,
Topoľčianky čaká veru nápor. Do chovateľského šampionátu je prihlásených viac ako 130 koní z okolitých členských krajín.

V sobotu sa bude konať „Chovateľský šampionát“. Dozvieme sa víťaza medzinárodného šampionátu a víťazov jednotlivých tried od 6. mesačných žriebät až po plemenných žrebcov a plemenné kobyly.

Podtitulom prvého medzinárodného šampionátu je „Hucul ako rodinný kôň“, o čom sa budú môcť presvedčiť všetci návštevníci, ktorí zavítajú do Topoľčianok. Tu bude možnosť sledovať skutočne všestrannú využiteľnosť tohto nenáročného a konštitučne silného plemena Karpát - HUCULA. V jednotlivých športových súťažiach ako parkúr, záprahy, drezúra, alebo v špeciálnej disciplíne na spôsob military v tzv. STEZKE, sa predstaví viac ako 80 jazdcov a koní z domova a zahraničia.

Vyvrcholením chovateľského a športového podujatia, ktoré bude mať v Topoľčiankach svetovú premiéru, bude slávnostná dekorácia šampiónov a víťazov spojená s GALAPROGRAMOM, kde opäť hlavné slovo bude mať huculské plemeno.

Topoľčiansky chov hucula patrí medzi jeden z najkvalitnejších v Európe, mená šampiónov sa však dozvieme v sobotu. Držíme slovenským chovateľom palce.

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.