Výběr trakénských hřebců v Neumünsteru 2015

Tradiční výběry dvouletých trakénských hřebců se jako obvykle konaly v krásném prostředí neumünsterské Holstenhalle nedaleko Hamburgu. Výprava Českého Trakénského svazu se letos historicky poprvé účastnila i aktivně, MVDr. Vít Holý byl prezidiem Trakehner Verband jmenován do výběrové komise a mimo jiné vybíral s K. Schriddem a K. F. Petersem nejlepší mladou klisnu – Jahresiegerstute 2O15.

Byla to velká pocta nejen pro něho ale pro celý Svaz chovatelů Českého trakéna. Nejlepší klisnou se stala Heavenly Brown, tříletá dcera slavného Millennia z matky po Le Rouge (Gestut Schloössl Murtal – Berlin).

Do výběru hřebců se přihlásilo 39 adeptů, celá kolekce působila velmi vyrovnaně, s vynikajícím pohybem a velmi nadějným skokovým projevem. Hned v úvodu se blýskl vynikajícím výkonem v pohybu a ve skoku POKERFACE (Elfado – Herzruf) z linie Kostolany – Mahagoni, toho pak předčil ještě EDMONTON (Horalas – Abdullah) - pravý bratr loňského nejlepšího skokana DAVIDASe, který v současnosti působí v Hřebčíně Graditz a připustil již na 70 klisen. Chovatelem a majitelem těchto šampionů Margaret Mc Gregor z USA. Celkovým vítězem se stal nádherný vraník s dvojitým talentem – PERPIGNAN NOIR (Schwarzgold po Imperio z matky Parade Go po Maizauber) švýcarského majitele A. Gassera. V dražbě změnil majitele za závratnou cenu 340 tisíc euro (Rakousko). Rezervním vítězem se stal opět všestranný HELIUM (Millennium – Induc) A. Nissena z Dánska. Druhý rezervní vítěz byl opět syn Millennia – HEAVEN. Mezi licentovanými hřebci byl i další syn Millennia – SIR SAMOA (pravý bratr loňského vítěze SIR SANSIBARa), který byl podle některých pozorovatelů dokonce vůbec nejlepším hřebcem. Sir Samoa byl vydražen za 240 tisíc euro. Prémii získal ještě vnuk koně roku Axise FELLINI, který opět vynikal v pohybu i ve skoku. Licentován byl i elegantní talent RÄUBERFÜRST po Lossow po Suchard. T skokan Suchard patřil k nejcennějším skokovým plemeníkům, připouštěl ve slavném hřebčíně Zangersheide a byl synem pravého bratra Karneola – Kassiuse.

Celkem bylo licentováno 11 hřebců a průměrná cena byla v aukci dosažena 120 tisíc euro !

I mezi nevybranými hřebci byla valná většina velmi kvalitních skokanů i drezurních talentů, průměrně byli vydraženi za 14 tisíc euro. K nejlepším z nevybraných patřil Red Bandit (Banderas – Symont), Karolus Magnus (Hofrat – K 2) a Alter Adel (Millennium – Kasparow).

Mezi klisnami vynikala ve skoku dokonalá vranka HAPPY MA BELLE (Abendtanz – Banditentraum). V Čechách se narodila již 4 hříbata po Abendtanz, 1 hřebec a 3 klisničky.

 

Ve velmi kvalitní a vyrovnané kolekci zaujala ještě dcera T skokana Sixtuse (G. Böckmann) OLALA – z matky po T skokanovi Donaumonarch (B. Wahler). Klisna je březí po Davidas. V průměru stály klisny necelých 15 tisíc euro.

Přes 8 tisíc euro pak byla cena za hříbata, kde jsme viděli původy po hřebcích Berlusconi, Sixtus, Millennium, Imhotep, Windsor, Schwarzgold, Silvermoon, Goldschmidt, Le Rouge…

Plemenným hřebcem Roku 2015 se stal CADEAU (Silvermoon po Kostolany z matky Cortina po Caprimond), Gestüt Hörstein.

Koněm roku byli letos jmenováni AXIS (Sixtus – Angard) a IMPERIO (Connery – Balfour xx) v drezuře, nejlepším skokanem byl DER DÜRER Michela Junga (Waitaki – Trafaret) a nejlepším militaristou se stal INDURAIN (Houston – Arogno).

Celá kolekce trakénů potvrdila rychle rostoucí kvalitu populace ve cvalu a ve skoku, o pohybových schopnostech a exterieru není pochyb… Populace trakénů v Čechách má již přes 100 kusů a nadále vzrůstá, kromě Plesanta, Prökelwitze a Quintara bude v Tlumačově působit výborný drezurní Symont a na výběry jsou připraveni dvouletí hřebci Skandau a Schralling.

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.