XV. Národní výstava velšských plemen pony a cob Plasy 2011

Poslední srpnový víkend se v Plasích odehrával ve znamení koní, neboť se zde konal již XV. ročník Národní výstavy velšských plemen pony a cob spojené s regionální výstavou shetlandských pony a jiných malých plemen koní do 107 cm KVH. Při loňském ročníku jsme se potýkali s obrovskými vedry a ani letos k nám matka příroda nebyla příliš shovívavá. Tentokrát nám ukázala svou zamračenou tvář a téměř celá sobotní výstava se odehrávala za deštivého počasí. To samozřejmě poznamenalo návštěvnost. Skvělým pořadatelským tahem ovšem bylo, že vstupenky platily na oba dva dny, takže ti, kteří to pro déšť v sobotu vzdali, mohli přijít a přišli se na děti a poníky podívat na stejnou vstupenku v neděli, kdy byl na programu sport a jezdecké hry pro děti.

Tento jubilejní ročník byl v některých ohledech specifický. Je třeba vyzdvihnout, že poprvé v historii byl součástí výstavy také svod klisen, který probíhal ve spolupráci s ASCHK a díky přítomnosti  p. B. Políčka měli chovatelé přímo na výstavě možnost nechat své koně popsat, přeměřit a zapsat do PK. Velmi přínosnou se ukázala i nově vzniklá spolupráce mezi dvěma českými velšskými chovatelskými svazy, neboť se tak pro majitele 3-4letých klisen otevřela další možná cesta pro zápis do HPK a AP.

Šampionka národní výstavy velšských pony a obou výstav v Plasích.

Posuzovalo se jako již tradičně souběžně na dvou výstavních kruzích. Ten velšský měla na starosti paní Kathy Sheil z hřebčína Dukeshill (GB), shetlandské pony a minihorse hodnotil MVDr. Jaroslav Dražan, prezident ASCHK. Z každé z osmi posuzovaných kategorií vzešel příslušný šampion a vicešampion. Zde nemáme tolik prostoru, abychom je všechny vyjmenovali, proto bude-li vás zajímat umístění jednotlivých koní, kompletní výsledky najdete na stránkách www.welsh.cz.  Alespoň ty nejlepší bychom ale jmenovat měli.  V šampionátu výstavy, kde se utkali šampioni hříbat,  mladých a dospělých z obou výstavních kruhů zvítězila mimořádná mladá klisna plemene velšský pony v typu kob PRETORIA CASCADE z hřebčína Pretoria zemědělské společnosti MARWIN v.o.s. z Hynčic nad Moravou, druhé místo obsadila a vicešampionem se stala letošní klisnička velšského horského pony odchovaná v hřebčíně Trawel manželů Blažkových ve Štichovicích. Oba hřebčíny, jak Trawel, tak Pretoria, patří k renomovaným chovatelům velšských plemen, s jejich odchovy se  na výstavách setkáváme pravidelně a pravidelně jsme také svědky jejich bojů o přední umístění a šampionské tituly. Těžkou konkurencí těmto hřebčínům byli i hřebčíny Amerika a Vazan, které se také nebojí se svými produkty reprezentovat tuto zemi na zahraničních výstavách, kde dokáží v tvrdé konkurenci se ctí obstát.

Je potěšitelné, že již 15 let přetrvává spolupráce s chovateli shetlandských pony, neboť každoročně jsou na této velšské výstavě vypisovány i třídy a kategorie pro toto nejmenší z devíti původních britských plemen pony.  

Tato akce si už několik let drží vysokou úroveň díky skvělé spolupráci mnoha organizací a nadšenců, krásnému místu a dobrému zázemí pro vystavovatele i návštěvníky. Své patnáctiny oslavila jak se patří a my se budeme již teď těšit na 16.ročník, kterým se posune zase o kousek blíže k plnoletosti.

Šampionka regionální výstavy shetland pony.

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.