Zemřel chovatel Jan Petrtýl

Klokočov, chladnokrevný hřebčín a Jan Petrtýl. To jsou tři pojmy, které více než padesát let patřily neodmyslitelně k sobě. Ač původem Východočech (narodil se ve Lhotě Zelenecké u Libáně na okrese Jičín), dětství prožil v Rudné u Prahy. Střední zemědělskou školu studoval v Táboře, kde mu osud přivedl do cesty dalšího budoucího výborného hipologa a celoživotního přítele Quido Neuberga z Nemyšle. Spolu také studovali v Olomouci a oba už napořád zůstali na Moravě.

V roce 1953 nastoupil základní vojenskou službu a jako jeden z posledních ročníků měl to štěstí, že sloužil u jízdních jednotek pohraniční stráže pod velením takových kapacit, jako byl pplk. Myslík. Zde navázal další celoživotní přátelství s Harry Petrlíkem, který po ukončení vojny také odešel do Vítkova a dlouhá léta trénoval v podnikové dostihové stáji v Odrách.

Jan Petrtýl celý svůj život pracoval jako zootechnik na Státtním statku ve Vítkově. Od počátku byl u konsolidace teplokrevného chovu v Klokočově, který za svou relativně krátkou dobu vyprodukoval množství kvalitních koní. V roce 1961 došlo k závažnému rozhodnutí a byly podniknuty kroky k záchraně slezského norika. Nebýt tohoto rozhodnutí a chovatelského úsilí Jana Petrtýla, chov slezského norika by bezpochyby zaniknul.

Jedním z hipologů, kteří výrazně ovlivnili chovatelskou práci Jana Petrtýla, byl MVDr. Prokop Večeřa. Vštěpoval mu trpělivost a varoval ho před častými změnami plemeníků bez důkladného prověření potomstva. Strávili spolu spoustu času a bylo jedno z těch vzácných souznění, kdy jeden chce předávat životní zkušenosti a druhý chce naslouchat.

Koně z Klokočova byli vždy zárukou kvality a oceněním vynikající chovatelské práce Jana Petrtýla bylo přiznání statutu šlechtitelského chovu v roce 1989.

S aktivní prací skončil Jan Petrtýl v roce 1991, ale ještě dlouho poté byl členem rady plemenné knihy slezského norika. Byl doyenem chladnokrevné chovatelské veřejnosti a léta byl znám pod přezdívkou, kterou mu přidělil právě jeho přítel a spolužák Quido Neuberg – Starý šedivý vlk.

Životní pouť vynikajícího chovatele a nezapomenutelného člověka Honzy Petrtýla se uzavřela v pátek 4. 3. 2016 a poslední rozloučení s ním proběhne v sobotu 12. 3. 2016 ve 13,00 hodin v obřadní síni ve Vítkově.

 

 

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.