1. AGROFERT Velká národní steeplechase - Fafintadenient opět nejlepší

V neděli 25. října bude zakončena dostihová sezóna 2015 v Conseq Parku Velká Chuchle a již nyní lze konstatovat, že se řadí k těm nejúspěšnějším nejen pod pořadatelstvím společnosti TMM (od roku 2002), ale v celé historii centrálního českého dostihového závodiště. Je tedy nanejvýš vhodné zakončit ji slavnostním programem, který vyvrcholí velkolepou novinkou dostihového kalendáře. Více uvnitř článku. Aktualizace 26. 10. 11:10 HOD: Fafintadenient opět nejlepší. Kompletní výsledky v článku

Výsledky

Na start premiérového ročníku nejbohatší české klasické steeplechase se postavilo sedm koní, čtyři zástupci domácích stájí, dvojice z Německa a také historicky první švédský účastník chuchelského dostihu. Právě Moss Cloud (tr. Persson, Qwintus-Qwintus HB, 12:1) měl na skocích potíže, když je zdolával šikmo doleva, ale rychlostně byl vybaven dobře a žokej Engblom jej proto ve druhém kole raději poslal do vedení. To držel až před finiš, v něm se však lehce prosadil favorizovaný osmiletý valach trenéra Josefa Váni Fafintadenient (Statek Chyše-Váňa), v jehož sedle byl po sobotním pardubickém zranění původně nominovaného Josefa Váni mladšího šestinásobný český žokej-šampión Jaroslav Myška, který jej v průběhu dostihu vedl na třetí pozici za Švédem a lídrem první půlky trati Gejzirem. Počtrnácté v kariéře vítězný (také překonal hranici 200 tisíc eur celoživotního zisku) Fafintadenient splnil roli favorita 1,6:1 velmi lehce o čtyři a půl délky před svým vrstevníkem a jediným tuzemským rodákem v poli Čárirayem (ž. Stromský, tr. Popelka, stáj Sectori Ševčík-Vlachovice, 7,7:1), jenž v závěrečném duelu o krk zdolal Moss Clouda. Nejlepší pětici uzavřeli druhý favorit Gejzir (ž. Faltejsek, tr. Lisek, DS Pegas, 3:1) a lepší z německého tandemu Stromberg (ž. a tr. Schnakenberg, Stall Elisa, 17:1).

Vrcholem rovinové části programu byla již 95. Moser Cena prezidenta (I. k., 3200 m, 240 tis. Kč), v níž táhlým finišem z hloubi pole jistě o délku a půl triumfoval čtyřletý ryzák valach českého chovu Aztek (tr. T. Váňa, stáj Dr. Charvát), jenž při už osmé kariérní výhře překonal hranici jednoho miliónu korun zisku. V sedle sázkového druhého favorita 3:1 byl žokej Jiří Chaloupka, který do své sbírky přidal již šesté prvenství v tomto jednom z nejtradičnějších českých dostihů. Na druhé příčce vytrval pětiletý Always on Sunday (ž. Vokálková, tr. R. Holčák, Monte Negro, 8,5:1), třetí příčku získal silnou koncovkou tříletý Icar (ž. Foret, tr. Lisek, DS Pegas, 13:1) před vítězkou letošního Oaks, sázkovou favoritkou dostihu Amgou River (ž. Murzabajev, tr. Šavujev, Valentin Bukhtoyarov, 2:1) a méně očekávaným, nicméně znovu na nejvyšší scéně umístěným Fernandem (ž. Zatloukal, tr. Haris, Dostihová stáj Sedrik, 40:1).

Cenou Elektrizace železnic Praha ve spolupráci s Českou televizí (prout. př. II. k., 3300 m) byl uzavřen letošní ročník metropolitního seriálu podzimních překážkových dostihů o Pohár EŽ Praha a zadrženě o osm délek v něm druhé skokanské vítězství své kariéry získal favorizovaný sedmiletý tmavý hnědák, někdejší vítěz Českého derby a dalších významných rovinových zkoušek, Roches Cross (ž. Faltejsek, tr. J. Váňa, stáj Jasna, 1,6:1). Celkovými vítězi seriálu se stali mezi žokeji poprvé Marek Stromský, mezi trenéry podruhé Josef Váňa a v kategorii stájí premiérově TVD, a. s.

Cenou Sherlog (hdcp IV. k., 1600 m) pak skončila i celoroční bodovaná série pro žákovské jezdce Hippospol Cup, závěrečnou položku ve svá třetí kariérní vítězství jistě proměnili pětiletý valach A Dee Joe (tr. Kotáb, stáj Lokotrans, 10:1) a žák Adam Florian. V konečném hodnocení udržela nejvyšší příčku žákyně Nela Jirásková.

Cena společnosti Dibaq, výrobce značky Fitmin (III. k., 1400 m) byla závěrečnou kapitolou dalšího tradičního seriálu metropolitních sezón Fitmin Cupu pro dvouleté nezvítězivší koně českého chovu a v ní týden po celoživotním debutu jistě vyhrál hnědák stáje DAR Bulpit (tr. Petrlík, 5:1), v jehož sedle dosáhl Ondřej Velek padesátého rovinového triumfu kariéry, tudíž rozšířil řady jezdců, kterým náleží titul žokej. Stáj DAR se stala i nejúspěšnější stájí již čtrnáctého ročníku této populární série.

V Ceně ČP Cloud (III. k., 1400 m) vybojovala třetí životní vítězství pětiletá ryzka Fur Coat (tr. Fedorowicz, stáj Swiss-Fans Fedorowicz, 8,5:1), žák Michal Hrouda v jejím sedle dosáhl čtvrté výhry v kariéře.

Slušnou tradici už mají i Ceny běloušů CK Martin Tour pro koně bílé barvy, její letošní devátý ročník (II. k., 1600 m) se stal kořistí rovněž potřetí v životě vítězné pětileté klisny Zoraya Luny (tr. Blecha, stáj DC Zámrsk MUDr. Bruna V., 15:1), jejíž jezdkyně Jiřina Andrésová dosáhla svého celkově třiatřicátého triumfu, z toho devátého v tomto roce a ještě může bojovat o konečnou druhou příčku v NIKON Ladies Cupu – celoroční soutěži rovinových jezdkyň.

V Ceně pánských obleků Bandi (II. k., 1200 m) se prakticky stylem start-cíl jistě prosadil favorizovaný pětiletý valach Wobull Se Now (tr. Voršilková, stáj Herman), jenž se tak stal prvním pětinásobným vítězem letošní sezóny a v jehož sedle zaznamenal druhé nedělní prvenství žák Adam Florian.

 

 

Tisková zpráva

Celkem se uskuteční osm dostihů, na startovních listinách je 75 koní a 37 jezdců. Areál závodiště bude pro návštěvníky otevřen od 10 hodin, oficiální program začíná ve 12 hodin. Pořadatelé doporučují naplánovat si příjezd na závodiště alespoň 30 minut před začátkem oficiálního programu.

Tradičním bodem programu bude supervytrvalecká 95. Moser Cena prezidenta republiky (3200 m, 240 tis. Kč), dalšími dostihy pak závěrečné kapitoly pražských seriálů FITMIN CUP pro dvouleté nezvítězivší koně českého chovu, Pohár EŽ Praha překážkových dostihů a Hippospol Cup pro začínající adepty žokejského řemesla – žákovské jezdce, či 9. ročník populární Ceny běloušů CK Martin Tour. Nově program metropolitní sezónní derniéry obohatí Cena pánských obleků Bandi, Cena ČP Cloud a především 1. ročník AGROFERT Velké národní steeplechase o Pohár Josefa Váni (4500 m) s celkovou dotací jeden milión korun!

Miliónová klasická steeplechase bude mít hvězdné a mezinárodní, koňské i žokejské obsazení: vítěz Gr.I Gran Corsa Siepi di Merano Fafintadenient (foto nahoře), dvojnásobný držitel pardubického Křišťálového poháru Čáriray, vítěz loňského Poháru Josefa Váni z Karlových Varů Gejzir, trojnásobný vítěz z Itálie Mazhilis, německá dvojice Stromberg a Jupiter, švédský host Moss Cloud a v sedlech mj. špičkoví žokejové Jan Faltejsek, Josef Váňa mladší, Marek Stromský či vítěz strömsholmských Champion Hurdle Henrik Engblom. V 95. Moser Ceny prezidenta republiky je maximální možný počet čtrnácti koní, které povede obhájce loňského triumfu (foto dole) Aztek, mezi jehož soupeři jsou např. předloňský vítěz St. Leger Always on Sunday, premiantka letošního Oaks Amga River, pětinásobný vítěz nejvyšší kategorie Omnibus, či mezinárodní vítězka Lust.

Startovní listiny

Program

12.00 – Cena EŽ Praha, a. s. ve spolupráci s Českou televizí (prout. př. II. k., 3300 m, Pohár EŽ Praha): Vítěz Českého derby 2011 Roches Cross startuje na překážkách druhým rokem a premiérový skokanský triumf si po loňské sérii umístění v Itálii připsal před měsícem na karlovarské dráze. Už o dva týdny předtím mířil v nadějné pozici do pražské cílové roviny, ale na předposlední proutěnce měl pád a snadnou výhru pak získal Cheri Honey. Devítiletý matador však další metropolitní triumf vybojoval minulou neděli a má vysoké ambice, stejně jako Adiutant, jenž mu sice v září podlehl o šest délek, ale poté finišoval těsně druhý v pardubickém Křišťálovém poháru. Ve Vratislavi dvakrát druhý Silverator a na skocích zatím nulový německý host Oussouri by měli bojovat o čtvrté místo.

12.25 – Cena SHERLOG (hdcp IV. k., 1600 m, Hippospol Cup): Někdejší účastník klasických dostihů (sedmý a jedenáctý ve Velké jarní ceně a Českém derby 2011) Johannes Kepler letos v Lysé nad Labem už dvakrát bojoval o vítězství a vždy skončil těsně druhý, další umístění až na jednu výjimku pravidelně připisoval i na domácí pražské dráze a při své vcelku stabilní výkonnosti by zde mohl ukončit čtyřleté čekání na čtvrtý životní triumf. Do solidní formy se na podzim dostal také další zkušený kandidát Label Five, na páté kariérní prvenství čekající dva roky. To klisna Our Lass dokázala svou třetí výhru zapsat pod mamutí zátěží v srpnových Kolesách, honoráře získává i pod znatelně vyššími hmotnostmi a zde ji povede vedoucí jezdkyně celoročního žákovského seriálu.

12.55 – Cena společnosti DIBAQ, výrobce značky FITMIN (III. k., 1400 m, Fitmin Cup): Hlavními adepty na premiérový triumf by měli být dcera čtyřnásobné jedničkové vítězky Sun Shine Clare, účastnice juniorských vrcholů (pátá v Ceně Masise a devátá v Ceně zimní královny) Surikata, ve třech podzimních startech mezi nezvítězivšími výsledkově i výkonnostně progresivní Predátor, minule blízko za ním třetí Retemon a dcera dvojnásobné jedničkové premiantky Vadeony, naposledy sedmá v bratislavské Ceně zimní královny Vadeona Two. Na konci srpna jen těsně nevyhrál Bergerac, zlepšení po obstojných debutech lze čekat především od Patricie, Fabryana a Bulpita.

13.25 – Cena ČP Cloud (III. k., 1400 m): Devátý z letošní Velké jarní ceny Qualiflyer po tříměsíční pauze třikrát obsadil stříbrný stupínek v trojkových mílových cenách v Lysé nad Labem, nicméně na kratší trati má reálnou šanci přidat k zásahu z loňské Simsonovy ceny druhé životní vítězství. Jeho největšími soupeřkami by měly být pětileté aktérky, Dang Gia v létě vyhrála čtyřkovou karlovarskou míli a před měsícem finišovala šestá v dostihu klisen při Evropském poháru žokejů, Fur Coat se umístila v zářijovém mílovém dvojkovém handicapu, před týdnem sice neuspěla v Mostě, ale tady nastoupí s nejnižším zatížením.

13.55 – 9. ročník Ceny běloušů CK Martin Tour (II. k., 1600 m): Bronzový ze slovenské Velké jarní ceny a pátý z Rakouského derby Bukhari se sice od srpnového posledního místa ve francouzském Vichy na dráze neobjevil, ale s podporou úřadujícího šampióna a suveréna letošního žebříčku Bauyržana Murzabajeva by měl atakovat svůj první triumf v českém tréninku. Velmi dobrou sezónu má za sebou “znovuzrozená” Ottima, která dokázala třetinu z devíti letošních startů vyhrát a v další třetině se umístila. Minule sice pod nejvyšší hmotností ve dvojkovém handicapu neuspěla, avšak tady opět nastupuje s vysokými šancemi. Zlepšenou výkonností se v tomto roce prezentoval také dvojnásobný jarní vítěz Solar Power, sice sprinter, přesto by jeho třída i na mílové trati mohla platit.

14.25 – Cena pánských obleků BANDI (II. k., 1200 m): Rychlík Wobull Se Now může hned při své premiéře na dvojkové výkonnostní úrovni úspěšně zaútočit na čistý hattrick a zároveň již na páté letošní prvenství, jeho nejvážnějším oponentem by měl být Hello Hobby, který po lehkém triumfu v handicapu druhé kategorie z loňského září získal i čtyři dotovaná umístění na nejvyšší scéně, ale v posledních startech jeho forma mírně klesla. Stejně hodnotný plný zásah jako on má z letošního jara na kontě i Reggie, jejíž minulý výpadek šel na vrub závadě na výstroji, ale zde je kandidátkou medailových pozic. Tříletý jarní vítěz Daryan zde nastupuje po dvouměsíční pauze, někdejší jedničkový premiant Hyacint sice posledně vyhrál trojkový handicap, v předchozím startu však zde preferovanému podlehl o čtyři délky navzdory desetikilové výhodě.

14.55 – 95. Moser Cena prezidenta republiky (I. k., 3200 m): Obhájce loňského vítězství Aztek si udržuje vysokou formu i výtečnou úspěšnost, minulé páté místo v excelentně obsazeném European Jockeys’ Cup Long bylo “nejhorším” umístěním jeho kariéry, jinak čítající sedm prvních, tři druhá a dvě třetí místa. Pokud při již devátém sezónním vystoupení nebude unavena, měla by mu být zdatnou konkurentkou tříletá Amga River, vítězka čtyř dostihů včetně klasického Oaks a stříbrná z nejdelší klasiky St. Leger. Tu předloni opanoval Always on Sunday, od minulého léta se na rok odmlčel, letos neuspěl při comebacku v mezinárodní červnové Bratislavě, ale před měsícem předvedl kondici při “povinné” trojkové výhře na slušovické dráze. Měl by tedy být fit a kandidovat na nejvyšší místa, stejně jako dlouholetý přední vytrvalec Omnibus, specialista na mosteckou dráhu, jenž však v tomto dostihu před čtyřmi a pěti lety získal páté a druhé místo. Střed kvalitní vytrvalecké sestavy tvoří mezinárodní vítězka z Bratislavy Lust, čtvrtí z letošních St. Leger v Praze i Bratislavě Lorpen s Icarem, dvojnásobný suverén vytrvaleckých nižších kategorií Pat’s Gold a překvapivý držitel čtvrtého honoráře z Conseq Velké ceny českého turfu Fernando. Pětice Sundara, Aurora, Dekatmie, Nirgera a Izynka nedisponuje tak vysokou výkonností, jako výše jmenovaní soupeři, ale všichni už dokázali vyhrát v nižší kategorii a při předvedení nejlepší formy by mohli na některou níže dotovanou pozici dosáhnout.

15.30 – 1. AGROFERT Velká národní steeplechase o Pohár Josefa Váni (stch Listed k., 4500 m): Jedničkou sestavy je po zářijových triumfech ze zdejšího Zlatého poháru EŽ Praha a především z italské skokanské grupy jedna Gran Corsa Siepi di Merano Fafintadenient, kterému cestu za čtrnáctým kariérním (třináctým překážkovým) prvenstvím zkusí znesnadnit půltucet soupeřů. Zdejšími jsou desetinásobný skokanský vítěz, včetně tří jedniček, v srpnu třetí na listed úrovni v Meranu Gejzir, tehdy o tři délky za ním pátý Mazhilis a pětinásobně nad překážkami vítězný Čáriray. Nejen “povinnou” hostitelskou pozornost si však zaslouží i trojice zahraničních účastníků, němečtí tréninkoví kolegové se utkali před třemi týdny ve Velké ceně Sárska, o šest délek lepší sice byl dostihově méně zkušený Jupiter, ale Stromberg zas v květnu, při svém dosud jediném překážkovém vítězství porazil o čtrnáct délek Kamelii, jež o dva měsíce později vyhrála Grande Steeple-Chase d’Europa. Švédský Moss Cloud do minulého roku startoval v Anglii, kde předloni dosáhl dvou menších vítězství, letos je v zemi tří korunek dost exponován, byl pátý v červnové švédské Grand National a za poslední měsíc si připsal první dvě tamní výhry, tu čerstvější přitom před pouhými sedmi dny.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.