60. Velká květnová cena se blíží

Po vrcholných klasických testech tříletých koní na mílové trati dostanou tuto neděli na stejné distanci slovo také elitní zástupci starších ročníků: jedenáct aktérů vybojuje jubilejní 60. ročník Velké květnové ceny (listed kategorie, 1600 m, 300 tis. Kč). Po rozdělení jednoho z rámcových bodů programu bude tentokrát na chuchelském závodišti k vidění devět dostihů, start prvního z nich je již ve 13.30 hodin.

Odpoledne se bude konat jako Dostihový den s Městskou policií Praha a v zajímavé doprovodné nabídce návštěvníci uvidí ukázky policejní a hasičské techniky, ukázky práce policejních psů a koní, připraveny budou rovněž paintball a hry pro děti.

Sharpour v roli favorita
Roli favorita si na start Velké květnové ceny ponese pětiletý hnědák stáje YOKO Sharpour, který do letošní sezóny, stejně jako do obou předešlých, vstoupil vítězně. Na konci dubna jistě vyhrál Cenu RIGIPS-Memoriál Jaroslava Maška, a navázal tak na loňské úspěchy, jimiž byly především výhry v Lázeňské míli (Karlovy Vary), Nagrodě Mosznej (Varšava) a čtvrté místo ve Velké ceně Prahy CK Martin Tour. V jeho sedle bude opět trojnásobný žokej-šampión, letos naprosto suverénní Václav Janáček. Jedním z vyzyvatelů bude The Joe McArdle s žokejem Radkem Koplíkem, jenž předloni patřil k nadprůměru svého ročníku, vloni se však přestal prosazovat. Po pauze je ale znovu všechno jinak a čtyřletý hnědák stáje Martin Wolf-Clint vyhrál oba jarní starty - Velikonoční cenu (hdcp II. kategorie) i Květnový handicap Marketing magazine (I. kategorie).
Premiérově jako svěřenec benešovského trenéra Tomáše Hurta nastoupí do dostihu osmiletý tmavý hnědák stáje Ereka-Kaucký Torlus. V sedle s jezdcem Milanem Zatloukalem se držitel titulu Mílař roku 2005 vrací na 1600metrovou trať po dvou letech, během nichž byl také úspěšně menežován na distance okolo dvou kilometrů. Výtečným výkonem se v už zmíněné Ceně RIGIPS blýskl sedmiletý bělouš stáje Sen Senohraby Nezbeda, který finišoval na třetí příčce jen tři délky za Sharpourem a tentokrát bude mít proti němu výhodu dvou a půl kilogramu. Poprvé jej v dostihu povede žokej Martin Pišl.
Solidní zahájení sezóny, těsné třetí místo z Gomba handicapu Factoringu ČS, má na kontě rovněž vítěz loňské Velké jarní ceny Dick Morris. Čtyřletý valach, v neděli premiérově pod aktuálně druhým jezdcem letošního šampionátu CK Martin Tour Cupu Petrem Foretem, bude hájit barvy stáje Dr. Charvát, která vítězství ve Velké květnové ceně sbírá nepřetržitě od roku 2003! Rovněž třetí příčkou, ale ve Velké dubnové ceně AgroEfekt, vstoupil do letošního dění také další účastník, pětiletý valach stáje Jasna Dantes Peak. A též jezdecké obsazení svěřence Josefa Váni bude nové, v sedle se objeví žokej Jaromír Šafář.
Řadu premiér v letošní Velké květnové ceně pak rozšiřuje sedmiletý bílý valach Paldox, který absolvuje první start jako svěřenec Václava Chaloupky a v barvách nové stáje www.voknaveverka.cz. Avšak v této sestavě bude mít s udržením nepřerušené série už patnácti dostihů, v nichž získal dotované umístění mezi prvními pěti v cíli, nelehký úkol. Startovní pole nedělního vrcholu doplní jediná klisna Hefner''s Choice, Vitulus, Aziak (všichni tři získali s využitím nízkých hmotností umístění v Květnovém handicapu Marketing magazine) a City Hall (v tomtéž dostihu šestý, ale s vyšší zátěží).

Další program:
13.30 - Cena dostihových sázek ve Fortuně (IV. kat., 1800 m): mezi tříletými nezvítězivšími mají největší šance klisny Worlice a Chat Et Chien.
14.00 - Cena sázek Betino (hdcp III. kat., 1200 m): ve vyrovnaném handicapu několik letošních vítězů plus na dráhu se vracející čtyřletá sprinterka Mantilla.
14.30 - Cena DISK SYSTEMS, spol. s r. o. (IV. kat., 2400 m): posílen šampiónem Janáčkem, měl by tříletý Summertime vylepšit minulé těsně třetí místo.
15.00 - Cena TURF PRAHA (hdcp II. kat., 2400 m): v handicapu se zajímavě rozdanými kartami by mohl svým finišem trumfovat populární bílý valach Neználek.
15.30 - Cena COMINFO (IV. kat., 2400 m): dobré šance mají oba svěřenci i letos úspěšné trenérky Gabriely Bekrové Lakento a Lindau.
16.40 - Cena www.konetv.cz/dostihy (III. kat., 1600 m): po minulém vítězném comebacku má šance na další plný zásah Locarno, v sedle opět Janáček.
17.10 - Cena http://sport.ihned.cz/kone-a-dostihy (III. kat., 1600 m): na první triumf kariéry aspiruje čtyřletý černý hnědák Black.
17.40 - Cena POLAR TELEVIZE OSTRAVA (hdcp IV. kat., 1600 m): do sedla letos již dvakrát umístěné, ale i stále nezvítězivší, Hollydary usedne její trenér Demele

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.