89. Fortuna České derby již za pár dní

Sváteční odpoledne ve Velké Chuchli nabízí osm špičkových dostihů o souhrn cen a prémií 4,2 miliónu korun. Na startovních listinách je 93 koní z německých, slovenských a českých stájí, kteří byli odchováni v osmi různých zemích (Anglie, Irsko, USA, Francie, Německo, Polsko, Rakousko a ČR). V jejich sedlech se představí 36 jezdců a jezdkyň z Irska, Německa, Rakouska, Slovenska a České republiky. 89. Fortuna České derby je s cenou 3,000.000 Kč (vítěz získá 1,2 mil. Kč) opět nejbohatším rovinovým dostihem střední Evropy!


Favorité ze severu Moravy
Dvojici velkých favoritů má tentokrát na startu valašský kouč František Holčák, jenž bude v Českém derby útočit na pátý triumf. Sadou šesti výher (včetně Velké jarní ceny Holdingu RABBIT CZ) se honosí impozantní černý hnědák AGE OF JAPE a právem stojí v čele nabídky kurzů. V arzenálu zbraní má zejména extrémně silný finiš, zatímco jeho tréninkový kolega Mariydi je spíše tempově založený typ. Vyhrál dvakrát v Irsku, ale při chuchelské premiéře ztratil v kolizi soupeřů jezdce. Severomoravské trio doplní svěřenec Čestmíra Olehly (jenž naopak na první triumf v Českém derby stále čeká) Arcibaldo. Nejlepší dvouletý hřebec roku 2008 letos sice ještě nevyhrál, ale ke dvěma třetím místům na mílových tratích se dostal vždy silnou koncovkou a jelikož by mu míle a půl měla vyhovovat více, je také on vážným uchazečem o nejlepší umístění.

Kvintet z hlavní předzkoušky
Vítězství ve Velké červnové ceně SKANSKA vybojoval Pumpkin, jenž předvedl kratší drtivý finiš, jímž opět může atakovat špici. Na blízké druhé místo dosáhl po klidném průběhu dostihu Maribor, který sice nepatří k favoritům, ale díky své bílé barvě (bělouš České derby ještě nikdy nevyhrál) a sympatickému kroku realizačního týmu, když v sedle ponechal talentovaného žákovského šampióna Jana Vernera, má ambici stát se “miláčkem davu”. Z hlavního přípravného testu na start míří ještě Victory Next, Simon des Champs a Oranzovy Expres, ale jejich šance na čelní umístění nejsou velké.

Janáček zkusí hattrick
Naproti tomu vysokou třídu předvedl v předešlých dostizích do míle Iryklon, který Velkou jarní cenu Holdingu RABBIT CZ prohrál s Age of Japem až na posledních metrech a ačkoliv se nejevil jako kůň přes dva kilometry, nelze jej přehlížet, zvlášť, když bude mít za partnera vítěze dvou z posledních tří ročníků Českého derby a suveréna žokejského šampionátu Václava Janáčka. God Bless You a Marl Bora, kteří jdou do derby také rovnou z květnové klasiky, by sice třídově na ty úplně nejlepší mít neměli, ale nižší dotované příčky mohou atakovat. Prakticky totéž platí o čtvrtém ze slovenské Velké jarní ceny Honour of Gracie s tím dovětkem, že v jeho případě lze vzhledem k původu výkonnostní posun na delší trati očekávat reálněji.

Pedroza preferuje Prahu!
Ze Slovenska cestuje dvojice trenérky Kubovičové, avšak Ramblin Scout ani Easy Tiger, zdá se, nedosahují třídy o rok staršího tréninkového kolegy Teddy Readyho, jenž vloni patřil k favoritům Českého derby (kvůli pádu nedokončil, ale o měsíc později triumfoval ve Slovenském derby). Stoprocentní účast v letošních českých klasických testech dodrží německý trenér Wöhler a posílá do Prahy vítěze nedávného menšího dostihu z Düsseldorfu. Derwisch však pouze na výlet necestuje, poněvadž i když se v termínu Fortuna Českého derby konají v Dortmundu či Brémách velké dostihy, tak chuchelský start vůči nim upřednostní německý šampión Eduardo Pedroza. Asi největším otazníkem sestavy je Nordost. Zatím startoval jen v Německu a po dvou nevýrazných startech v malých dostizích vyběhl slušnou formu v hannoverském Derby Trialu, kde sice mezi šesti koňmi skončil poslední, ale v kontaktu se soupeři, necelých sedm délek od vítěze.

Výtečné žokejské obsazení
Jezdeckou hvězdou letošního derby-dne je panamský rodák Eduardo Pedroza, dvojnásobný šampión (2007 a 2008) německých žokejů. Dvojici rutinovaných žokejů budou mít v sedlech favorité, Age of Japea opět povede sedminásobný rakouský šampión, vítěz derby v Rakousku, Maďarsku a bývalé Jugoslávii Jean Pierre Lopez, Arcibalda podpoří světoběžník (cca 1200 triumfů ve 30 zemích světa!) s českým domovem, jinak skotský rodák Gary Hind. Šampiónskou plejádu rozšiřují Slováci Zdenko Šmida (čtyřnásobný a úřadující) a Jaroslav Línek (dvojnásobný slovenský šampión), ale ovšemže to zdaleka není všechno...
Z domácích jezdců totiž nastoupí ti nejlepší, kteří jsou k dispozici: například šampióni posledních šesti sezón Václav Janáček (2006,  2007 a 2008), Jan Rája (2004 a 2005) a Dušan Andrés (2003), úřadující vicešampión Jiří Chaloupka, či šampión 1999 na Slovensku Martin Srnec. Na startu nechybějí bratři Radek a René Koplíkové, kteří vloni za Václavem Janáčkem obsadili v Českém derby druhé a třetí místo, nebo mladý Jakub Pavlíček, jenž při loňské premiéře v derby skončil na páté pozici.
Vysoké výkonnostní kvality dosahují i Jiří Palík (vítěz Českého derby 2005 s Ready for Life), jenž se již deset sezón řadí k německé žokejské špičce, a Rastislav Juráček, který také působí na německých drahách, ale především v posledních letech často sbírá úspěchy ve velkých dostizích v ČR i na Slovensku.
Samostatnou kapitolou pak je žákovský šampión Jan Verner: student chuchelské Střední školy dostihového sportu teprve vloni v dubnu jel svůj první dostih, ale na konci sezóny už získal učňovský šampionát. Představil se i během loňského derby-dne, s klisnou Pyšnou Princeznou obsadil v handicapu III. kategorie poslední místo a téměř určitě nikoho v tu chvíli ani nenapadlo, že ten samý jezdec bude o rok později, necelý měsíc po svých osmnáctinách, v sedle vítěze Ceny zimního favorita přímo na startu derby...!
A pokud by toho snad stále bylo málo, tak doplňme, že v několika dostizích rámcového programu se představí například irský žokej Liam Keniry, či populární česká žokejka, toho času působící v Anglii, Iva Miličková.

Magnety dalšího programu
V 50. Zlatém poháru Diners Club Czech (listed, 2400 m, 4+) vítěz loňského Českého derby Tullamore změří síly s prvními dvěma z mezinárodní Velké ceny Slovenska, jimiž jsou obhájce triumfu z předchozího ročníku Camill a držitelka vítězství v českém i slovenském Oaks z minulé sezóny Determinacja. V silném poli dále startují např. dvojnásobný vítěz Ceny prezidenta republiky Oligarch, vítěz St. Leger na Slovensku a v Maďarsku Colorado Kid, vítězka Pardubického St. Leger Vadeona, druhý z loňského Slovenského derby Magic Slipper, či třetí z loňského Českého derby Duplo.
Hlavním magnetem Ceny Autocentra BUPI (I. k., 1600 m, 3+) je očekávaný duel excelentních mílařů, mj. vítězů posledních dvou ročníků Velké květnové ceny.  Letos poprvé v České republice, kde neprohrál od předloňského srpna, nastoupí úřadující Kůň roku, dvojnásobný premiant Velké ceny Prahy Blue Coral a proti němu stane vítěz čtyř z posledních pěti středoevropských vystoupení, v letošních dvou chuchelských startech lehkým stylem dominující Sharpour.
V početném poli Ceny KIA SOUL (NL, 2200 m, 3l. klisny) poutají hlavní pozornost dvě výborné ryzky, medailistky z Jarní ceny klisen Alavis. Druhá v cíli oné mílové zkoušky Oniris je chystána právě na vytrvalecké tratě a i když stále čeká na první životní triumf, je v prvním delším měření sil zástupkyň klasického ročníku vysokou favoritkou. Třetí z květnové klasiky Rabbit Zamindar už od prvních loňských startů ukazovala značné schopnosti a byť jí svědčí kratší dostihy, právě vzhledem ke své vysoké třídě by měla být hlavní oponentkou favoritky.

Vstupné na Derby-den:
Plnocenné vstupné: 200 Kč (včetně Dostihového programu)
Zlevněné (60 Kč): pro držitele časových jízdenek pražské MHD s jiným než ročním kupónem, mládež do 18 let
Zdarma: děti do 15 let, držitelé "opencard" s ročním kupónem na pražskou MHD, držitelé průkazů TP, ZTP, ZTP-P
Pro vstup platí také všechny permanentní vstupenky vydané závodištěm Velká Chuchle pro sezónu 2009.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.