91. Fortuna České DERBY: zůstává 19 adeptů startu

Po posledním termínu škrtání a možnosti dohlášení koní do 91. FORTUNA Českého derby zůstalo na soupisu 19 kandidátů startu. Startovní listina, na níž se vejde 16 účastníků, bude uzavírána v pondělí 20. června v 10 hodin, derby-den se v AUTO HASE PARKU Velká Chuchle uskuteční v neděli 26. června.

Dohlášeni byli čerstvě importovaní, dosud nezvítězivší Wallisto (YOKO, německý GAG 74 kg) a Frozen Frontier (Red Rebels R&H, britský rating 75 liber), podle aktuálního handicapového hodnocení vedou žebříček vítěz Velké jarní ceny Holdingu Rabbit CZ, u nějž start v derby původně avizován nebyl, Chadronney Tcheque (Dr. Charvát) a vítěz tradiční hlavní předzkoušky Velké červnové ceny AGROBYŠKOVICE Rochess Cross (Jasna). Mezi přihlášenými figurují dvě klisny, druhá z Jarní ceny klisen KåKå Rabbit Motivator (Rabbit Trhový Štěpánov) a čtvrtá z Velké jarní ceny Holdingu Rabbit CZ Kristine (Feramo Model Brno). Ze zahraničí potvrdili zájem o účast německý Foreign Hill a slovenští Katelbach a Prince's Blade.
 
Do sedmi rámcových dostihů letošního derby-dne bylo přijato celkem 77 přihlášek, nechybí mezi nimi celá řada hvězd, ale jedno jméno přeci jen stojí nad ostatními: nečekaným aspirantem startu v mílové ceně je také Kůň roku 2010 Shamalgan! Hvězdný ryzák majitele Ardaka Amirkulova se v Praze letos představil ve Velké dubnové ceně Factoringu ČS, kterou  suverénně vyhrál. Poté opět zamířil do Francie, kde vloni obsadil třetí místo ve Velké jarní ceně a zúčastnil se i tamního derby, a finišoval sedmý v Gr.2 - Prix du Muguet a šestý (třináct délek za fenomenální Goldikovou) v Gr.1 - Prix d'Ispahan. Pokud nastoupí, bude samozřejnmě horkým favoritem, desetičlennou opozici by měl vést loňský vítěz této zkoušky Sharpour (YOKO).
 
Také do 52. Zlatého poháru YOKO (I. k., 2400 m) je mezi třinácti jmény hlášen obhájce triumfu, a tím je hnědák Mariydi (Dr. Charvát), jenž by měl znovu změřit síly s premiantem tohoto dostihu z let 2008 a 2009 Camillem (Agrolipt SK), s nímž naspoledy těsně prohrál v bratislavské Velké ceně Slovenska před necelými dvěma týdny.
 
Sestava jedničkového sprintu (I. k., 1200 m) slibuje další kvalitní podívanou, předběžným favoritem v seznamu deseti uchazečů je Sprinter roku 2010 a čerstvý mezinárodní vítěz Line Honey (Stáj Mikon), momentálně také nejvýkonnější kůň českého chovu.
 
Na start Ceny Hřebčína Křenek (I. k., 2200 m) kandiduje patnáct tříletých klisen včetně třetí až páté z Jarní ceny klisen KåKå Anjou (Wrbna Racing), Kolymbie (Dr. Charvát) a Orphan (EKOFARMA Rybár).
 
Simsonova cena (II. k., 1200 m) pro dvouleté zaznamenala jedenáct přihlášek, včetně vítězek všech čtyř letošních dorosteneckých testíků, které se v ČR a na Slovensku do minulého týdne konaly.

Kompletní přehled přihlášek

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.