Březnové legendy Velké pardubické

Trojnásobní vítězové Velké pardubické Tiumen a Peruán, bílá královna Sixteen a bojovník Chalco… Co mají společného? V březnu slaví narozeniny. A taky se v životě většiny z nich objevilo jméno Josef Váňa starší… a kde nebyl Josef Váňa, tam byla trenérka Lenka Horáková.

Tiumen – 4. března 2001

Trojnásobný vítěz Velké pardubické a parťák legendy mezi žokeji Josefa Váni Tiumen se narodil se 4. března 2001 v Moszně v Polsku, v Čechách začínal jako tříletý. Od rovinových dostihů došel až k pěti startům ve Velké pardubické… Vítězného hattricku dosáhl v letech 2009 – 2011. „Je výjimečný tím, že vyhrál třikrát Velkou pardubickou. Má výbornou povahu na anglického plnokrevníka. Má předpoklady, aby byl lepší než ostatní. Nedělal bych z toho něco nadpřirozeného, je to prostě dobrý kůň," řekl na adresu Tiumena v říjnu 2014 ve Sportovních zprávách České televize jeho majitel Ivo Köhler. Tiumen jako tříletý kůň pobýval v Zámrsku u trenérky Lenky Horákové, později se stěhoval k Josefu Váňovi. Poprvé startoval v rovinovém dostihu v září 2004 v Chuchli (dokončil na 9. místě), svého prvního vítězství dosáhl až o rok později. V červenci 2005 s Josefem Bartošem zvítězili v Kolesách v dostihu přes proutěné překážky. V roce 2007 si Tiumen zkusil dostihovou dráhu v italském Meranu, pak už se jeho „domovskou scénou“ staly Pardubice. V jeho sedle se vystřídali Josef Bartoš, Jaroslav Myška a Josef Váňa mladší, v éře Velké pardubické je jeho jediným parťákem Josef Váňa starší. Ve 119. ročníku Velké pardubické s Českou pojišťovnou naprosto nečekaně zvítězili, o rok později vítězství obhájili. Hattrick přišel v roce v roce 2011, kdy Tiumen s Josefem Váňou dokázali zvítězit i přes malou kolizi na Taxisově příkopu.

 

Chalco – 17. března 1992

Hnědák Chalco byl tím, komu se podařilo ve Velké pardubické porazit trojnásobného vítěze tohoto dostihu Peruána a kdo mu tím zabránil vyrovnat rekord legendárního Železníka. Chalcovi se to podařilo v roce 2001 ve 111. ročníku Velké pardubické. V sedle měl německého žokeje Petera Gehma, pro majitele Viktora Komárka ho připravoval trenér Josef Váňa. Na dostihové dráze se Chalco poprvé objevil v Tochovicích v srpnu 1994, poprvé zvítězil v dubnu následujícího roku v Chuchli. Ve Velké pardubické startoval dvakrát, bohužel jeho druhý start v roce 2002 nebyl šťastný. Chalco si poranil nohu a později musel být utracen.

 

Sixteen – 27. března 2000

Při 121. ročníku Velké pardubické s Českou pojišťovnou (rok 2011) Tiumen jen těsně porazil bílou královnu Sixteen. Dvojnásobná vítězka Velké pardubické se stejně jako Tiumen narodila v březnu, konkrétně 27. března 2000. Původem dáma z Francie zakotvila u majitele, producenta Jaroslava Boučka, který ji svěřil do trenérské péče Josefu Váňovi. Poprvé zvítězila ve 117. ročníku Velké pardubické s Českou pojišťovnou v sedle s Dušanem Andrésem a pod dohledem britské královské princezny Anny, která byla hostem pardubického mítinku. O rok později Sixteen své vítězství zopakovala s žokejem Josefem Bartošem, který ji už provázel další dostihovou kariérou. Naposledy se na start Velké pardubické postavila v roce 2012, ale nedokončila. Žokej Josef Bartoš ji zastavil a slzami v očích se s ní rozloučil. Sixteen si nyní užívá zaslouženého odpočinku na Brandejsově statku v Suchdole.

 

Peruán – 31. března 1988

Na konci března oslaví své 27. narozeniny trojnásobný vítěz Velké pardubické Peruán. Tmavý hnědák si užívá důchodu na pastvinách v Zámrsku ve stáji dr. Václava Bruny, kde také prožil většinu své dostihové kariéry. Narodil se 31. března 1988 ve stájích v Litobratřicích. Poprvé startoval v roce 1990 v rovinovém dostihu v Chuchli, na překážkách se poprvé představil v roce 1993. A premiéra to byla úspěšná – v Topolčiankách hned zvítězil. V roce 1996 se potkal s jezdcem Zdeňkem Matysíkem, se kterým o pár let později vládli pardubické dráze. Do Zámrsku Peruán přišel v roce 1997, kde se jej ujal trenér František Horák; zvítězil v kvalifikaci na Velkou pardubickou, kterou při svém prvním startu ale nedokončil. V listopadu pak vybojoval druhé místo v Cheltenhamu. O rok později se jej ujala trenérka Lenka Horáková. Peruán ve Velké pardubické poprvé zvítězil a Lenka Horáková se stala první a doposud jedinou ženou, která připravila vítěze Velké pardubické. Podruhé Peruán zvítězil v roce 1999 při svém 50. jubilejním startu, v roce 2000 získal hattrick.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.