Cena Města Karlovy Vary 2016 pro neporazitelnou Dally Hit

Dostihová sezóna na karlovarském závodišti se uplynulou neděli přehoupla do své druhé poloviny. Divákům nabídla ve velmi příjemném slunečném počasí hned dva jedničkové vrcholy.  

Cena města Karlovy Vary, která bývala nejdůležitějším dostihem již při slavnostním zahajovacím mítinku v roce 1899, byla tradičně věnovaná památce na karlovarského rodáka a předního žokeje Josefa Dolejšího a čestné ceny vítězům předávala tak jako každý rok jeho manželka Alena.

Od startu tempo dvoukilometrového dostihu I. kategorie určoval Aldzarb, ovšem v cílovém oblouku se ze zadních pozic vynořila pětiletá hnědka Dally Hit. S osmičkou soupeřů si doslova pohrála. V cíli všem nadělila bez většího vydání sil propastných 11 délek, což je největší rozdíl mezi prvním a druhým koněm v cíli v historii tohoto dostihu.

Druhým nejvýznamnějším dostihem byla 7. Velká cena BBAG. V poli sedmi mílařů, kteří v nedávné minulosti prošli dražební aukcí v německém Baden – Badenu, se očekával vzájemný souboj růžových barev stáje Lokotrans. Nejlepším ze čtveřice stájových kolegů byl Jarahi, který o tři délky porazil na čele pracující klisnu Kobi.

Rámcový překážkový dostih se nevydařil favorizované dvojici trenéra Josefa Váni. Buonarroti s Váňou juniorem skončil čtvrtý, Trademark byl v průběhu zadržený. Po delší době se na karlovarském závodišti v sedle Northerly Winda vítězně představil trojnásobný vítěz Velké pardubické s Orphee de Blins žokej Jan Faltejsek.

Výsledky:

Cena spol. BBAG (III.kat., 2.000m): Linngar (ž.J.Šafář) – Santa Padrona (ž.B.Murzabayev) – Gloryland (M.Hrouda)

Cena spol. JAN BECHER KARLOVARSKÁ BECHEROVKA (IV.kat., 1.600m): Love Me (am.T.Grbavčicová) – Lad In (J.Sovka) – Khilona (m.Hrouda)

Cena spol. KAREL HOLOUBEK TRADE GROUP a.s. (III.kat., 1.600m): Lusk (ž.M.Zatloukal) – Alfa Wolf (ž.B.Murzabayev) – Fur Coat (M.Hrouda)

7. Velká cena BBAG (I.kat., 1.600m): Jarahi (ž.P.Foret) – Kobi (ž.J.Chaloupka) – Hello Hobby (ž.M.Zatloukal)         

CENA MĚSTA KARLOVY VARY – Mem. Josefa Dolejšího (I.kat., 2.000m): Dally Hit (ž.J.Palík) – Aldzarb (ž.B.Murzabayev) – Indian Lass (K.Hlubučková)

Cena holdingu MAENTIVA (IV.kat., 2.400m): Fabryan (ž.B.Murzabayev) – Fatyma (ž.P.Foret) – Vegas Las (ž.J.Chaloupka)

Cena spol. VLADIMÍR MAREK s.r.o. (steeplechase III.kat., 3.500m): Northerly Wind (ž.J.Faltejsek) – Much More (ž.J.Sovka) – Elegant Devil (M.Liška)

 

 

 

 

Původní zpráva

Karlovarští dostihoví fanoušci si po týdenní přestávce v neděli na Hipodromu Holoubek s.r.o. opět užijí kvalitní podívané. Vrcholem sedmibodového programu bude Cena Města Karlovy Vary – Memoriál J. Dolejšího (I.kat., 2.000m), která byla jako hlavní dostih uváděná již při slavnostním zahajovacím mítinku v roce 1899.

Tehdy měřila 1.200m a mohli se jí zúčastnit dvouletí a starší koně. Historicky prvním vítězem byl Sandwich v majetku Jeho císařské výsosti arcivévody Otty. V letech 1900 až 1902, když v ní triumfoval hřebec Mindegy, jeden z nejlepších koní své doby. V roce 1904 se stala kořistí vítěze německého derby z předešlého roku Bona Moda. Za tu dlouhou dobu mnohokrát změnila svoji podobu. Do roku 1920 byla vypisována jako překážkový dostih na 4.500m. Později se běhala výhradně jako rovinová zkouška na vzdálenosti 1.600m až 2.800m, až se ustálila na délce dnešních 2.000m. Dostih nosí desítky let přívlastek Memoriál Josefa Dolejšího. Pořadatelé tím vzdávají hold karlovarskému rodákovi a jednomu z předních jezdců 80. let minulého století. Na své jezdecké začátky u koní ve Dvorech navázal u legendárního pražského trenéra Miroslava Šusty. Nepřízeň osudu mu bohužel v roce 1992 vzala to nejcennější, co měl. Tragicky zahynul po pádu v dostihu na závodišti v Mnichově.

I letos zůstává pravidlem, že CMKV je přehlídkou nejlepších tuzemských středotraťařů. Mezi devíti startujícími najdeme tři účastníky Českého derby posledních dvou let. Po roce se na zdejší dráhu, na které slavil už dva triumfy, vrací čtyřletý Aldzarb (ž.B.Murzabayev). Kromě bratislavského červnového vítězství se ve všech letošních startech umístil do 5. místa. Před dvaadvaceti lety se díky Taktovi vedeného ž. Romanou Neslerovou z vítězství radovala trenérka Ivana Pejšková. První žena, která za poslední desetiletí tento dostih vyhrála. A může se zároveň stát první dvojnásobně úspěšnou trenérkou, neboť do dostihu posílá spolehlivou a v posledních čtyřech startech neporaženou Dally Hit (ž.J.Palík). Nejmladší ročník zastupuje český odchovanec a senzačně třetí v Českém derby Bonys (ž.J.Verner), v Oaks neumístěná Rabbit Percy (ž.P.Foret) a účastník českého i slovenského derby Montjeu Third (ž.J.Šafář), kterého si karlovarští diváci budou pamatovat díky jeho 2. místu v loňské Ceně Masise. Českému publiku se poprvé v kariéře představí francouzský rodák Contributor (ž.R.Koplík). Poslední čtyři starty v dostizích nejvyšší kategorie absolvoval na Slovensku. Jednou zvítězil a třikrát se umístil do 5. místa. Do širšího okruhu uchazečů o největší část ze stotřicetipětitisícové dotace patří ryzka Sapsiree (ž.M.Zatloukal), před dvěma týdny druhá ve zdejší Letní ceně klisen. Zajímavým koněm pro odvážné sázející by mohl být Kalypso Of Gracie (ž.J.Chaloupka), který se k závodění vrací po roční odmlce. Indian Lass, která v květnu ovládla dostih III.kategorie a do nejlepší společnosti teprve opatrně proniká, bude mít v sedle jedinou ženu v poli Kateřinu Hlubučkovou.

Druhým vrcholem mítinku bude jedničková 7. Velká cena BBAG na mílové distanci. Za obhajobou loňského prvenství přijíždí Kobi (ž.J.Chaloupka). Více než polovinu startujících tvoří koně jedné stáje. Hned čtyři želízka v ohni zde má stáj Lokotrans. Dvojnásobného premianta z Dortmundu Jarahiho (ž.P.Foret) přiváží trenér Zdeno Koplík a tři reprezentanty růžových barev trenér Luboš Urbánek. Minimálně třetí místo z minulého i předminulého roku zkusí zopakovat Wicker Stone (ž.M.Havelková). Hello Hobby (ž.M.Zatloukal) se dobře ukázal před 14 dny druhým místem v Lázeňské míli. Na první životní triumf nebo alespoň na první letošní umístění čeká příslušník klasického ročníku Fantasticadventure (ž.J.Palík). Pořadím může zamíchat účastník Českého derby Rumpl Cimpr Campr (ž.B.Murzabayev) nebo dohlášený slovenský host Donatelli (ž.R.Koplík).

Program:
14.30    Cena spol. BBAG (III.kat., 2.000m)
15.00    Cena spol. JAN BECHER KARLOVARSKÁ BECHEROVKA (IV.kat., 1.600m)
15.30    Cena spol. KAREL HOLOUBEK TRADE GROUP a.s. (III.kat., 1.600m)
16.00    7. Velká cena BBAG (I.kat., 1.600m)    
16.30    CENA MĚSTA KARLOVY VARY – Mem. Josefa Dolejšího (I.kat., 2.000m)
17.00    Cena holdingu MAENTIVA (IV.kat., 2.400m)
17.30    Cena spol. VLADIMÍR MAREK s.r.o. (steeplechase III.kat., 3.500m)

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.