Cena Schaumann ČR: Pikardie získala druhý triumf

Hlavním dostihem nedělního odpoledne v AUTO HASE PARKU Velká Chuchle bylo finále celoročního seriálu pro dvouleté koně českého chovu, Cena Schaumann ČR, spol. s r. o. (II. k., 1500 m, 100 tis. Kč).

Pikardie získala druhý triumf
Na startu hlavního dostihu stanulo dvanáct koní, z nichž pět mělo na kontě vítězství a nebyl mezi nimi jednoznačný favorit. S nejnižším kurzem 3:1 nakonec přeci jen odstartoval vítěz obou dosavadních vystoupení Wladan (Görgl’s Farm, ž. Chaloupka), avšak po pomalejším úvodu stihl finišem až čtvrté místo. V pohledné koncovce se po boji o půl délky ke své druhé životní výhře prosadila sázková druhá favoritka (4,5:1), ryzka DS Pegas Pikardie s žokejem Pavlem Hlavatým, která se naopak po většinu dostihu pohybovala u čela. Vyhrála ve třetím nejrychlejším čase finálového dostihu seriálu 1:35,07. Silný finiš předvedl na druhém místě Fencer (8:1) stáje Equus Caroli s žokejem Zatloukalem, jenž tak doplnil stejné malé pořadí jako bylo v posledním předešlém díle seriálu Schaumann na počátku října, mezi oběma byl i stejný rozdíl v cíli. O další půldélku zpět obsadila třetí místo klisna stáje Wrbna Racing Anjou (6:1) s žákem Piruchem, s odstupem necelých tří délek doplnili pětici Wladan a Polární Bouře (BH Kútnik, 10:1), s níž od počátku jezdec Verner zápolil na špici pole.
 
Další dění
V otevírací Ceně EBF (III. k., 1840 m) se ze skupiny nezvítězivších tříletých podle očekávání vyčlenil favorit Stáje Jeso Lorain, jehož žokej Šafář se posunul na dohled jubilejnímu stému vítězství kariéry, k němuž mu nyní scházejí poslední čtyři zásahy. V Ceně Derby Klubu (hdcp IV. k., 1840 m) potvrdila aktuální formu svěřenců trenérky Horákové Vaxalta, tříletá ryzka DC Zámrsk MUDr. Bruna V. se před dvěma týdny vrátila po pauze na dráhu druhým místem v pardubickém dostihu amatérů a tentokrát s podporou žokeje Chaloupka dosáhla na premiérový životní triumf. Naopak vítěz Ceny sázek ve Fortuně (hdcp II. k., 1840 m) Lex provedl už třetí letošní vítězný zápis, zkušený šestiletý valach stáje BECK-International opanoval pod jezdcem Foretem i svůj druhý říjnový start, navzdory navýšení nesené hmotnosti. Zlepšení výkonnosti prokázal také premiant Ceny AgroEfekt, spol. s r. o. (III. k., 1500 m), v poli devíti dvouletých se při druhém životním vystoupení poprvé naplno prosadil hnědák stáje Gabriela-Trachtová Innocent s žokejem Koplíkem. Hitem závěrečné kapitoly podzimního překážkového seriálu O Pohár EŽ Praha Ceny Elektrizace železnic Praha, a. s. (III. k., 3300 m) byl skokanský debut držitele čtyř loňských klasických umístění – mj. druhý ve FORTUNA Českém derby – Arcibalda a tmavý hnědák stáje Wrbna Racing s asistencí žokeje Myšky triumfoval velmi lehce o patnáct délek (celkovými vítězi bodování poháru se stali jezdec Ondřej Velek, trenér František Zobal a stáj Aliance Jičín). Ostrého tempa sprinterského Memoriálu Zdeňka Bezstarosty (hdcp III. k., 1200 m) se chopila trojice klisen a nejúspěšnější z nich, tříletá bělka stáje Görgl’s Farm Werze s žákem Laubem, dotáhla pouť až k druhému životnímu vítězství. Naproti tomu vytrvalecká poslední položka programu Cena www.betino.cz (hdcp III. k., 2600 m) začala velmi pomalou první polovinou, z čehož ve druhé části vytěžil maximum žokej Chaloupka, který opět zkušeně přečetl tempo, pozvolným stupňováním sebral soupeřům vítr z plachet a jím vedený čtyřletý tmavý hnědák Oranzovy Expres přinesl prostřednictvím svého druhého triumfu v tomto roce druhé nedělní vítězství nejen jemu, ale i stáji DC Zámrsk MUDr. Bruna V. a trenérce Horákové.

Příští dostihy ve Velké Chuchli: neděle 31.10. od 12 hodin – 91. Cena prezidenta republiky dotovaná spol. HIC & Services.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.