Chuchle zve na dostihový řecko-kyperský den s CK VTT

Vrcholem desáté kapitoly letošní sezóny v AUTO HASE PARKU Velká Chuchle bude tradiční nejdůležitější zkouška na České derby – 59. Velká červnová cena 20 let výročí CK Venus Trade and Tours (NL kat., 2200 m, 130 tis. Kč), v níž 6. června změří síly třináct tříletých kandidátů. Celkem je připraveno osm rovinových dostihů s 92 koňmi a 25 jezdci.

Start prvního dostihu je ve 14 hodin, avšak bohatý doprovodný program partnera první červnové neděle začíná již v 11 hodin. Pro nejmenší návštěvníky jsou opět připraveny jízdy na ponících zdarma a bohatý zábavný program v dětském koutku „Hříbátka“ – patronem je společnost Dino Toys, která do soutěží pro děti věnuje ceny.
 
Najde derby svého favorita?
 
Na start hlavního dostihu se postaví pouze jediná zástupkyně něžného pohlaví, ale zcela určitě nebude pouze „do počtu“, naopak, svými kvalitami se řadí k favoritům: držitelka titulu Nejlepší dvouletá klisna 2009 Linda (Agrolipt ČR) - foto - má na letošním kontě zatím jeden výsledek, a to druhé místo z Jarní ceny klisen JVM Computers necelou délku za překvapivou premiantkou Vinnah. Stejně jako ve zmíněném klasickém testu, sedlo svěřenkyně Václava Luky mladšího obsadí žokej-šampión Václav Janáček. Dalšími respektovanými adepty budou tři umístění z Velké jarní ceny Holdingu Rabbit CZ – svěřenec pětinásobného šampióna Filipa Neuberga Talgado (Lider Racing Stable) v ní překvapil čtvrtým místem a jeho partnerkou zůstává Vendula Korečková, Skarabeus (DS Pegas) finišoval délku za ním pátý a do jeho sedle se poprvé dostane Pavel Hlavatý, Taro (Viktor Komárek) obsadil o další tři délky zpět sedmou příčku a premiérově jej povede čerstvý stovkař Tomáš Lukášek. V jarní klasické zkoušce se představili ještě další tři koně, český odchovanec Uniray (V. a V. Valentovi-Piruch, ž. Šafář), vloni nejlepší dvouletý hřebec Polska Mileryt (YOKO, ž. Koplík) a Storm of Gracie (BORS Břeclav, ž. Bitala), skončili však mimo dotované pozice.

Účastníky dvoukilometrového mosteckého Memoriálu dr. Frankenbergera zde zastupuje dvojice, nicméně ne těch nejlepších. Třetí v cíli Sunkar (Zhomart, ž.Chaloupka) na severu Čech nastupoval letos poprvé, přičemž vloni na podzim vyhrál Pardubického zimního favorita, s odstupem pátý dokončil Maltamo (Lokotrans, žk. Vraj).

Další trio už má s distancí 2200 metrů zkušenosti a rekrutuje se z aktérů právě takto dlouhé Ceny SMS jízdenky (III. kat.) z první květnové neděle. Polobratr (stejná matka, jiný otec) vítěze předloňského Tattersalls St. Leger Urodose Ulan (DS Dvorce, ž. Pavlíček) ji absolvoval jako svou sezónní premiéru, což mu ale nezabránilo v tom, aby po boji zvítězil. Sword Sultan (Dr. Charvát, ž. Zatloukal), druhý Neubergův svěřenec v nedělním vrcholu, tam po předchozím suverénním vítězství z životního debutu byl favoritem, leč po pouze dvoutýdenním oddechu a na měkčí dráze skončil čtvrtý, start-cíl vítěz stejně dlouhého čtyřkového testíku z počátku dubna Open Tour (CK Martin Tour, Foret) pak docválal šestý.

Druhý tuzemský rodák, valach Charme Look (Orling, žk. Verner) po sedmém místě z bratislavské druhé kategorie pravděpodobně nastoupí jako outsider.


Další program

14:00 – Cena řecko-kyperské překážky (III. k., 1200 m)
Z deseti dvouletých osm debutuje, další nové želízko v ohni má i Václav Luka mladší, jehož svěřenci už dva juniorské dostihy tohoto jara vyhráli.

14:40 – Cena bohyně Afrodité (hdcp IV. k., 1200 m)
Tříletý valach Grandet bude po ziscích v Lysé nad Labem a Mostě útočit na čistý hattrick.

15:20 – Cena delfského vozataje (III. k., 1400 m)
Po kvalitním sezónním vstupu v Mostě má s nízkou zátěží šanci na první zdejší triumf Kordelina.

17:00 – Cena kouzelného Korfu (II. k., 1600 m)
Souboj umístěných z loňské a letošní Jarní ceny klisen Trinity a Fione, obě atakují třetí životní vítězství.

17:30 – Cena olympských bohů (IV. k., 1600 m)
Po dvou druhých místech je mezi nezvítězivšími tříletými kandidátem na první triumf Glover.

18:00 – Cena magické Lefkady (hdcp III. k., 2600 m)
Do nejvyrovnanějšího a sázkařsky nejtěžšího dostihu programu nastoupí třináct vytrvalců.

18:30 – Cena krétského labyrintu (hdcp IV. k., 2200 m)
Tříletý Spencer jde prvně proti starším soupeřům, ale má šanci k minulé výhře přidat další.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.