Crystal Cup 2010 čeká nejdelší dostih. Ve čtvrtek se běží Anjou-Loire Challenge

Premiérový ročník mezinárodního seriálu překážkových cross country dostihů Crystal Cup 2010 – European Cross Country Challenge bude pokračovat čtvrtým dílem. Pohár, jehož součástí bude i říjnová 120. Velká pardubická České pojišťovny, se po měsíci a půl znovu vrací do Francie. Ve čtvrtek 13. května se poběží Anjou–Loire Challenge na závodišti v Lion d´Angers.

Crystal Cup

 

Anjou–Loire Challenge je cross country šestileté a starší koně na 7300 metrů. Svou délkou je nejdelším dostihem v programu Crystal Cupu. „Vznik tohoto závodu je zajímavý. Francouzi vlastně chtěli trumfnout Angličany a mít nejdelší dostih. Proto ho v roce 2005 začali pořádat,“ uvedl Miroslav Petráň, předseda představenstva Dostihového spolku Pardubice, z jehož iniciativy vznikl mezinárodní krosový pohár.


Anjou–Loire Challenge je druhým nejlépe dotovaným dostihem v rámci Crystal Cupu. Bude se při něm rozdělovat 112 tisíc eur. Více peněz bude ve hře pouze při říjnové 120. Velké pardubické České pojišťovny, která se poběží o 178 tisíc eur.


„Bohužel další překážkové dostihy v rámci čtvrtečního mítinku v Lion d´Angers už nejsou zdaleka tak dobře dotovány. O startu v Anjou–Loire Challenge totiž uvažoval Josef Váňa. Pravděpodobně se Sixteen. Jenže vzhledem k dotacím dalších dostihů by se mu to nevyplatilo. Proto se budu nyní snažit jednat s francouzskými organizátory, zda by na příští rok měli v programu ještě jeden kros s lepší dotací,“ uvedl Miroslav Petráň, jenž je zároveň viceprezidentem Crystal Cupu.


Anjou-Loire Challenge se poběží pošesté. Jeho historie se začala psát v roce 2005. Tehdy zvítězil Imposant s žokejem Davidem Berrou. O rok později si své vítězství zopakovali. V roce 2007 triumfoval Le Krakatoa s žokejem Fernandem De Oliveirou, který se představil v loňské Velké pardubické České pojišťovny v sedle osmého Juful Tennise. Poslední dva ročníky mají stejnou vítězku. Vyhrála klisna Nuit Rochelaise. Předloni byl v jejím sedle Jerome Zuliani, vloni David Verry.


O vítězný hattrick Nuit Rochelaise nebude usilovat. Ve startovní listině čtvrtečního dostihu schází. Její trenér Patrice Quinton však bude mít jiná želízka v ohni. Devítiletá klisna Natacha Rochelaise vedená Davidem Verrym bude určitě opět patřit k aspirantům na přední umístění. Do boje vyšle i šestiletou klisnu Semiramiss s Jeromem Zulianim v sedle.
Ve startovní listině, v níž figuruje čtrnáct koní, však jsou i další zajímavá jména. K favoritům se nepochybně bude řadit osmiletý valach Oké Prince, jehož čeká už třetí start v rámci letošního Crystal Cupu. Vyhrál ve Fontainebleau a skončil pátý v Pau. Je v čele průběžného pořadí poháru mezi koňmi. Připravuje ho Jerome Follain, jenž vede klasifikaci trenérů a zároveň majitelů. V jeho sedle bude tentokrát Stéphane Juteau. „Oké Prince je zajímavý i pro nás. Jeho majitel po vítězství ve Fontainebleau prohlásil, že dost reálně zvažuje přihlášku do letošní 120. Velké pardubické České pojišťovny,“ uvedl Miroslav Petráň.


O přední místa by měl bojovat i desetiletý valach Chriseti, jenž v roce 2007 skončil třetí v Anjou-Loire Challenge a vloni doběhl druhý. Stejně jako před rokem bude v jeho sedle Julien Jouin. Svěřenec trenéra Etienna Leenderse se v rámci letošního Crystal Cupu představil už ve Fontainebleau, kde vybojoval čtvrté místo.
Dalším uchazečem o vítězství bude nepochybně devítiletá klisna Ni Plus Ni Moins. Povede ji Olivier Jouin, s nímž vloni v tomto dostihu skončila třetí. Také svěřenkyně trenéra Pascala Journiaca má zkušenosti s letošním Crystal Cupem. V Pau nedokončila a ve Fontainebleau byla druhá.


Pátý ve Fontainebleau doběhl sedmiletý valach Phakos. Svěřenec trenéra Philippa Cottina bude na startu i v Lion d´Angers. V sedle se objeví trenérův syn David, jenž v rámci Crystal Cupu vede průběžnou klasifikaci jezdců společně Anthonym Thierrym.
Na rozdíl od minulých tří dostihů bude mít Anjou-Loire Challenge mezinárodní obsazení. Ve startovní listině figurují dva koně zpoza kanálu La Manche. Irský osmiletý valach Another Jewel už v letošním roce ukázal výbornou formu. V lednu vyhrál kros v Punchestownu, v březnu skončil čtvrtý v Cheltenhamu a v dubnu vybojoval čtvrté místo v La Touche Cupu v Punchestownu v rámci Crystal Cupu. Jeho trenérem je Denis Paul Murphy a v sedle bude John Cullen.


Druhým zahraničním účastníkem bude jedenáctiletý valach Pass Me By. Svěřenec trenérky Suzy Smithové se na dráhu vrací po roce, povede ho Tom Messenger.


„Obsazení Anjou-Loire Challenge vypadá opravdu velmi zajímavě. A konečně se pohár rozbíhá i mezinárodně. Dalo se to čekat, protože závodiště v Lion d´Angers na západě Francie je dobře položené i pro Angličany a Iry,“ uvedl Miroslav Petráň.


Čeští účastníci budou na startu Anjou-Loire Challenge scházet podobně jako v předchozích třech dílech. Ovšem stejně jako při minulých závodech se vítěz může těšit na pohár z českého broušeného skla. A ještě jedna zajímavost pro Čechy. První zmínka o dostizích v Lion d´Angers je s letopočtem 1874. Tedy z roku, kdy se poprvé běžela Velká pardubická.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.