Crystal Cup 2010 pokračuje ve čtvrtek v irském Punchestownu

Premiérový ročník mezinárodního seriálu překážkových cross country dostihů Crystal Cup 2010, jehož nejštědřeji dotovaným a nejprestižnějším dílem bude říjnová 120. Velká pardubická České pojišťovny, pokračuje třetím závodem. Seriál se poprvé přesouvá za kanál La Manche. V irském Punchestownu se ve čtvrtek 22. dubna poběží The Avon Ri Corporate & Leisure Resort Cross Country Steeplechase for the La Touche Cup.

Crystal Cup

 

Do Crystal Cupu 2010, který vznikl z iniciativy Dostihového spolku Pardubice, je zařazeno deset dostihů v šesti evropských zemích. Zatím má za sebou dva závody. Oba se běžely ve Francii, která bude hostit plnou polovinu seriálového porgramu.
Začátek byl 7. února v Pau. Prix Gaston De Bataille vyhrál domácí valach Malberaux s Davidem Cottinem, jehož připravuje žokejův otec Phillipe. Druhým dílem byla Grand Steeple-Chase Cross Country De Fontainebleau, která se uskutečnila 27. března ve Fontainebleau. Vítězem se stal Oké Prince, v jehož sedle byl Anthony Thierry.
Vítězného koně z Fontainebleau připravuje Jerome Follain. Ten je v čele průběžného pořadí Crystal Cupu v kategorii trenérů i majitelů. Klasifikace žokejů má dva lídry, o první místo se dělí David Cottin a Anthony Thierry. Nejúspěšnějším koněm je zatím Oké Prince, jenž kromě vítězství ve Fontainebleau vybojoval ještě páté místo v Pau.
Třetím dílem Crystal Cupu 2010 bude La Touche Cup, cross country na 6800 metrů pro pětileté a starší koně s celkovou dotací 30 tisíc eur. Zatímco v předchozích závodech ve Francii se představili výhradně koně připravovaní v domácích stájích, do Punchestownu pro změnu nedorazí nikdo z evropského kontinentu.
Ve startovní listině La Touche Cupu figuruje 24 účastníků, což je zatím nejpočetněji obsazený dostih v letošním Crystal Cupu. Hned pět koní bude mít ve hře Enda Bolger, nejúspěšnější ostrovní trenér v cross country dostizích. „Jeho koně budou patřit k favoritům,“ uvedl Miroslav Petráň, předseda představenstva Dostihového spolku a druhý muž Crystal Cupu.
V Punchestownu se představí většina nejúspěšnějších koní z březnového Glenfarclas Handicap Chase v anglickém Cheltenhamu. Tam tehdy nečekaně zvítězil A New Story od trenéra Michaela Hourigana. Svěřenci Bolgera skončili až za ním – L´Ami byl druhý, největší favorit Garde Champetre pátý a Freneys Well šestý. Všichni budou startovat i v La Touche Cupu stejně jako Another Jewel, jehož připravuje trenér Denis Paul Murphy. Ten doběhl v Cheltenhamu čtvrtý.
Nyní je čeká repríza souboje v Punchestownu. „Pro mě jsou hlavními favority Garde Champetre a L´Ami. A uvidíme, jak si tentokrát povede A New Story, jenž už byl v minulosti stejně jako L´Ami přihlášen do Velké pardubické,“ uvedl Miroslav Petráň.
Podobně jako v úvodních dvou dostizích ve Francii se do Crystal Cupu zatím nezapojí čeští účastníci. „Vzhledem k začátku sezony u nás očekávám, že by se naši koně na startu mohli poprvé objevit až někdy od května. Navíc nesmíme zapomenout na to, že v rámci Crystal Cupu je pro české účastníky nejkomplikovanější cesta právě do Punchestownu. Z našeho pohledu bude zajímavější opravdu druhá půlka seriálu s Velkou pardubickou České pojišťovny,“ uvedl Miroslav Petráň.
Na vítěze La Touche Cupu kromě největšího podílu z dotace a šestibodového přídělu do celkové klasifikace seriálu čeká i tradiční cena. Opět získá pohár z českého broušeného skla. „Vzhledem k současné letecké situaci je však pravděpodobné, že tentokrát do Irska neodletíme. V tom případě bychom pohár předali vítězi dodatečně,“ poznamenal Miroslav Petráň.

Web Crystal Cupu: www.crystalcup.org
Web závodiště v Punchestownu: www.punchestown.com

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.