Do Chuchle na osm dostihů a rodinnou zábavu

V neděli 2. září odstartuje druhá polovina letošní sezóny na dostihovém závodišti v Praze-Velké Chuchli. Poběží se celkem osm dostihů, včetně dvou nejvýznamnějších závodních podniků roku. Pro návštěvníky bude připraven i bohatý doprovodný program. 

Chuchelský areál se veřejnosti otevře už v 11 hodin, první dostih pak odstartuje ve 13 hodin.

Vrcholem dne bude 40. ročník Velké ceny Prahy CK Martin Tour. Jde o prestižní dostih s mezinárodním přesahem a dotací 550 tisíc korun, který se koná pravidelně již už od roku 1979.

Během odpoledne se uskuteční také 73. ročník St Leger, nejdelší klasický dostih sezóny. Tříletí hřebci a klisny při něm změří síly na trati dlouhé 2800 metrů, rovněž o 550 tisíc korun.

Diváci si jako tradičně budou moci zpestřit sledování dostihů sázkami, občerstvením a ti mladší také zábavními atrakcemi.

„V okolí hlavní dráhy budou nejrůznější dětské atrakce jako trampolíny a kolotoče, a také velmi populární projížďky na ponících,“ říká ředitel závodiště Martin Pecka.

Chuchle zve i na gastronomické zážitky. Speciální menu čeká diváky v zrekonstruované restauraci a v areálu bude také řada stánků s občerstvením, nabízejících kvalitní kávu, sekt, staročeské pokrmy i moderní úpravy jídel, jako jsou tortilly či burgery.

Všichni držitelé ročních kuponů na pražskou MHD mají na závodiště vstup zdarma a stejně tak děti do 15 let. Studenti, mládež do 18 let a senioři platí 100 Kč, ostatní 150 Kč.

V průběhu druhé poloviny dostihové sezony se na závodišti ve Velké Chuchli uskuteční celkem osm dostihových odpolední. K vrcholům programu bude patřit 22. září Evropský pohár žokejů, sezonu pak zakončí symbolického 28. října 98. Cena prezidenta republiky.

 

Zajímavosti Velké ceny Prahy

Dostih se na chuchelské dráze koná pravidelně od roku 1979 (pouze dvakrát bylo jeho dějištěm jiné závodiště: v roce 1990, když se dobudovávala současná tribuna, to byly Karlovy Vary a v roce 2002, po velké letní povodni, se dostih uskutečnil v Mostě).

V termínové listině zaujímá dostih jedno z nejdůležitějších míst. Jedná se totiž o srovnávací meziročníkový test, v němž měří síly nejlepší tříletí koně (tzv. klasický ročník) se špičkovými, již prověřenými zástupci starší generace. Tříletí „klasici“ mají svůj sezónní vrchol v podobě květnové Velké jarní ceny a zářijová Velká cena Prahy je logickým dalším krokem v jejich kariéře, kdy se v důležitém dostihu postaví proti čtyřletým a starším „borcům“.

Vítězkou premiérového ročníku se před čtyřmi dekádami stala polská klisna Diakowa, prvním domácím premiantem byl o rok později hřebec Agadir.

Dosud žádnému koni se nepodařilo vyhrát třikrát, dvojnásobné vítěze zná historie zatím celkem čtyři (1982 a 1983 Jaguar, 1995 a 1997 Gay Devil, 2001 a 2002 Tribal Instinct, 2007 a 2008 Blue Coral).

Držitelkou časového rekordu dostihu (jenž je zároveň i rekordem chuchelské dráhy na trati 1600 metrů) je klisna Corcovada, která v roce 2010 triumfovala v čase 1:35,84.

Žádný z jezdců se neprosadil více než dvakrát, dvou triumfů dosáhli Bauyržan Murzabajev (2013 a 2014), Jiří Chaloupka (2005 a 2008), Karol Šarina (1993 a 1999), Lukáš Kasal (2001 a 2002), Milan Zatloukal (2010 a 2016) a René Koplík (1996 a 1997).

Třikrát v sedle zvítězily ženy: v roce 1987 žokejka z někdejší NDR Angelika Glodde, v roce 2006 Martina Havelková a rok po ní Iva Miličková.

Nejúspěšnějším trenérem historie dostihu je František Holčák z Velkých Karlovic, jehož svěřenci dokázali (zatím) vyhrát šest ročníků (v letech 1994 až 2012).

Nejvíce majitelských vítězství má na kontě Jiří Charvát, reprezentanti jeho stáje triumfovali (zatím) čtyřikrát (2004 až 2008).

Zajímavosti St Leger

St Leger je nejdelší z pětice tzv. klasických dostihů pro tříleté hřebce a klisny a také posledním z tria Velká jarní cena – České derby – St Leger, tvořícího tzv. Klasickou trojkorunu.

Zvítězit ve všech třech položkách dokázalo zatím sedm koní. Posledním z nich je černý hnědák Age of Jape, jemuž patřil rok 2009. Neprohrál v něm ani jeden ze svých sedmi startů a dokázal kromě ČR vyhrát Derby a St Leger také na Slovensku. Někdejší svěřenec Františka Holčáka v současnosti působí jako plemeník.

Rekordního času v St Leger dosáhla v roce 2005 Ready for Life s Janem Rájou v sedle, trať uběhla za 2:56,3. 

Vloni v St Leger lehce triumfoval hnědák Nagano Gold, v jehož sedle se teprve sedmnáctiletý žákovský šampión David Liška stal nejmladším vítězným jezdcem v historii dostihu.

Prvně se v tehdejším Československu konalo St Leger v roce 1946, vítězkou se stala klisna Ladycab v sedle s Josefem Šachem.

Historie dostihu je ale podstatně starší, poprvé se uskutečnil ve Velké Británii, a to v roce 1776. Dostih nese jméno po svém zakladateli, armádním důstojníkovi a politikovi Anthony St Legerovi.

První vítězkou dostihu se v roce 1776 stala ještě bezejmenná klisna, která byla až později pojmenována Allabaculia. Jejím majitelem byl organizátor prvního St Leger, Charles Watson-Wentworth, markýz z Rockinghamu.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.