Do Pardubic na 20. ročník Zlatého poháru

V rámci „Dne pro zemědělství a životní prostředí“ bude v sobotu 8. června na pardubickém závodišti odběhnut již 20. ročník Zlatého poháru, klasické steeplechase na 4400 metrů, pod patronací stavební firmy Chládek a Tintěra Pardubice a.s..

Největšími favority budou v desetihlavém poli startujících KHALSHANI (ž. Bartoš), TARO (ž. Váňa, ml. ) a TURF FINCH (ž. Myška).

První jmenovaný předloni klasickou steeplechase IV. kategorie v Pardubicích vyhrál, potom si připsal další vítězství v Karlových Varech a italském Meranu. V loňském roce měl výbornou bilanci, většinou běhal v Meranu, kde byl nejprve dvakrát čtvrtý, potom zvítězil a byl druhý, většinou v dostizích nejvyšší kategorie, a na závěr sezóny v polovině října získal v Pardubicích druhé místo za vítězným Gejzirem. Letos ještě nestartoval.

TARO jako tříletý vyhrál ve Velké Chuchli klasický St. Leger a Velkou cenu českého turfu a i v dalších letech patřil ke špičce rovinových vytrvalců. Loni začal běhat překážkové dostihy, střídal starty v proutkách a ve steeplechase a jeho bilance je velmi vyrovnaná, když po třech druhých místech vyhrál ve Velké Chuchli Zlatý pohár EŽ Praha, dostih I. kategorie proutěnkářů, a sezónu zakončil v polovině října v Pardubicích druhým místem v Křišťálovém poháru za vítězným Čáriray. Letos ještě nestartoval.

TURF FINCH překážkové dostihy začal běhat v roce 2011 a hned svůj první start v proutkách na pardubické dráze v dostih IV. kategorie proměnil ve vítězství. Loni začal běhat až v září a ve Velké Chuchli byl třetí. Potom startoval čtyřikrát od konce listopadu do poloviny ledna v Itálii, na dráze Capannelle ve „věčném městě“ v Římě, nejprve byl pátý, potom měl pád a nakonec získal čtvrté a třetí umístění. Začátkem května byl letos na pardubické dráze v klasické steeplechase druhý, tři délky za vítěznou Lady Jane, když ovšem nosil o 6 kg více, což bylo v závěru dostihu rozhodující.

Šanci má i CHARCCARI (ž. Stromský), který patřil před léty k elitě a úspěšně se prosazoval i v zahraničí. Loňská sezóna již nebyla tak úspěšná, ale pokud bude fit, může výrazně promluvit do závěrečného účtování.

Vzestup výkonnosti letos zaznamenala POWER PRIZE (Velek) a minule zde snadno porazila z dnešních soupeřů Bleska, může i v této společnosti bojovat o přední umístění.

Překvapit pak mohou LADY JANE (Bodlák), CATCH THE CASH (ž.Andrés) nebo BLESK (ž.Boyer).

Pole doplňují GARGANTUS (Matuský) a velmi dobrý krosař KASIM (ž.Novák), uvidíme, jak si povede v rychlostním typu dostihu.

Velice zajímavá bude Cross country Železníka. Těžká cross country na trati Ceny Labe na distanci 5200 metrů bude mít dva velké favority. ZARIF (ž.Váňa, ml.) zde vyhrál začátkem května Úvodní cross country Koroka, loňský vítěz Ceny Labe CHERWICK (ž.Myška) byl v témže dostihu třetí.

AL JAZ (Sovka) zde poslední loňský start a první letošní proměnil v menších dostizích ve snadná vítězství a mohl by bojovat o přední umístění.

BELLA D´ETRURIA (Kubík) vyhrála na závěr loňské sezóny dostih v italském Meranu. Na startu se sejdou zkušení překážkáři, většina z nich se může pochlubit pěkným výsledkem z předchozích let. Vpředu by měli být BORDERLAND (ž.Andrés), NIKAN (Kovačík) a překvapit mohou LOIRE (Bodlák) nebo ČMAŇA (ž.Bartoš).

Na programu sobotního odpoledne bude celkem devět překážkových dostihů, většina se zajímavým obsazením, první bude odstartován ve 13:00 hodin, start Zlatého poháru je naplánován na 17:05 hodin.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.