Do Velké pardubické je přihlášen vítěz Velké národní

Hvězdné jméno se objevilo mezi zahraničními koňmi, kteří byli nahlášeni do včerejší uzávěrky prvního termínu přihlášek na 119. Velkou pardubickou České pojišťovny. Na startu by se mohl objevit Silver Birch, první z Velké národní z Liverpoolu z roku 2007. Může tak být vůbec prvním vítězem slavného dostihu na závodišti v Aintree, který by startoval v Pardubicích.

Dvanáctiletý irský hnědák Silver Birch je nejzvučnějším jménem mezi čtrnáctkou koní z Anglie, Irska a Francie. Svěřenec trenéra Gordona Elliotta má na svém kontě devět vítězství v překážkových dostizích. V roce 2004, kdy ho ještě připravoval Paul Nicholls, vyhrál Velšskou národní s žokejem Walshem.
Největšího triumfu v kariéře dosáhl Silver Birch na závodišti v Aintree v Liverpoolu. 14. dubna 2007 překvapivě vyhrál Velkou národní s žokejem R. M. Powerem.
Tehdy už Elliotův svěřenec šel na start v roli outsidera. Před dostihem měl kurz 33:1 na vítězství. Na trati dlouhé 7200 metrů se však své roli vzepřel. V cílové rovině předstihl vedoucího Slim Pickingse a posléze odolal i útoku McKelveyho. Vyhrál o tři čtvrtě délky a vybojoval prémii 399 tisíc liber.
Poté se na dráze dlouho neobjevil. Vrátil se na ni až letos v únoru, kdy zvítězil s Ninou Carberry v irském Nenaghu. Při dalších dvou startech se neprosadil. 4. dubna se vrátil na závodiště v Aintree. Tentokrát ale při Velké národní neuspěl. V jeho sedle byl opět R.M. Power, ovšem dostih nedokončili.
Více se mu dařilo 30. dubna v irském Punchestownu, kde absolvoval zatím svůj poslední start. Tradiční La Touche Cup dokončil na druhém místě. Za vítězným Garde Champetrem zaostal o dvě délky.


Do 119. Velké pardubické České pojišťovny je přihlášeno 54 koní

Kompletní tuzemská překážkářská elita v čele s vítězkou posledních dvou ročníků Sixteen. A patnáct koní ze zahraničí, mezi nimiž je i vítěz Velké národní z Liverpoolu z roku 2007 Silver Birch. Tak nyní vypadá seznam přihlášených koní do 119. Velké pardubické České pojišťovny. Uzávěrka prvního termínu přihlášek byla dnes v poledne.
Tradiční vrchol překážkové sezony se na závodišti v Pardubicích poběží v neděli 11. října 2009.
„Když se v seznamu jmen objeví celá česká špička, je přihlášen vítěz Velké národní Silver Birch nebo velmi kvalitní Wonderkid a Darkness, nemohu být nespokojen,“ prohlásil Miroslav Petráň, předseda představenstva Dostihového spolku Pardubice.
Mezi přihlášenými koňmi českých majitelů neschází žádné zvučné jméno. O třetí vítězství v řadě by mohla bojovat klisna Sixteen, která vyhrála vloni a předloni. Do 119. Velké pardubické České pojišťovny je přihlášena a jako obhájkyně prvenství má automaticky zajištěno právo startu.
Na přihláškách nechybí ani jména dalších koní, kteří dokončili loňský ročník. Na svou účast ze 118. Velké pardubické České pojišťovny mohou navázat druhý Hirsch, třetí Juventus, čtvrtý Numero Due a šestý Mr Land. Schází pouze pátý Decent Fellow, který ukončil dostihovou kariéru. Vloni v Pardubicích startovali i Jung, Marath a Profil, ovšem dostih nedokončili. A přihlášen je rovněž smutný hrdina minulého ročníku Amant Gris, jenž proběhl cílem jako první, ale posléze byl diskvalifikován kvůli neobjetí točného bodu a nedodržení stanoveného kurzu.
Pro letošní 119. Velkou pardubickou České pojišťovny byl o rok snížen věkový limit pro účast koní. Letos v ní mohou startovat i šestiletí. V prvním termínu přihlášek tuto možnost využil pouze majitel Florestana (EŽ Praha), který v úvodní kvalifikaci doběhl na pátém místě.
Právo startu ve 119. Velké pardubické České pojišťovny má loňská vítězka Sixteen. V první kvalifikaci si ho vybojovali i Tomis, Mandarino, Pocci, Lakreg, Florestano, Amant Gris a Shirley, kteří dostih dokončili bez pádu a vybočení. Všechna jména se objevila na seznamu přihlášených koní v prvním termínu.
Další příležitost ke splnění kvalifikační podmínek pro účast ve 119. Velké pardubické České pojišťovny mají koně českých a slovenských majitelů v sobotu 13. června ve Velké ceně Paramo, a.s., která je druhou letošní kvalifikací. Třetí, Velká cena Skanska, a.s., se poběží 22. srpna. A poslední šanci budou mít koně při Velké ceně Bargiela, dotované společností Charvát Group s.r.o. Uskuteční se 12. září.
Zahraniční majitelé koní nahlásili v prvním termínu přihlášek 15 jmen – osm z Anglie, pět z Irska a dva z Francie. „Ještě by se mezi přihlášenými měli objevit dva koně italského trenéra Paola Favera, jehož přihlášky z technických důvodů neprošly mailem,“ podotkl Petráň. „Oproti loňsku se přihlásilo méně koní ze zahraničí. Ovšem nic to neznamená, protože letos jsme vypsali navíc ještě jeden termín přihlášek. A druhá podstatná věc – všichni přihlášení koně jsou velmi kvalitní. Všichni už během své kariéry dokázali aspoň jednou vyhrát.“
Největší hvězdou mezi zahraničními uchazeči o start ve 119. Velké pardubické České pojišťovny je dvanáctiletý irský hnědák Silver Birch, svěřenec trenéra Gordona Elliotta. Svého zatím největšího triumfu dosáhl 14. dubna 2007 na závodišti v Aintree v Liverpoolu. Jako outsider senzačně vyhrál Velkou národní. V říjnu by se mohl stát prvním vítězem tohoto slavného překážkového dostihu, který by startoval v Pardubicích.
Zajímavým přihlášeným koněm je i devítiletý irský hnědák Wonderkid, svěřenec trenéra A.J. Martina. Už byl v minulosti do Velké pardubické přihlášen, ale zatím se na startu neobjevil. Na svém kontě má dosud tři vítězství. Naposledy vyhrál v prosinci roku 2007 kros v Cheltenhamu, kdy za ním doběhli mimo jiné Heads Onthe Ground nebo v Pardubicích dobře známý Ivoire De Beaullieu.
A třetí zvučné jméno mezi ostrovními koňmi je desetiletý anglický ryzák Darkness (trenér C. R. Egerton). Ve svých statistikách má osm překážkových vítězství. Sedm startů v jeho sedle absolvoval mnohonásobný anglický šampion Tony McCoy. Šestkrát s ním vyhrál.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.