Domec St. Leger s Českým rozhlasem Pardubice už popatnácté

Sobotní mítink na pardubickém závodišti nabídne jednu cross country a poté sedm rovinových dostihů. Jejich vrcholem bude Domec St. Leger s Českým rozhlasem Pardubice. Na startu vytrvaleckého DOMEC St. Leger s Českým rozhlasem Pardubice, dostihu kategorie NL na 2900 metrů pro tříleté a starší koně, se představí devět soupeřů. Největší šanci na úspěch má pětice PROUD BORIS, SAVIGNON, VADEONA, OLIGARCH a tříletý MARIYDI. Podrobnosti přináší Milan Tůma...

PROUD BORIS patří k nejlepším slovenským vytrvalcům, v jeho sedle bude francouzský žokej působící už dlouhá léta v Rakousku, Jean Pierre Lopez, kterého si v letošním roce spojujeme především s úspěchy tříletého Age Of Jape. PROUD BORIS jako tříletý zvítězil ve slovenské Velké jarní ceně a v Rakouském derby a ve Slovenském derby byl těsně druhý za německým Carmondem. Loni v Budapešti zvítězil v Ceně Kincsem, letos ozdobil svoji bilanci vítězstvím v Premio Bolzano na italské dráze v Meranu a má ve své sbírce celou řadu cenných umístění.

SAVIGNON (ž.Hind) předvedl výbornou formu v posledních dvou startech, když v Bratislavě vyhrál Cenu turfu a v Chuchli byl těsně druhý ve Velké ceně českého turfu. Jako tříletý zvítězil v chuchelském klasickém St.Leger, loni byl třetí ve Velké ceně českého turfu, za hvězdnou slovenskou dvojicí Camill a Ryan, druhý v Pardubicích za Vadeonou a třetí v Ceně prezidenta za Oligarchem a Vadeonou.

VADEONA (ž.Srnec) po výborné loňské sezóně začala dobře i tu letošní, když zvítězila v Mostě, potom měla dva výpadky. Po téměř tříměsíčním odpočinku se nedávno představila v Mostě, byla s vysokou zátěží v handicapovém dostihu sedmá, ale naznačila nadějnou formu. Je loňskou vítězkou pardubického dostihu a má šanci svůj úspěch zopakovat.

OLIGARCH (ž.Chaloupka) se zde již několikrát umístil, předloňský vítěz Velké ceny českého turfu a dvojnásobný vítěz Ceny prezidenta. Loni byl v Pardubicích čtvrtý.

Tříletý MARIYDI (ž.Janáček) patří k elitě vytrvalců ve svém ročníku a může se konečně naplno prosadit. Loni běhal v Irsku, jednou zvítězil a i letošní sezónu zahájil vítězstvím ve svém rodišti. U nás nezačal šťastně, ve Velké červnové ceně ztratil jezdce a v Českém derby byl až osmý. Potom však získal ve Slovenském derby a v chuchelském St.Leger dvě druhá místa za fenoménem Age Of Jape a ve Velké ceně českého turfu byl čtvrtý za staršími matadory Teassiem, Savignonem a Determinacjí, když za sebou nechal Oligarcha.

Z dalších by mohl překvapit ABASCAS (ž.Rája), ostatní, jmenovitě SAMARA MORGAN (ž.Lukášek), INTENSITE (ž.Dubravka) a především MINXI STAR (ž.Havelková), se patrně budou jen těžko prosazovat.

Hlavní dostih je na programu až jako poslední a jeho start byl naplánován na 16 hodin 15 minut.


Sobotní program otevře půl hodiny po dvanácté Cena společnosti Elektrizace železnic Praha a.s., steeplechase cross country kategorie NL na 4500 metrů pro čtyřleté a pětileté klisny. Velkými favoritkami zde budou ZULEJKA(ž.Myška), LUNA SALWACHE (ž.Mátl), MARSYLIANKA (Korpas) a NIGRA (žk.Váňa J.,ml.).


Po dostihu amatérských jezdkyň a handicapu IV.kategorie budou následovat tradiční dostihy I.kategorie.


V Ceně značky KLASA (Pardubická zimní královna) by se měly prosadit MALONA (ž.Janáček), RABBIT AVONBRIDGE (ž.Srnec) a ROZÁLKA (ž.Pavlíček) a snad se polepší i SIRAN (ž.Šafář), která v Mostě zklamala.


Velká cena DORA Security a.s.(Pardubický zimní favorit) bude mít také několik favoritů, těmi největšími by měli být SUNKAR (ž.Resulov), FABREGAS (ž.Janáček) a RABBIT KING´S BEST (ž.Srnec). Vpředu se čekají i STORM OF GRACIE (ž.Dubravka) a bratr loni výborného Urodose ULAN (ž.Pavlíček).


Cena časopisu READER´S DIGEST (Cena sprinterů) možná nabídne bratrovražedný souboj letos skvělých EDIGGIO (ž.Chaloupka) a EL HADJI (ž.Janáček), pozadu nebudou chtít zůstal slovenští FALCOHILL (ž.Hind) a SUPRBLESK (ž.Línek) a z dalších mají šanci i  HEAT SET (ž.Lukášek) a MASTER CHIEF (ž.Rája).


Velká cena Pardubického kraje (Pardubická míle, Cena města Doncaster) na 1900 metrů bude taktéž skvěle obsazeným dostihem. Největšími favority zde budou IRYKLON (ž.Rája), TSAROXY (ž.Andrés) a slovenský ALL ABOUT SAM (ž.Hind). Překvapit pak mohou MARL BORA (ž.Lukášek), PRINCESS OF GRACIE (ž.Janáček), NAKURU (ž.Chaloupka), ASIJSKÝ TYGR (Foret), MIKHAIL FOKIN (ž.Resulov), nebo slovenští ALOHA ALTEZZA (ž.Havlík) a DZIWISZ (ž.Srnec).

Tipy:    
I. ZULEJKA – LUNA SALWACHE – MARSYLIANKA
II. SPREAD YOUR WINGS – MANTILLA – ANGLICKÁ KRÁLOVNA
III. REDAKTOR – VODNICE – KYRIS
IV. MALONA – ROZÁLKA – RABBIT AVONBRIDGE
V. SUNKAR – FABREGAS – ULAN
VI. EDIGGIO – FALCOHILL – SUPRBLESK
VII. IRYKLON – TSAROXY – ALL ABOUT SAM
VIII. SAVIGNON – PROUD BORIS – VADEONA


Domec St. Leger s Českým rozhlasem Pardubice – vizitky koní

ABASCAS (GER) – loni patřil ke sledovaným koním a nadějím tříletého ročníku. V mosteckém Memoriálu Dr.Frankenbergera byl čtvrtý, ale v dalších trialech se neprosadil a v Derby nestartoval. Koncem září pak byl třetí ve slovenském St.Leger v Bratislavě, ale daleko za dvojicí Colorado Kid a All About Sam. Letošní sezónu zahájil až ve druhé polovině července a při dvou startech se výrazněji neprosadil. Nejprve byl sice v Karlových Varech třetí v dostihu II.kategorie za Duplem a Savignonen, ale ztrácel osm délek. V srpnu pak byl na mostecké dráze v těsném doběhu desátý ve Velké letní ceně. Outsider dostihu.

INTENSITE (FR) – začátkem dubna byla v Itálii poslední v menším dostihu a poté vyhrála dostih III.kategorie v Bratislavě. Koncem června byla v Bratislavě třetí v Derby-Trialu, když za sebou nechala tehdy ještě nadějné slovenské hřebce Lipi a Bodyguard. V mosteckých Oaks byla sedmá a v rakouských poslední. Bude se jen těžko výrazněji prosazovat.

MARIYDI (IRE) – České derby nevyhrál a tak nesplnil úkol zadaný jeho majitelem. Přesto je spolu s Archibaldem druhým naším nejlepším tříletým vytrvalcem. Tím nedostižně nejlepším je samozřejmě pětinásobný klasický vítěz Age Of Jape. Loni jako dvouletý v Irsku startoval čtyřikrát v dostizích nezvítězivších, byl pátý, dvakrát čtvrtý a ten poslední v listopadu na dráze v Dundalku vyhrál. Letošní sezónu začátkem dubna na téže dráze zahájil vítězstvím v handicapovém dostihu a poté byl zakoupen Dr.Charvátem a odešel do Velkých Karlovic k Františkovi Holčákovi. U nás začal nešťastně, když ve Velké červnové ceně ztratil svého jezdce. V Českém derby byl až osmý a po dostihu zůstal ve Velké Chuchli u trenéra Tomáše Šatry. Ve Slovenském derby pak zaznamenal zatím svůj nejlepší výsledek, když byl druhý za Age Of Jape a nechal za sebou německé soupeře, Arcibalda a všechny nejlepší slovenské tříleté vytrvalce v čele s Ramblin Scoutem. Koncem srpna v chuchelském klasickém St.Leger byl opět druhý a v září se umístil čtvrtý ve Velké ceně českého turfu za Teassiem, Savignonem a Determinací a z dnešních soupeřů za sebou nechal Oligarcha. Patří do širšího okruhu favoritů.

MINXI STAR – majitelé klisny jsou zřejmě ctitelé barona Pierre de Coubertina. Startovala dvakrát v dostizích IV.kategorie a jednou ve III.kategorii, vždy bez místa. Je outsiderem dostihu.

OLIGARCH (IRE) – předloňský vítěz Velké ceny českého turfu a Ceny prezidenta republiky, kterou vyhrál i v loňském roce. Poslední tři roky patří k našim nejlepším starším vytrvalcům. Loni byl v tomto pardubickém dostihu čtvrtý, za Vadeonou, Savignonen a slovenským Tempeltänzerem. Letošní sezónu zahájil startem v klasické steeplechase začátkem května na pardubické dráze a potom se vrátil zpět na roviny. V červnovém chuchelském Zlatém poháru byl šestý. Začátkem srpna v Ceně města Karlovy Vary byl těsně třetí za letos skvělým Teassiem a loňským Derby vítězem a nedávným účastníkem pařížské Ceny Vítězného oblouku Tullamorem. Koncem září se ve Velké Chuchli umístil pátý ve Velké ceně českého turfu za Teassiem, Savignonen, Determinací a Mariydiem. Patří do širšího okruhu favoritů, ale jeho gala představení zřejmě přijde opět až v Ceně prezidenta republiky.

PROUD BORIS (GER) – skvělý slovenský vytrvalec. Předloňský vítěz slovenské Velké jarní ceny a Rakouského derby. Ve Slovenském derby byl o hlavu těsně druhý za německým Carmondem. Poté zvítězil v Ebreichsdorfu, byl pátý v Itálii a sezónu zakončil dalším vítězstvím na ebreichsdorfské dráze. Loňskou sezónu zahájil na bratislavském Turf Gala až sedmým místem v Ceně Scottish Rifla, v červenci byl druhý v Itálii a potom v Budapešti vyhrál Cena Kincsem, což je obdoba naší Velké ceny českého turfu. Další dva starty v Berlíně a Badenu byly neúspěšné a skončil v poli poražených. I letošní sezónu zahájil sedmým místem v bratislavské Velké dubnové ceně. Potom zvítězil v Ebreichsdorfu a byl čtvrtý v Budapešti. Začátkem června ve Velké ceně Slovenska získal třetí místo za Camillem a Determinací. Koncem června byl čtvrtý v Ebreichsdorfu a začátkem srpnu vyhrál v Meranu Premio Bolzano. Nevedlo se mu koncem srpna v Bratislavě, kde v Ceně turfu proběhl cílem pátý za Savignonen, Camillem, Magic Slipperem a Easy Tigerem, pět délek za vítězem. Koncem září byl v Milanu v těžkém dostihu kategorie Gd-3 sedmý. Výsledkově má letos nevyrovnanou bilanci, je to ale kůň vysoké třídy a bude patřit k největším favoritům dostihu.

SAMARA MORGAN – loni byla třetí v mostecké Ceně zimní královny a šestá v pardubické Zimní královně. Letos měla patřit k nejlepším klisnám ročníku, ale naděje do ní vkládané se nenaplnily, čekalo se více. Nejlepším výsledkem bylo čtvrté místo koncem června v Ceně Hřebčína Napajedla, za výbornými Princess Of Gracie, Oniris a Rabbit Zamindar. Její chvíle měla přijit koncem července v mosteckých Oaks, ale cílem proběhla až jako devátá. Naposledy byla druhá začátkem září ve Velké Chuchli v dostihu druhé kategorie za vítězným God Bless You, když třetím zde byl, před týdnem čtvrtý v maďarském St.Leger Joy Of The Win, což vzbuzuje určité naděje. Bude se ale jen těžko prosazovat, patří k outsiderům dostihu.

SAVIGNON (POL) – jako dvouletý byl v Polsku hodnocen druhým nejlepším koněm svého ročníku. Potom byl zakoupen stájí Wrbna Racing. Jako tříletý zvítězil v mosteckém Memoriálu Dr.Frankenbergera a do Českého derby nastupoval jako jeden z favoritů. Cílem však proběhl předposlední, čtrnáctý. Koncem srpna pak zvítězil v chuchelském klasickém St.Leger, ve slovenské obdobě byl třetí a v Pardubicích pátý. Loňskou sezónu zahájil až koncem července v Karlových Varech, kde byl těsně druhý v dostihu II.kategorie za vítězným tříletým stájovým druhém Klausem. O dva měsíce později byl v Praze třetí ve Velké ceně českého turfu za skvělou slovenskou dvojicí Camill a Ryan. Poté byl v Pardubicích druhý za Vadeonou a na závěr sezóny třetí v Ceně prezidenta republiky za Oligarchem a Vadeonou. Letos debutoval v polovině července v Karlových Varech v dostihu II.kategorie, kde o krátkou hlavu podlehl vítěznému Duplo, třetí zde byl osm délek zpět Abascas. Koncem srpna pak překvapivě v Bratislavě vyhrál o krk Cenu turfu, před Camillem a za sebou nechal kromě jiných i Proud Borise. Naposledy byl v září o hlavu druhý ve Velké ceně českého turfu za Teassiem, místa za ním patřila Determinaci, Mariydimu a Oligarchovi. Společně s Proud Borisem největší favorit dostihu.

VADEONA – skvělá klisna, hvězda druhé poloviny loňské sezóny. Loni byla třetí koncem června v Ceně Hřebčína Napajedla za Batalistykou a Determinací. Potom vyhrála v Karlových Varech Letní cenu klisen a v mosteckých Oaks byla druhá za Determinací, když největší favoritku, zlobící Batalistyku, nechala o místo za sebou. Koncem srpna byla po drtivém finiši třetí v chuchelském klasickém St.Leger za Urodosem a slovenským All About Sam a nechala za sebou vítěze Derby Tullamora, Dupla a další přední koně ročníku. Velká cena českého turfu se jí nepovedla a cílem proběhla šestá. Potom však vyhrál Pardubický St.Leger a byla druhá v Ceně prezidenta republiky za Oligarchem a nechala za sebou stejně jako předtím v Pardubicích Savignona. Letos začátkem května v Mostě vyhrála Memoriál Vlastimila Smolíka, když porazila Determinaci, Teassia a další výborné vytrvalce. Potom však přišla dvě fiaska, v bratislavském Turf Gala a v chuchelském Zlatém poháru, kde byla zcela mimo hlavní dění a probíhala cílem beznadějně poslední. Poté téměř tři měsíce odpočívala a koncem září nastoupila na mostecké dráze na start Podzimního handicapu, kde sice proběhla cílem až jako sedmá, ale nesla na klisnu mamutích 64 kg a byla v těsném doběhu pouhé tři délky za vítěznou Trinity(GER), která nosila o 9 kg méně. Dostih byl pro ni spíše přípravou a v sobotním pardubickém dostihu s ní musíme opět počítat na nejvyšší příčky. Bude patřit k favoritům.


Domec St. Leger s Českým rozhlasem Pardubice – komentáře a tipy

12:30 - Cena společnosti ELEKTRIZACE ŽELEZNIC PRAHA a.s.
Stch - cena NL - 4-5 (klisny) - 4500 m - 250000 Kč
Nejlepšími jsou ZULEJKA a LUNA SALWACHE a o vítězství by měly bojovat právě tyto dvě klisny. Přesně v tomto pořadí proběhly rozdílem nosu koncem srpna. LUNA SALWACHE zde sahala po vítězství v září, ale upadla na posledním skoku. Z dalších mají šanci MARSYLIANKA a NIGRA, překvapit by mohla LUTHIEN.
Tip: ZULEJKA – LUNA SALWACHE – MARSYLIANKA
Překvapení: LUTHIEN

13:05 - Cena Rakouského spolku amatérských jezdců - ÖARV
R - cena IV.kat. - 3+ - 1900 m - 35000 Kč
O vítězství by měly bojovat SPREAD YOUR WINGS, MANTILLA a ANGLICKÁ KRÁLOVNA. Vpředu se čekají CENNÁ PANENKA a RABBIT MUJAHID.
Tip: SPREAD YOUR WINGS – MANTILLA – ANGLICKÁ KRÁLOVNA
Překvapení: ANDALOUSE

13:35 - Cena S & CH TRADE CR, s.r.o.
R - handicap IV.kat. - 3+ - 2500 m - 35000 Kč
Favority budou REDAKTOR a nedávná brněnská vítězka VODNICE, vpředu by měli bojovat KYRIS, AL JAZ a GAYIRIN. Překvapit může kdokoliv z ostatních. PRINCE OF LEONE se zatím výrazněji neprosadil, ale jeho sestra běhá v Polsku ve špičce.
Tip: REDAKTOR – VODNICE – KYRIS
Překvapení: PRINCE OF LEONE

14:05 - Cena značky KLASA - Pardubická zimní královna
R - cena I.kat. - 2 (klisny) - 1750 m - 160000 Kč
Největší šanci na úspěch by měly mít MALONA a RABBIT AVONBRIDGE, nedávné vítězky z Velké Chuchle, ROZÁLKA a snad napraví mostecký výpadek SIRAN.
První dvě jmenované zvítězily v dostizích III.kategorie. ROZÁLKA je vítězkou z Koles a v září byla pátá v Bratislavě ve slovenské Zimní královně. SIRAN zvítězila v srpnu v dostihu II.kategorie, kde porazila i pozdější Zimní královnu Lindu, ale o měsíc později nezaběhla a skončila až jedenáctá, daleko od nejlepších. Překvapit by mohla BAILEY, v mostecké Ceně zimní královny sedmá, jejím sestrám se v Pardubicích v minulosti dařilo a Bright Life dokonce zdejší Zimní královnu vyhrála.
Tip: MALONA – ROZÁLKA – RABBIT AVONBRIDGE
Překvapení: BAILEY

14:35 - Velká cena DORA Security a.s. - Pardubický zimní favorit
R - cena I.kat. - 2 (hřebci a valaši) - 1750 m - 160000 Kč
Favority by měli být FABREGAS a SUNKAR. První jmenovaný byl třetí v Gerschově memoriálu, druhý pak pátý před týdnem v chuchelské Ceně Zimního favorita. STORM OF GRACIE byl pátý v Bratislavě v Karpatské ceně, což je slovenský Zimní favorit. ULAN je bratr loni skvělého Urodose, svůj debut v Bratislavě v dostihu III.kategorie proměnil v lehké vítězství. K favoritům musíme řadit i hřebce RABBIT KING´S BEST. Překvapit může kdokoliv z dalších startujících.
Tip: SUNKAR – FABREGAS – ULAN
Překvapení: LINE HONEY

15:05 - Cena časopisu READER`S DIGEST - Cena sprinterů
R - cena I.kat. - 3+ - 1100 m - 160000 Kč
EDIGGIO je v současné době naším nejlepším sprinterem, nedávno zvítězil ve Svatováclavské ceně, kde za ním z dnešních soupeřů skončili HEAT SET, slovenský FALCOHILL a EL HADJI, který doběhl coby favorit úplně poslední. Dnes může neúspěch napravit, ale zdá se, že nejlepší formu mívá koncem jara a o prázdninách. Výborným sprinterem je slovenský krasavec SUPRBLESK, na jaře v Bratislavě dvakrát zvítězil. Překvapit by mohl MASTER CHIEF. SAGITÁRIUS je dvojnásobným vítězem dostihů II.kategorie, ale vždy nosil velmi nízkou hmotnost a mezi nejlepšími s vyšší hmotností se neprosazuje.
Tip: EDIGGIO – FALCOHILL – SUPRBLESK
Překvapení: MASTER CHIEF

15:35 - Velká cena Pardubického kraje - Pardubická míle - Cena města Doncaster
R - cena NL - 3+ - 1900 m - 170000 Kč
Z domácích koní budou favority skvělý tříletý IRYKLON, který sbírá cenná umístění i mezi staršími, naposledy byl třetí ve Velké ceně Prahy za hvězdnou dvojicí našich mílařů Sharpourem a Blue Coral, a TSAROXY, ten šokoval vítězstvím ve Velké letní ceně v Mostě, kde porazil Iryklona, Teassia, Marl Boru a All About Sama, navíc nedávno zvítězil ve Francii. PRINCESS OF GRACIE se po vítězství v Ceně Hřebčína Napajedla již neprosadila, v mosteckých Oaks dokonce ztratila jezdce. Může překvapit, stejně jako další tříletek MARL BORA. Velmi silní budou slovenští ALL ABOUT SAM a ALOHA ALTEZZA. Zvláště první jmenovaný má výborné výsledky a bude společně s IRYKLONEM a TSAROXYM největším favoritem. ALL ABOUT SAM byl loni druhý v chuchelském i bratislavském St.Leger. Letos v září byl v Budapešti v Ceně Kincsem druhý za Ryanem a nedávno v Ebreichsdorfu zvítězil v Kincsem Preis. ALOHA ALTEZZA vyhrála Letní cenu klisen v Karlových Varech a začátkem září bojovala o vítězství na mostecké dráze s Determinací. Překvapit by mohli NAKURU, ASIJSKÝ TYGR nebo slovenský DZIWISZ.
Tip: IRYKLON – TSAROXY – ALL ABOUT SAM
Překvapení: ASIJSKÝ TYGR

16:15 - DOMEC St.Leger s Českým rozhlasem Pardubice
R - cena NL - 3+ - 2900 m - 360000 Kč
Na startu 15.ročníku Pardubického Domec St. Leger se schází až na výjimku společnost velmi dobrých vytrvalců. Největší šanci na úspěch má pětice PROUD BORIS, SAVIGNON, VADEONA, OLIGARCH a tříletý MARIYDI.
PROUD BORIS patří k nejlepším slovenským vytrvalcům, SAVIGNON předvedl výbornou formu v posledních dvou startech, když v Bratislavě vyhrál Cenu turfu a v Chuchli byl těsně druhý ve Velké ceně českého turfu. VADEONA po výborné loňské sezóně začala dobře i tu letošní, když zvítězila v Mostě, potom měla dva výpadky. Po téměř tříměsíčním odpočinku se nedávno představila v Mostě, byla s vysokou zátěží v handicapovém dostihu sedmá, ale naznačila nadějnou formu. Je loňskou vítězkou pardubického dostihu a má šanci svůj úspěch zopakovat. OLIGARCH se zde již několikrát umístil, dvojnásobný vítěz Ceny prezidenta. Tříletý MARIYDI patří k elitě vytrvalců ve svém ročníku a může se konečně naplno prosadit.
Z dalších by mohl překvapit ABASCAS, ostatní se patrně budou jen těžko prosazovat.
Tip: SAVIGNON – PROUD BORIS – VADEONA
Překvapení: ABASCAS

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.