Dostihová neděle se dvěma vrcholy

Dostihová sezona na karlovarském závodišti se uplynulou neděli přehoupla do své druhé poloviny mítinkem, který můžeme označit na vrcholnou událost lázeňského dostihového kalendáře. Divákům nabídla v dusném, ale také bouřkovém počasí, hned dva dobře obsazené vrcholy.

Aktualizace 5. 8. 15:20 HOD:

Cena města Karlovy Vary byla nejdůležitějším dostihem již při slavnostním zahajovacím mítinku v roce 1899. Mnohokrát za tu dobu změnila svoji podobu. Do roku 1920 byla vypisována jako překážkový dostih dlouhý 4.500m. Později se běhala výhradně jako rovinová zkouška na vzdálenosti 1.600m až 2.800m, až se ustálila na délce dnešních 2.000m. Volba termínu, optimální délka trati a především precizně udržovaná dráha – to vše přispívá k faktu, že je startovní listina každoročně protkaná zajímavými jmény. Obdobně jako v letech minulých byl dvoukilometrový test I.kategorie věnovaný památce na karlovarského rodáka Josefa Dolejšího a čestné ceny vítězům předávala jeho manželka Alena. Rekord dráhy, který loni vytvořil Green Destiny, překonán nebyl, ale po sedmi letech zvítězil zástupce tříletého ročníku. Tříletí měli v cíli převahu. Rabbit Motivman potvrdil, že jeho páté místo v letošním Českém derby nebylo dílem náhody. Krátce po startu ho jeho stálý jezdec Jan Verner posunul na čelo. Na první pozici vydržel až do cíle, jistě o jednu a čtvrt délky před favorizovaným veteránem Iryklonem. Listed vítěz z italského Merana se na domácí scénu vrátil po dvou letech. Třetí místo patřilo Absolyutovi, tabulový doběh uzavřeli rovněž tříletí Barateus a Maestro Quercus.

Rabbit Motivman zvítězil v CMKV stylem start-cíl.

Lázeňská míle spol. Firo-Tour, a.s. a Vadu Plus, s.r.o., jejíž začátky se tradují od 30. let minulého století, byla druhým vrcholem odpoledne. V dostihu, který byl stoprocentní jezdeckou záležitostí mužů, splnil roli jistého favorita předloňský derby vítěz Roches Cross a navázal tak na svého tréninkového partnera Certuse z roku 2007. Druhým místem potvrdil vyrovnanou formu svěřenec karlovarské trenérky Petry Jirátové Robinson, třetí doběhl progresivní tříletý hnědák Cut Me Loose.

Roches Cross - suverén Lázeňské míle.

Dostihovému odpoledni vládly ženy v roli trenérské, když opanovaly hned čtyři ze sedmi dostihů nedělního odpoledne.

Výsledky:
1.dostih: La Martina (P.Filipová, tr.K.Berthier) – Nicanora (J.Fabris) – Vera Cruz (M.Havelková)
2.dostih: Equestr (T.Lukášek, tr.H.Vocásková) – Reggie (J.Rája) – Sagaja (V.Korečková)
3.dostih: Roony (P.Foret,tr.P.Jirátová) – Nowitka (M.Laube) – Portugal (M.Havelková)
4.dostih: Honney Bunny (H.Pejšková, tr.I.Pejšková) – Desperado (M.Zatloukal) – Tycho Brahe (B.Murzabayev)
5.dostih: Rabbit Motivman (J.Verner, tr.A.Petrlík) – Iryklon (P.Foret) – Absolyut (B.Murzabayev)
6.dostih: Roches Cross (J.Rája, tr.J.Váňa) – Robinson (P.Foret) – Cut Me Loose (B.Murzabayev)
7.dostih: Liman (B.Murzabayev, tr.A.Šavujev) – Vysmata Bara (M.Srnec) – Lemesína (K.Hlubučková)

Původní článek z 31. 7.:

Karlovarští dostihoví fanoušci si po měsíční přestávce v neděli opět užijí velmi kvalitní podívané. Pořadatelé připravili mítink, který bude patřit k naprostému vrcholu letošní sezony na druhém nejstarším tuzemském závodišti. Mezi odbornou dostihovou veřejností je dostatečně známé, že tamní dráha je pokaždé v bezvadném stavu.

Zejména v letním období nabízí bezkonkurenčně nejlepší podmínky, které pošetří koňský pohybový aparát. Tuto skutečnost oceňuje mnoho trenérů a majitelů, což dokazuje jejich zájem o účast v dostizích. Není tedy překvapující, že většina dostihů je obsazena maximálním možným počtem startujících. Vrcholem sedmibodového a výhradně rovinového programu bude Cena města Karlovy Vary. Dvoukilometrový test I.kategorie, jehož počátky sahají až do roku 1899, je určený tříletým a starším vytrvalcům. Obdobně jako v letech minulých bude jako Memoriál Josefa Dolejšího věnovaný památce na karlovarského rodáka a jednoho z nejlepších žokejů  z 80.let minulého století.

Absolyut by měl bojovat o přední příčky v Ceně města.

Kvalitu dostihu podtrhuje fakt, že v desítce startujících je více než polovina účastníků Českého derby z několika posledních let. Jedním z nejzajímavějších koní v poli bude sedmiletý Iryklon (P.Foret). Pátý z derby roku 2009 své kvality od té doby pravidelně potvrzuje na italských drahách a tak jeho případný triumf nebude překvapením. Vysokou třídou disponuje loni čtvrtý z derby Brutal Rocco (J.Chaloupka) a Feraclos (J.Šafář). Ten dokonce proměnil svůj poslední start v rakouském Ebreichsdorfu ve vítězství. S podobnou vizitkou, s prvenstvím z dvojkového vytrvaleckého dostihu, se představí King´s Look (V.Korečková). Z nadějných tříletých, kteří v dostihu mají značnou převahu, poměří síly účastníci letošního Českého derby Barateus (T.Lukášek), Rabbit Motivman (J.Verner) a Maestro Quercus (M.Srnec). Při posledním běhání před dvěma týdny na sebe upozornil 3. místem Absolyut (B.Murzabaev). Ani dva svěřence trenéra Josefa Váni, kteří se na české scéně představí poprvé ve své kariéře a jsou tedy velkou neznámou, není radno přehlížet. Big Mago (M.Zatloukal) přijíždí s bilancí čtyř startů, tří čtvrtých míst a jednoho vítězství. Tahini (J.Rája), loňský příslušník elitní společnosti německých vytrvalců, nastoupí ke svému prvnímu letošnímu startu.

Tradiční Lázeňská míle – Cena spol. ACCOR, s.r.o. bude druhým vrcholem odpoledne. Dostih pyšnící se historií zasahující do 30. let minulého století si opět drží svůj punc kvality. V převaze importů v čele s předloňským derby vítězem Roches Crossem (J.Rája), talentovaným tříletkem Cut Me Loose (B.Murzabayev), spolehlivým Charhizard (J.Šafář), progresívním Almond Magicem (M.Mach) a nevyzpytatelným Rabbit Kingem (J.Verner) má nemalé šance uspět zejména čtyřletý Robinson (P.Foret) karlovarské trenérky Petry Jirátové.

Začátek dostihového odpoledne je plánován na druhou hodinu odpolední a úvodní dostih bude odstartován o 30 minut později.

Program:
14.30    Cena spol. MILAN MOTTL (V.kat.,1.400m)
15.00    Cena spol. BUC-FILM, s.ro. (III.kat.,1.200m)
15.30    Cena Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst, Klub Chodov (IV.kat.,2.400m)
16.00    Cena spol. RABBIT Trhový Štěpánov (III.kat.,2.000m)
16.30    Cena města Karlovy Vary – Mem. Josefa Dolejšího (I.kat.,2.000m)
17.00    Cena spol. ACCOR, s.r.o. (II.kat.,1.600m)
17.30    Cena spol. HOLOUBEK PROTECT, a.s. (IV.kat.,1.600m)

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.