Dostihový den EXPA-NAILS: Chardonney Tcheque zůstává neporažen

Vrchol programu první říjnové neděle v AUTO HASE PARKU Velká Chuchle patřil dvouletým koním, jichž se půltucet postavil na start nejbohatšího středoevropského juniorského dostihu, 72. Ceny zimního favorita EXPA NAILS (listed, 1600 m, 600 tis. Kč). Podrobnosti přináší Jiří Zlámaný...

Chardonney Tcheque zůstává neporažen
Tradiční mílový dostih měl dotací 600 tisíc korun a polovinu z ní získal vítěz. Tím se podle očekávání stal hnědák stáje Dr. Charvát, svěřenec pražského kouče Tomáše Šatry Chardonney Tcheque, který tak nenašel přemožitele ani při svém třetím životním startu, byť tentokrát nevyhrál lehce, ale po boji. Žokej Jiří Chaloupka musel sáhnout do hnědákových rezerv, aby o tři čtvrtiny délky odolal útoku perspektivního reprezentanta DS Pegas Enrica. Ten tak zopakoval druhé místo z minulého startu, kdy rovněž doběhl za Chardonney Tchequem, třetí místo jen o krátkou hlavu za Enricem obsadila jediná klisna v poli Kristinne (Feramo Model Brno), pětici doplnili Laran (Agrolipt ČR) a Sary Shayan (Ardak Amirkulov). Na měkké dráze vítěz dosáhl času 1:42,44.
 
Další dění
Úvodní Cena společnosti IDS Praha (hdcp IV. k., 1400 m) byla zároveň předposledním pokračováním celoročního seriálu O Pohár Pražské energetiky, a. s. – Hippospol Cupu pro žákovské jezdce a po devíti umístěních ze stejného počtu letošních startů ji ve triumf proměnila favorizovaná pětiletá hnědka stáje KUFR Roseburn s žákem Laubem, jenž se tak posunul na současné první místo průběžného pořadí série. V nejkratším dostihu dne, Cenu společnosti D&Z (hdcp IV. k., 1030 m) půldélkovým vítězstvím potvrdil návrat lepší formy čtyřletý valach stáje Michaela-Hruboš Dabl s jezdcem Vernerem, dvojnásobný žákovský šampión a od letošního července již jezdec si připsal pětatřicátý triumf kariéry. Cenu společnosti Protrade (Cenu Super Kondice) (III. k., 1600 m), předposlední díl seriálu Schaumann pro dvouleté koně českého chovu, proměnila v jistou výhru o půl délky podruhé v životě startující, vysoko favorizovaná dcera vítězky Velké červnové ceny 2005 Peinture Naive Pikardie, v jejímž sedle po sobotních pěti z Lysé nad Labem dosáhl šestého víkendového vítězství žokej-šampión Václav Janáček. Největší úspěch dosavadních kariér zaznamenali v Ceně společnosti Autotrak (hdcp II. k., 1600 m) šestiletý valach stáje BECK-International Lex a jeho mladá jezdkyně Jana Trňáková, když triumfovali nečekaně jistě o tři délky. Také Cena společnosti G-Servis (hdcp III. k., 1825 m) měla nečekaného vítěze, a tím se stal poctivý čtyřletý bílý valach stáje Luka-Mandak, letos z osmi startů šestkrát umístěný na dotované pozici, Bailando s žokejem Koplíkem. Druhý nedělní triumf přidal Radek Koplík o půl hodiny později, když Cenu společnosti IDS (hdcp IV. k., 1825 m) získal s rovněž nepreferovaným tříletým valachem stáje Vabank – jezdecké potřeby Innsbruckem, který do svého teprve čtvrtého životního dostihu nastupoval po více než čtyřměsíční odmlce. V cíli závěrečné Ceny společnosti Elektrotrans (hdcp III. k., 2400 m) završil čekání na jubilejní padesáté vítězství (a tedy žokejský titul) jezdec Pavel Hlavatý, jenž vyhrál v sedle tříletého bílého valacha DS Pegas Sokola, který i pod nejvyšší zátěží ve startovním poli svým třetím triumfem potvrdil vítěznou zářijovou formu z Rakouska.


Příští dostihy ve Velké Chuchli: neděle 17.10. od 13 hodin – Den Klubu Dicka Francise.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.