Dostihový řecko-kyperský den s CK VTT: Talgado jistě první

Vrcholem dostihového řecko-kyperského dne v AUTO HASE PARKU Velká Chuchle, který za téměř letního počasí nabídl zcela zaplněnému hledišti také bohatý doprovodný program, byla Velká červnová cena 20 let výročí CK Venus Trade and Tours, na trati 2240 metrů hlavní předzkouška pro Fortuna České derby, které se na pražské dráze poběží za tři týdny.

Talgado jistě první
V poli třinácti adeptů na start v klasickém vrcholu byli největšími favority jediná klisna na startu Linda (Agrolipt ČR, ž. Janáček) a pátý z Velké jarní ceny Holdingu Rabbit CZ Skarabeus (DS Pegas, Hlavatý), ale ani jeden z nich se mezi pětici nejlepších v cíli nedostal.

V kvalitním čase 2:21,12 (po přepočtu na hladkých 2200 metrů dokonce 2:18,6) se jistě o tři délky prosadil ryzák stáje Lider Racing Stable Talgado (foto), a potvrdil tak nejen svou vysokou třídu, kterou ostatně prokázal už v minulém startu, kdy obsadil čtvrtou příčku ve Velké jarní ceně Holdingu Rabbit CZ, ale i vytrvalecké schopnosti, o nichž před nedělí mluvil trenér Filip Neuberg. Svěřenec pětinásobného trenéra-šampióna měl, stejně jako před třemi týdny, v sedle jedinou ženu na startu Vendulu Korečkovou, s níž si evidentně velmi dobře rozumí a pro níž výsledek letošní Velké červnové ceny znamená největší úspěch dosavadní kariéry. Mladá jezdkyně dosáhla pětačtyřicátého vítězství v kariéře a nyní jí do zisku žokejského titulu chybí posledních pět výher.

Druhé místo obsadil zlepšený svěřenec Josefa Váni, předtím sedmý ve Velké jarní ceně Holdingu Rabbit CZ, Taro (Viktor Komárek) s žokejem Lukáškem, dvě délky za ním finišoval třetí polobratr (stejná matka jiný otec) předloňského vítěze Tattersalls St. Leger Urodose Ulan (DS Dvorce) s žokejem Pavlíčkem. Čtyři délky zpět doplnili pětici na honorovaných postech v cíli překvapivě Maltamo (Lokotrans, žk. Vraj) a naopak očekávaně Sunkar (Zhomart, ž. Zatloukal).

Další dění
Z dosavadních letošních čtyř pražských dostihů pro dvouleté koně tři vyhráli svěřenci Václava Luky mladšího, o završení hattricku se v Ceně řecko-kyperské překážky (III. k., 1200 m) postarala spolufavorizovaná debutující ryzka stáje Hřebčín Křenek Singing the Blues s žokejem Janáčkem. Naopak v Ceně bohyně Afrodité (hdcp IV. k., 1200 m) se prosadil outsider, čtyřletý valach stáje Falun Frodo pod nižší zátěží opustil dosavadní poslední výsledkové příčky a v sedle s žokejem Šafářem dosáhl při čtvrtém startu nejen prvního triumfu, ale vůbec prvního výdělku v životě. V supertěsném doběhu Ceny delfského vozataje (III. k., 1400 m) o krátkou hlavu zvítězil čtyřletý valach DS Pegas Hefaistos s jezdcem Hlavatým, jenž startoval letos i v Česku premiérově a v kariéře teprve potřetí. V Ceně kouzelného Korfu (II. k., 1600 m) pro tříleté a starší klisny si jistě o délku a čtvrt, v rychlém čase 1:37,67 připsala letošní první výhru loňská mezinárodní vítězka z Bratislavy, čtyřletá Trinity (Václav Slovák) s jezdkyní Koplíkovou. ještě snadnějšího vítězství dosáhla v Ceně olympských bohů (IV. k., 1600 m) robustní hnědka stáje Wrbna Racing Anwilka s žokejem Pavlíčkem, dcera čtyřnásobné klasické vítězky Arganty se v poli třinácti nezvítězivších tříletých při teprve druhém životním vystoupení prosadila lehce o šest délek. Ve vytrvalecké Ceně magické Lefkady (hdcp III. k., 2600 m) využil nižšího zatížení a výborné formy amatérské šampiónky Fedorowiczové k jistému triumfu pětiletý bělouš stáje K+M Knauer-Mimoň Escape to Heaven, který první letošní výhru získal po předchozích třetím a druhém místě. Roli favorita pak v závěrečné Ceně krétského labyrintu (hdcp IV. k., 2240 m) splnil a po minulém prvenství mezi nezvítězivšími si druhý zásah zapsal tříletý valach stáje J+J Votava Spencer s žokejem Janáčkem.

Příští dostihy ve Velké Chuchli: neděle 13.6. od 14 hodin – Den s Městskou policií Praha, 8. Červnový pohár Agrobyškovice.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.