II. kvalifikace na 125. Velkou pardubickou: Big Joe a Zarif

Vítězem II. kvalifikace na 125. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou se dnes odpoledne stal Zarif připravovaný trenérem Josefem Váňou st., s žokejem Josefem Bartošem v sedle. Bartoš dnes v Pardubicích získal hned čtyři vítězství z osmi dostihů dne. Kvalifikaci dokončilo patnáct ze šestnácti koní a podmínky pro start v letošní Velké pardubické tak má už splněno 31 koní. Aktualizace 28. 6. 16:45 HOD: Vloženy TZ a přehled kvalifikovaných koní na VP.

Nevídaná kvalifikace a čtyři vítězství pro Bartoše

Pardubice, 27. června 2015 – V polovině kvalifikačního seriálu je do 125. Velké pardubické s Českou pojišťovnou kvalifikováno už jednatřicet koní. Memoriál mjr. Miloše Svobody totiž dokončilo patnáct ze šestnácti startujících, v jejich čele kraloval Zarif s žokejem Josefem Bartošem. A právě tomuto jezdci patřil den, zvítězil celkem čtyřikrát. 

 

Zarif a Bartoš. Foto Tomáš Kubelka

 

DII. kvalifikace – Memoriálu mjr. Miloše Svobody odstartovalo vyrovnané šestnáctičlenné startovní pole. Očekával se souboj mezi Zarifem a dosavadním králem kvalifikací Trezorem, jenže tu byla i další zvučná jména. Sedm ze startujících už mělo zkušenosti z Velké pardubické, šest z nich dokonce dostih dokončilo v první desítce. V dnešní červnové kvalifikaci se na čele startovního pole střídalo hned několik koní, kteří v rozumném tempu překonávali bez problémů jednu překážku za druhou. Kolem cílového mezníku nakonec první proběhl osmiletý zkušený Zarif, za ním relativní překvapení dostihu Hipo Jape s Janem Kratochvílem v sedle. Oba připravuje trenér Josef Váňa starší. Ten měl na startu kvalifikace hned tři svěřence (trio doplňoval Thallium). Třetí dokončili velezkušený Kasim s žokejem Marcelem Novákem a hned za nimi Modena, která v květnové kvalifikaci kvůli pádu nedokončila. V sedle měla žokeje Jana Faltejska. Daleko za ní na pátém místě dokončil Trezor s Ondřejem Velkem a na šestém místě úspěšný reparát složil Al Jaz s žokejem Josefem Sovkou. Sedmé místo patří Peintre Abstrait, kvalifikační podmínky splnili ještě Goscater, Puntarenas, Sherardo, Sun Belina, Orix, Klaus, Bodyguard, Oriental Lion a Thallium. Jediným zadrženým účastníkem dostihu byl Mlýn, který však má splněno už z května.  Vítězství v Memoriálu mjr. Miloše Svobody bylo hattrickem Josefa Bartoše, v tu chvíli pravděpodobně ještě netušil, že uspěje i počtvrté. Bylo to v sedmém dostihu dne, Ceně Komerční banky na 4500 metrů. V něm uspěl s Vandualem trenérky Hany Kabelkové, která pro sobotu připravila hned dva vítěze. Tím druhým „jedničkářem“ byl Talent ve čtvrtém dostihu dne, Ceně společnosti Synthesia. V jeho sedle byl opět Josef Bartoš. Čtveřici Bartošových vítězství doplnil Dalmacio v Ceně mezinárodního festivalu šachu a her Czech Open. I tohoto koně připravuje žena, tentokrát Pavlína Baštová.  Dostihovému mítinku přálo počasí, dráha byla ideální. Odběhnuto bylo osm dostihů. Dostihový program zahájily dva dostihy přes proutěné překážky. Nejvíce sil v závěru prvních proutek prokázal Casper s Michalem Kubíkem v sedle, ve druhých uspěl v dostihu aktivní Desson s žokejem Marcelem Novákem. Pak přišla série vítězství Josefa Bartoše – ve třetím dostihu s Dalamciem a ve čtvrtém s Talentem. V následující Červnové cross country Válečníka na 3300 metrů přemožitele nenašel Terebesz, který v sedle s Jakubem Spáčilem absolvoval dostih téměř stylem start – cíl. Pak se opět na podium vrátil Josef Bartoš, nejprve se Zarifem v kvalifikačním dostihu a pak s Vandualem. V závěrečném dostihu mladých jezdců se po dvou letech po boji prosadila Lingarry v sedle s Jakubem Kocmanem. 

Do II. kvalifikace – Memoriálu mjr. Miloše Svobody odstartovalo vyrovnané šestnáctičlenné startovní pole. Očekával se souboj mezi Zarifem a dosavadním králem kvalifikací Trezorem, jenže tu byla i další zvučná jména. Sedm ze startujících už mělo zkušenosti z Velké pardubické, šest z nich dokonce dostih dokončilo v první desítce. V dnešní červnové kvalifikaci se na čele startovního pole střídalo hned několik koní, kteří v rozumném tempu překonávali bez problémů jednu překážku za druhou. Kolem cílového mezníku nakonec první proběhl osmiletý zkušený Zarif, za ním relativní překvapení dostihu Hipo Jape s Janem Kratochvílem v sedle. Oba připravuje trenér Josef Váňa starší. Ten měl na startu kvalifikace hned tři svěřence (trio doplňoval Thallium). Třetí dokončili velezkušený Kasim s žokejem Marcelem Novákem a hned za nimi Modena, která v květnové kvalifikaci kvůli pádu nedokončila. V sedle měla žokeje Jana Faltejska. Daleko za ní na pátém místě dokončil Trezor s Ondřejem Velkem a na šestém místě úspěšný reparát složil Al Jaz s žokejem Josefem Sovkou. Sedmé místo patří Peintre Abstrait, kvalifikační podmínky splnili ještě Goscater, Puntarenas, Sherardo, Sun Belina, Orix, Klaus, Bodyguard, Oriental Lion a Thallium. Jediným zadrženým účastníkem dostihu byl Mlýn, který však má splněno už z května.

 

Foto Tomáš Kubelka

 

Vítězství v Memoriálu mjr. Miloše Svobody bylo hattrickem Josefa Bartoše, v tu chvíli pravděpodobně ještě netušil, že uspěje i počtvrté. Bylo to v sedmém dostihu dne, Ceně Komerční banky na 4500 metrů. V něm uspěl s Vandualem trenérky Hany Kabelkové, která pro sobotu připravila hned dva vítěze. Tím druhým „jedničkářem“ byl Talent ve čtvrtém dostihu dne, Ceně společnosti Synthesia. V jeho sedle byl opět Josef Bartoš. Čtveřici Bartošových vítězství doplnil Dalmacio v Ceně mezinárodního festivalu šachu a her Czech Open. I tohoto koně připravuje žena, tentokrát Pavlína Baštová. 

 

Kohler, Váňa a Bartoš. Foto Tomáš Kubelka

 

Dostihovému mítinku přálo počasí, dráha byla ideální. Odběhnuto bylo osm dostihů. Dostihový program zahájily dva dostihy přes proutěné překážky. Nejvíce sil v závěru prvních proutek prokázal Casper s Michalem Kubíkem v sedle, ve druhých uspěl v dostihu aktivní Desson s žokejem Marcelem Novákem. Pak přišla série vítězství Josefa Bartoše – ve třetím dostihu s Dalamciem a ve čtvrtém s Talentem. V následující Červnové cross country Válečníka na 3300 metrů přemožitele nenašel Terebesz, který v sedle s Jakubem Spáčilem absolvoval dostih téměř stylem start – cíl. Pak se opět na podium vrátil Josef Bartoš, nejprve se Zarifem v kvalifikačním dostihu a pak s Vandualem. V závěrečném dostihu mladých jezdců se po dvou letech po boji prosadila Lingarry v sedle s Jakubem Kocmanem. 

 

Vzpomínka na velikána Kamila Kuchovského

Pardubice, 27. června 2015 - V rámci dostihového mítinku, krátce před startem II. kvalifikace na 125. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou, si na závodišti vzpomněli na jednu z výrazných osobností českého dostihového sportu. Právě dnes totiž uplynulo 75 let od narození Kamila Kuchovského, čtrnáctinásobného účastníka Velké pardubické. 

Květinu u památníku, připomínající tuto legendu Velké pardubické, položili partnerka Kamila Kuchovského, herečka Východočeského divadla Lída Vlášková a také jezdkyně a trenérka Martina Růžičková, která u Kuchovského začínala. „Kamil mě přivedl k překážkám. Začala jsem jezdit v Chuchli v těch dvanácti, třinácti letech. Byli tam jen rovinoví trenéři a najednou tam přišel právě Kamil a to byl člověk z úplně jiného světa… líbilo se mi, že je svůj,“ vzpomněla na Kamila Kuchovského jezdkyně Martina Růžičková. 

S velkým obdivem na něj vzpomíná i partnerka Lída Vlášková, s níž má Kamil Kuchovský syna Ondřeje. „Na Kamila by se dalo vzpomínat velmi dlouho, protože on byl člověk, který si rozuměl se všemi lidmi, se kterými se potkal. Všichni ho brali jako za svého. Pro mě byl v jedné věci zářný – on od dětství neměl lehký život. Maminka mu umřela velmi brzo, navíc rodiče jeho tatínka tu maminku moc nebrali, protože byla z nižšího rodu a nikdy taky nevyhrál Velkou pardubickou. Vždycky říkal, že spíš připravoval koně pro někoho druhého. Ale já z něj nikdy necítila ani tón zahořklosti, naopak všechny okolo chápal… a jeho historky? Ty si vyprávíme dodneška,“ prozradila Lída Vlášková. Ke vzpomínce se připojili také dostihový trenér, správce pardubické dráhy a přítel Kamila Kuchovského Jiří Janda a místopředseda představenstva Dostihového spolku a.s. Michael Skalický.

 

Foto Tomáš Kubelka


KAMIL KUCHOVSKÝ se narodil 27. června 1940 v Puklicích u Jihlavy. Vystudoval Střední zemědělskou školu v Havlíčkově Brodě a potom odešel do Nemošic u Pardubic, kde v hřebčinci pracoval u dostihových koní. V roce 1959 získal amatérskou jezdeckou licenci a poprvé se v dostihu představil ve Velké poděbradské steeplechase, kterou v sedle Komandíra dokončili jako devátí. Prvního vítězství dosáhl 16. června v roce 1963 na pardubické dráze, když s klisnou Novina vyhráli steeplechase na 3200 metrů. 

Ve Velké pardubické startoval 14x, jednou byl druhý, třetí, dvakrát čtvrtý a třikrát pátý, pětkrát se neumístil a dvakrát dostih nedokončil. Humorná historka se váže k Velké pardubické v roce 1969, kdy dostih dokončili s Londonem po třech pádech jako daleko poslední, devátí a když cválali cílovou rovinkou, celé závodiště stálo v pozoru a hrála se hymna, neboť v té chvíli už byli vítězové a umístění dekorováni. Naposledy ve Velké startoval v roce 1985 se Santosem a zdálo se, že Kamil konečně získá své nejvytouženější vítězství. Ale v závěrečné fázi byl Santos se silami hotov a v posledních metrech jej předstihl Festival a Paramon. 

Naposledy se jako jezdec v dostizích představil v roce 1987 a o rok později ještě působil jako trenér. 

V překážkových dostizích za kariéru získal jako jezdec 45 vítězství a jedno v rovinovém dostihu.

Od roku 1989 se věnoval westernovým soutěžím, živil se také jako kovář a při pardubických dostizích působil jako rozhodčí a člen Dostihových komisí. 

Zemřel po těžké nemoci 1. července 1997.

 

 

Vítězem II. kvalifikace na 125. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou se 27. 6. odpoledne stal Zarif připravovaný trenérem Josefem Váňou st., s žokejem Josefem Bartošem v sedle. Bartoš dnes v Pardubicích získal hned čtyři vítězství z osmi dostihů dne. Kvalifikaci dokončilo patnáct ze šestnácti koní a podmínky pro start v letošní Velké pardubické tak má už splněno 31 koní.

 

25. 6. 13 HOD: Bude dál kralovat Trezor nebo Zarif zopakuje vítězství? 

První kvalifikace si po zásluze odnesla přezdívku „Malá pardubická“ a ta druhá si tento přívlastek zaslouží naprosto stejně. Startovní listina obsahuje devatenáct kvalitních jmen, uvidíme, kolik se skutečně postaví na start. Před pěti týdny poslal startér na 5800 metrů dlouhou trať osmnáct koní, neboť Trezor a Quatiki byli škrtnuti v den dostihů.

Před druhou kvalifikací je ve vzduchu otázka, jestli své kralování kvalifikačním dostihům potvrdí už jedenáctiletý Trezor, nebo se dokáže prosadit Zarif opět s Josefem Bartošem v sedle? Případně někdo třetí? Otázkou je také, zda do bojů na nejvyšších příčkách dokáže promluvit spolehlivý Klaus v sedle ambiciózním Jakubem Spáčilem. Ale nejen tyto tři hvězdy českých krosů budou na startu Memoriálu majora Miloše Svobody v 16:00 hodin před kamerami České televize. 

Sedm účastníků druhé kvalifikace bylo loni na startu Velké pardubické, šest z nich skončilo v elitní desítce, pouze Peintre Abstrait Radka Holčáka dostih nedokončil. Navíc je na startu pět koní z loňské Ceny Labe, nejvýznamnějšího rámcového dostihu v den Velké pardubické. Modena vyhrála, Goscater byl druhý, Sheron třetí, Hinton pátý a Orix šestý. Navíc pole doplňují další kvalitní koně. Slovenský host Bodyguard byl na startu Velké v roce 2013, Mlýn dokončil první kvalifikaci a v roce 2013 vyhrál Velkou slušovickou. Puntarenas byl třetí v Ceně Vltavy 2013 a Sun Belina absolvovala druhou kvalifikaci již loni, doběhla na desátém místě, ale nakonec realizační tým zvolil jiný plán než Velkou pardubickou. 

Hlavní role by však měla připadnout loňským protagonistům Velké pardubické. Al Jaz se na start kvalifikace staví podruhé, minule nedokončil, což bylo zklamáním pro realizační tým. 

Velmi dobrou formu dlouhodobě prokazuje Klaus (dvakrát třetí ve Velké pardubické), kvalifikaci poběží už pošesté v kariéře, zatím byl třikrát druhý a dvakrát čtvrtý. V sedle tradičního jezdce Jaroslava Myšku střídá talentovaný Jakub Spáčil. „Klaus je v pořádku, ale pro mladého to bude náročné, bude se muset pochlapit, přece jen v dostihu je hodně koní a nebude to jednoduché. Pan majitel mi jezdce odsouhlasil,“ sdělil zkušený trenér Čestmír Olehla. Jakub Spáčil jezdí ani ne dva roky a letos má výbornou bilanci, osm vyhraných dostihů na rovině a šest na překážkách, z toho pětkrát se prosadil v Pardubicích. 

Dvě Velké pardubické má v nohách Kasim, loni dokončil pátý. Jen o příčku za ním doběhl Zarif. Před čtyřmi týdny vyhrál přípravný dostih, když se do jeho sedla vrátil Josef Bartoš. Zarifa čeká pátá kvalifikace v kariéře a také už má na kontě dvě druhá místa. 

Trezor měl startovat již před pěti týdny, ale problémy s kopytem ho na start nepustily. Trezor a kvalifikace, to je velmi známý příběh o šesti kapitolách a pěti vítězstvích. Stejně jako v loňském roce bude v jeho sedle Ondřej Velek. Loni bral deváté místo Sherardo, letos byl v testu zadržen, ale problémy zřejmě nebyly tak velké, a tak se připravuje na start v kvalifikaci, aby rozšířil počet kvalifikovaných. 

Z 56 přihlášených koní do Velké pardubické má zatím splněnu kvalifikaci dvacet koní, kromě 16 z prvního termínu také čtyři cizinci mimo Slovensko. Tentokrát se může počet kvalifikovaných rozšířit maximálně o sedmnáct jmen. Mlýn už kvalifikován je a Sheron na přihláškách zatím nefiguruje. 

Na koho se těšit v rámcových dostizích? V proutěných překážkách pro starší určitě stojí za pozornost Mister Westminster, výborný na rovinách a úspěšný také v překážkovém debutu. V Červnové cross country Válečníka se představí Borderland a Terebesz se zcela jistě opět pokusí o taktiku start-cíl. 

Čtyřicet minut po kvalifikaci je na programu Cena Komerční banky na 4500 metrů s několika velmi zajímavými jmény. Splněnou kvalifikaci má Nikas, podruhé si pardubické krosy vyzkouší Rabbit Well, velmi pěkně se prezentoval před čtyřmi týdny Love The Win a podcenit neleze ani svěřence Čestmíra Olehly, Reapera a Hegnuse. 

 

Tipy na dostihy: 

I. Northerly Wind – Casper - Ringmaster

II. Mister Westminster – Bionic Face – Adiutant

III. Dalmacio – Rendez Vous - Natalie

IV. Talent – Silk - Lombargini

V. Ryana – Tiwaz - Shaman

VI. Zarif – Trezor – Al Jaz

VII. Catch Life – Handsome Jack - Reaper

VIII. Jam Taki – Broker - Alanbrooke

 

PROGRAM DOSTIHOVÉHO DNE

sobota 27. června 2015

13:00 Cena za podpory ZOO Dvůr Králové nad Labem

13:35 Cena za podpory SEED SERVICE

doprovodný program – dostih poníků

14:10 Cena mezinárodního festivalu šachu a her CZECH OPEN

doprovodný program – dostih na ¼ míle a neregistrovaný dostih     

14:45 Cena společnosti Synthesia, a.s.

vyhlášení výsledků ankety o jménu maskota (dekorovací paddock)

15:20 Cena společnosti IREL – Červnová cross country Válečníka

16:00 Memoriál Mjr. Miloše Svobody 

– II. kvalifikace na 125. Velkou s pardubickou  Českou pojišťovnou

16:40 Cena Komerční banky

17:15 Cena podporovaná společností Taylor & Cox

Soubory ke stažení

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.