IV. den metropolitní sezony: Dostihový den s Dopravním podnikem hl. m. Prahy

První měsíc letošní dostihové sezony zakončil v CONSEQ PARKU Velká Chuchle Den s  Dopravním podnikem hlavního města Prahy, jehož programu osmi dostihů vévodil Memoriál Jaroslava Maška (I. kat., 1400 m, 140 tis. Kč). Za nedlouhou dobu své existence získal značné renomé, na jeho startu se pravidelně objevují členové absolutní elity mezi čtyřletými a staršími koňmi a nejinak tomu bylo i v jeho letošním, sedmém ročníku. Celkem bylo na startovních listinách 79 koní a 28 jezdců, první dostih startoval ve 14 hodin.

Aktualizace 29. 4. 23 HOD: Dorotka: další "z křídel pegasů"

Za vyloženě letního počasí a před početnou diváckou kulisou byl v Praze-Velké Chuchli Dostihovým dnem s Dopravním podnikem Praha zakončen první měsíc letošní sezóny.

Do vrcholu programu, Memoriálu Jaroslava Maška na 1400 metrů o 140 tisíc korun nastupovala jako favoritka šestiletá klisna Merbela (Leram, ž. Zatloukal, 2,2:1), ale její finiš tentokrát stačil na třetí místo, za dvojicí soupeřek.

Prvním zlomem dostihu s jedenácti čtyřletými a staršími aktéry byl hned úvod, který se výtečně povedl Dorotce, a ta se ujala vedení před dvojicí slovenských hostů, vítězem posledních dvou ročníků Falcohillem a Glass of Champagne. Druhým a završujícím faktem bylo od Dorotky v koncovce udržení nasazeného tempa až do posledních metrů, čtyřletá hnědka tak triumfovala v čase 1:24,54 jistě o tři a půl délky před stejně starou tmavou hnědkou Kolymbií (Dr. Charvát, ž. Havlík, 5:1). Délku a půl za Merbelou obsadil čtvrté místo sázkový druhý favorit Aprilius (Stáj Monika Agro P., ž. Šafář, 3,5:1), pětici uzavřel Falcohill (DAR SK, ž. Chaloupka, 5:1).

Dorotka, jež po sedmém místě z nedávného Gomba handicapu patřila se startovním kurzem 16:1 k outsiderům, získala čtvrté vítězství kariéry (rok a dva týdny po jediném loňském plném zásahu v Deylově memoriálu) a v neděli dvakrát prvnímu žokeji Petru Foretovi, trenéru Gregovi Wroblewskimu a DS Pegas zajistila čistý hattrick - tedy třetí triumf v nedělních dubnových dostizích nejvyšší kategorie na pražské dráze. Zároveň se nositelka populárního jména stala první vítěznou klisnou v desetileté historii Maškova memoriálu.

Další dění:

V otevírací Ceně DP Praha (hdcp II. k., 2400 m) po boji splnil roli favorita a i při třetím životním startu uhájil čisté konto čtyřletý valach Donn Halling (DS MAENTIVA), jeho žokej Chaloupka se dočkal první letošní výhry.

Také vítěz Ceny 100 let vozovny Žižkov (III. k., 2400 m) ještě neokusil hořkost porážky, po triumfu z první neděle mezi debutanty se opět jistě prosadil tříletý ryzák Kaptah (Stáj Charvátová) se slovenským žokejem Havlíkem, jenž si po loňské Ceně prezidenta republiky připsal druhé pražské vítězství.

V Ceně SMS jízdenky (hdcp III. k., 1200 m) využila nízké zátěže ke třetímu triumfu kariéry pětiletá hnědka Paleta (Blue Star) a žákyně Filipová osm dní poté, kdy se v Brně stala první letošní vítěznou jezdkyní v ČR, dosáhla premiérové výhry mezi ženami také v Praze.

Vysokou kvalitu otevíracího dostihu debutantů z první letošní neděle potvrdil v Ceně Muzea městské hromadné dopravy (IV. k., 1400 m) hnědý valach Well Heart (Bon Art Music), jenž si tentokrát s podporou žokeje Foreta po tehdejším osmém místě docválal pro pohodlné čtyřdélkové vítězství.

Také vítěz Ceny autobusové linky 244 (III. k., 1600 m), a také hnědý valach, zahájil kariéru v inkriminovaném začátečnickém testíku před třemi týdny, po vstupním pátém místě Byskovic (Stáj Monika Agro P.) nyní triumfoval s amatérkou Pospíšilovou v sedle jistě o délku a čtvrt.

Premiérový triumf kariéry zaznamenala i čtyřletá hnědka Comedy Queen (MANEKO), když s podruhé vítězným žokejem Chaloupkou lehce opanovala Cenu výletů s Dopravním podnikem (hdcp IV. k., 1800 m).

V závěrečné Ceně Kinobusu (IV. k., 1800 m) pak výhrou zahájil kariéru tříletý tmavý hnědý valach Spiderman (Hřebčín Pavlin Dvůr-Picek), který s podporou žokeje Zatloukala zvítězil po boji o půl délky.

Původní článek:

Dostihová královna míří na další titul

Když dlouhodobě do nejužší tuzemské špičky patřící svěřenec Zdena Koplíka Sharpour (YOKO, ž. Koplík), jemuž momentálně jen necelých 50 tisíc korun chybí do dvou miliónů životního zisku, vyhrál Memoriál Jaroslava Maška v roce 2009, byla klisna Merbela ( foto, Leram, ž. Zatloukal) vítězkou malého čtyřkového dostihu v Budapešti. Když před dvěma lety Falcohill (DAR SK, ž. Chaloupka) v Maškově memoriálu nečekaně zdolal hvězdnou sestavu i s obhájcem předchozího prvenství či tehdy úřadujícím Koněm roku Blue Coralem, měla ona za sebou první český start, ve kterém se neumístila. A když se před dvanácti měsíci tentýž ryzák stal prvním dvojnásobným vítězem nedělního vrcholu, čekala, už coby jeho nová kolegyně v tréninku Václava Luky, na první loňský start, který zároveň přinesl její první tuzemské vítězství. Od té doby se však hnědka českého chovu rapidně zvedla, vyhrála jedničkový handicap v Mostě, Svatováclavskou cenu Carlson i Gomba handicap časopisu Právo a Byznys v Praze a nyní hodlá přidat do své sbírky čtvrtý plný zásah v nejvyšší kategorii, završit čistý metropolitní hattrick, upevnit si post aktuální sprinterské jedničky a stát se první vítězkou Memoriálu Jaroslava Maška v jeho historii. Přesto, že proti ní stojí dvanáctinásobný vítěz dostihů nejvyšší kategorie, jehož oficiální handicap od července 2008 nikdy neklesl pod 90 kg i specialista na tento dostih a traťový rekordman právě z loňského triumfálního vystoupení, jenž už mezitím není jejím tréninkovým kolegou, vrátil se k Pavlu Kalašovi a pokusit se o třetí výhru v řadě přicestuje ze Slovenska.

Nicméně, nejen tato trojice může nastupovat s nejvyššími ambicemi. Především jsou zde premiant říjnové Českomoravské ceny, kde jediný Merbelu porazil, Aprilius (Stáj Monika Agro P., ž. Šafář), který v Gomba handicapu finišoval o půl délky druhý, dále do sezóny vstupující velice poctivá a dosud vždy na dotovaných příčkách umístěná, mj. čtvrtá z Jarní ceny klisen či třetí ze slovenského Oaks, Kolymbia (Dr. Charvát, ž. Havlík) a druhý slovenský host Glass of Champagne (MPL Racing, ž. Línek), jenž vloni v červnu vyhrál v čase blízkém rekordu bratislavské dráhy 1400m Zlatý bičík a před třemi týdny obsadil druhé místo v rakouské pískové míli Preis vom Marchfeld.

Do třetí čtvrtiny tipovaného pořadí by se měli vejít pátá z Gomby Agromerace (Provit a.s.-Váňová, ž. Hind), sedmá z Gomby a druhá z loňské pardubické Ceny sprinterů Dorotka (DS Pegas, ž. Foret) i vítěz loňského Starohájského kritéria a třetí z Českomoravské ceny The Mole Catcher (YOKO, ž. Rája), ovšem s cílem vylepšit desáté místo z Gomby půjde na start držitel červencové Severočeské ceny Addison (Sokrates, Fedorowiczová) a své kvality má také předloňská juniorská šampiónka Matter for Love (Hugo-Kub, žk. Laube), která loňský rok zakončila výhrou v říjnovém Memoriálu Harryho Petrlíka. Pozici outsiderky dostihu obsazuje Princezna (RIW-Benelux, Arendsen), dosud se pohybující jen ve třetí a čtvrté kategorii.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.