Jockey Club: Prémie budou 50:50

20.3. 2014 - Mýlil by se ten, kdo čekal, že dnešním dnem bude rozhodnuto o konání nebo nekonání dostihů v České republice v letošním roce.  Spor o vyplácení majitelských prémií mezi vedením Jockey Clubu a pořadateli se ale posunul do nové fáze. Více v článku, který přináší server dostihovy-svet.cz

Rada Jockey Clubu České republiky na svém dnešním jednání schválila nový model  ve výplatě majitelských prémií. Podle jejího dnešního závěru by se v letošním roce měly vyplácet majitelské prémie tak, že  náklady ponesou pořadatelé a Jockey Club v poměru 50:50 s tím, že majitelské prémie by měly být zakomponovány do propozic dotčených dostihů v plné výši a polovinu z nich bude Jockey Club ze svých zdrojů pořadatelům refundovat.  "Rada tak vůči pořadatelům udělala vstřícný krok, a je na nich, zda jej budou akceptovat," komentoval jednání prezident JCČR Aleša  Jakub. Přímo v rámci dnešního  jednání dnešní Rady  hlasoval pro tento model  zástupce pardubického pořadatele Vladimír Tlučhoř, zástupci dalších závodišť byli proti, anebo se zdrželi hlasování.  Všem pořadatelům jsou nyní Jockey Clubem předloženy k podpisu nové smlouvy o pořádání dostihů s tím,  že do pondělka mělo dojít k jejich podpisu, Tento termín se ale už několik hodin po jednání rady zdá být nereálný, a  kardinální otázka, zda se v roce 2014 na českém území budou konat vůbec nějaké dostihy, tak zůstává otevřená. 


Pardubický zástupce v radě Jockey Clubu nový princip podpořil, ale  ani v Pardubicích nejsou principem majitelských prémií nijak nadšení. „Hlasoval jsem po dohodě na kompromisní řešení,“ soudí Vladimír Tlučhoř. „Byli jsme v patové situaci,  a naším zájmem je určitě dostihy běhat. Majitelské prémie samozřejmě jsou pro pořadatele zátěží a naším dlouhodobým zájmem je jejich zrušení, ale řešit to měsíc před startem sezóny není pro nás vůbec šťastný nápad.  A proto jsme se dohodli tenhle kompromisní návrh akceptovat,“ říká pardubický zástupce z dnešního jednání rady. Hlasování pro princip "50:50" v radě ale zdaleka neznamená, že v Pardubicích nějaké dostihy budou. "Pan Tlučhoř ani já nejsme zmocněni k podpisu takové smlouvy.  Já si myslím, že pokud chce Jockey Club vyplácet nějaké prémie, měl by to dělat ze svých prostřeků," vyjádřil se ředitel Dostihového spolku Michael Skalický. "Pokud nám bude předložena smlouva, pečlivě ji zanalyzujeme, a o jejím přijetí rozhodne příští středu  představenstvo Dostihového spolku,"

Zdeněk Karlach, který zastupuje v radě malá závodiště, musí ostatní pořadatele o dnešním jednání ještě informovat a v tuto chvíli nemůže předjímat jejich rozhodnutí. „Nemůžu ještě říct,  jak se k tomu malá závodiště postaví. I my s kolegou za Slušovice musíme celou situaci probrat, a  pak se rozhodneme. Pořadatelé jsou ale v radě Jockey Clubu v menšině a proto dnešní hlasování dopadlo tak, jak dopadlo, i těch 50 procent majitelských prémií je pro pořadatele  podstatná položka navíc, a je na každém pořadateli, jak se k situaci postaví. Každému se otvírá několik řešení,  a je na něm jaké si zvolí a jestli dostihy v letošním roce bude dál pořádat,“ soudí Zdeněk Karlach.

Pro start sezóny je ale momentálně nekritičtější stanovisko pražského pořadatele. V Praze by se teoreticky mělo šestého dubna běhat, jenže propozice dostihů nemohou být zvěřejněny dříve, než dojde k dohodě o samotném jejich pořádání. Ředitel společnosti TMM Petr Drahoš nám dal k dispozici zprávu, podle které je stanovisko TMM závislé na jednání představenstva společnosti, které se sejde v pondělí večer. Zdá se tedy, že nejméně do tohoto termínu bude v českém turfu nadále platit patová nejasná situace.

Info www.dostihovy-svet.cz

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.