Květnový handicap: High Reservation odolala Torlusovi

Květnové dění na centrálním českém závodišti v Praze-Velké Chuchli zahájil Dostihový den JVM Computers, který dvěma tisícovkám diváků nabídl sedm dostihů. Hlavním bodem programu byl Květnový handicap JVM Computers (I. kat., 1814 m, 120 tis. Kč, 4+) se sedmi, hmotnostně různě zatíženými aktéry.

Výsledky

Květnový handicap: High Reservation odolala Torlusovi

Favoritem nedělního hlavního dostihu s kurzem 2,65:1 byl pátý ze silně obsazené Velké dubnové ceny Factoringu ČS, Mílař roku 2005 Torlus (René Koplík), ale důvěru sázejících měla i klisna High Reservation (Chaloupka - 3,5:1), která se počtvrté v kariéře postavila proti dosud vždy úspěšnější vrstevnici Vltavě (Rája - 5:1). Po dobrých startech v Rakousku měl své příznivce také loňský čtyřnásobný vítěz Le Vent (Andrés - 5:1), opodál zájmu (10:1) stáli stájový kolega druhé favoritky Set In Motion (Minařík) a Sorgenia (Miličková), jako outsider nastupoval Santa Boy (Klepetková - 13:1).

Ihned po startu se tempa chopila stříbrná z loňské Jarní ceny klisen i Oaks High Reservation a před Vltavou a Set In Motionem diktovala průměrné tempo, v němž přivedla kompaktní sedmičlenné pole do finiše. Tam vnější stopou zaútočil favorit Torlus, který nesl 62,5 kg, a v polovině cílové roviny vypadal jako reálný ohrozitel vedoucí klisny. Jenže svěřenkyně Romana Vítka pod žokejem Jiřím Chaloupkou našla při své sezónní premiéře dostatek sil k tomu, aby sílící nápor o 4 kilogramy zatíženějšího konkurenta odrazila a po boji o krk v čase 1:55,40 zvítězila. Její stáj Pegas byla na pomyslných stupních vítězů zastoupena dvakrát, protože necelé čtyři délky za Torlusem obsadil třetí místo Set In Motion. Pětici nejlepších doplnili nejméně kil (52,5) nesoucí Sorgenia a druhý nejzatíženější (60,5 kg) Le Vent.

High Reservation kromě již zmíněných druhých míst v loňských klasických zkouškách dokázala na podzim vyhrát chuchelský Memoriál Harryho Petrlíka a rakouskou Preis der Diana, čili nedělním pražským triumfem završila čistý hattrick. Bylo to její čtvrté vítězství za dobu v českém tréninku (jako dvouletá běhala v Anglii), avšak první v konkurenci hřebců a valachů.

Příští dostihy ve Velké Chuchli: neděle 13. května od 14 hodin - 59. Jarní cena klisen Porcela Plus

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.