Libentína byla pro mě krasavice, říká trenér František Holčák

V neděli 22. února by třiatřicáté narozeniny oslavila vítězka jubilejního stého ročníku Velké pardubické – klisna Libentína. Je to ona, kdo nabídl společně s klisnou Frází dramatický souboj v cílové rovině ostře sledovaného dostihu a ta, jejíž jméno v listině vítězů přerušuje šňůru vítězství legendárního Železníka.

Libentína se narodila 22. února 1982. Údajně nebyla pohledné hříbátko a lidé okolo od ní příliš neočekávali. Stěhovala se z Motěšic do Březůvky a přes Napajedla zase zpět. Libentína ale překvapila a nesmazatelně se vepsala mezi legendy českého turfu. „Byla to taková hrubá kobyla, ale pro mě byla krasavice. Měli jsme ji moc rádi,“ vzpomíná na Libentínu její trenér František Holčák. Právě ten ji v roce 1990 připravil pro vítězství v jubilejním 100. ročníku Velké pardubické. „Předvedla s Karlem Zajkem v sedle strhující, nervy drásající souboj s Vaškem Chaloupkou a Frází. Bylo to velké vítězství, které jsme patřičně oslavili. Na Libentínu čekal červený koberec a přivítání s hudbou. Podupávala si do rytmu, jako by to cítila,“ usmívá se František Holčák.

Na startu 100. Velké pardubické bylo rekordních dvacet devět koní, favority byli tehdy trojnásobný vítěz Železník, ale třeba i Dynamit či Fráze. Jenže Železník upadl. V oranici se pak vedení ujala Fráze, její náskok však soustavně ukrajovala právě Libentína. Frázi nakonec porazila o ¼ délky a to dokonce v rekordu trati 9:49,4 minuty. Libentína poté zamířila do chovu, uhynula v roce 2004.

 

 

Decent Fellow

Z vítězů Velké pardubické po roce 1989 ale není Libentína jedinou únorovou oslavenkyní. Symbolický dort patří i ryzáku Decent Fellow, který zvítězil ve 116. ročníku Velké pardubické v roce 2006 společně s žokejem Josefem Bartošem. Decent Fellow se narodil 15. února 1995, debutoval v dubnu 1999 v Německu a v květnu téhož roku i v Pardubicích. Z pěti startů ve Velké pardubické má jedno vítězství a dvě druhá a dvě třetí místa.

 

 

Quirinus

Zpětně musíme vzpomenout i na lednového oslavence – vítěze 102. Velké pardubické z roku 1992. Je jím Quirinus narozený 18. ledna 1982. Při vítězné Velké pardubické jej vedl slovenský jezdec Jaroslav Brečka, který po svém parťákovi dokonce pojmenoval i svou tréninkovou centrálu na Slovensku.

 

A příště si můžeme připomenout vítěze narozené v březnu ...

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.