Na 121. Velkou pardubickou České pojišťovny se chystá 15 koní

Patnáct koní figuruje ve startovní listině 121. ročníku Velké pardubické České pojišťovny. Hlavní překážkový dostih roku, který bude stejně jako v loňském roce nejštědřeji dotovanou součástí mezinárodního krosového seriálu Crystal Cupu 2011, se poběží v neděli 9. října. Na dnes zveřejněném seznamu jsou výhradně koně v českém tréninku. Nechybí na něm vítězové posledních čtyř ročníků Sixteen a obhájce z minulých dvou let Tiumen, který bude útočit na vítězný hattrick.

„Velká pardubická České pojišťovny je nejnáročnějším dostihem sezony. Každý majitel si pečlivě rozmyslí, zda koně do něho pošle. Navíc se v průběhu sezony zranili někteří koně, proto jich je ve startovní listině patnáct,“ prohlásil Jan Němec, předseda představenstva Dostihového spolku a.s. Pardubice.

Nejpočetnější zastoupení ve startovní listině má podle očekávání stejně jako v minulých letech trenér Josef Váňa starší, jehož koně vyhráli posledních pět ročníků Velké pardubické České pojišťovny. Letos nasadí tři svěřence. Sedminásobný vítěz bude v sedle Tiumena, s nímž triumfoval vloni a předloni. „Tiumen je pro všechny favoritem. Je to kůň, který nad ostatními vyčnívá,“ prohlásil žokej Jan Faltejsek, jenž bude tentokrát pouze v roli diváka kvůli nedávnému zranění.

Josef Váňa starší vedle Tiumena nasadí ještě Liraina a vítězku z let 2007 a 2008 Sixteen, která se však letos zatím nepředvedla v takové formě jako v minulých sezonách. „Její stálý žokej Josef Bartoš říkal, že už není taková, jaká bývala. Je to ale starší dáma, která dobře ví, kdy je důležitý dostih. Při Velké pardubické České pojišťovny může být vše jinak. Určitě ji nelze odepisovat. Každý kůň se může předvést v úplně jiném světle než v průběhu sezony. Pan Váňa stejně jako třeba otec a syn Holčákové či další trenéři umí koně nachystat na vrchol roku,“ řekl Jan Faltejsek.

Dvojnásobné zastoupení ve startovní listině mají tři trenéři – Radek Holčák (Amant Gris, Bremen Plan), František Holčák (Karlsbad, Flambion) a Jiří Janda (Teviot, Aspirant). Další mají po jednom koni.

Do letošní 121. Velké pardubické České pojišťovny se kvalifikovalo celkem 29 koní – 24 v českém tréninku a 5 zahraničních kandidátů. Nakonec se ve startovní listině objevilo 15 jmen.

Je mezi nimi prvních sedm koní z loňského ročníku – Tiumen, Amant Gris, Sixteen, Mandarino, Teviot, Lirain a Aspirant. A další dva, Valldemoso a Bremen Plan, kteří před rokem nedokončili dostih.

„Letošní ročník bude soubojem mladých koní se starou gardou. Je tam řada zkušených koní v čele s Tiumenem, Sixteen, Amant Grisem či Mandarinem. A vedle nich mladí ambiciózní koně, kteří sice nemají tolik zkušeností, ale jsou dobří. Z nich bych vyzvedl vítěze poslední kvalifikace Valldemosa, Trezora a Wavelight Lasera. A zapomenout nelze ani na Klause, který byl dohlášen. Letos ukazoval, že mu to jde,“ řekl Jan Faltejsek. „Letošní Velká pardubická České pojišťovny by měla být hodně zajímavá. Za favorizovaným Tiumenem jsou všichni velice vyrovnaní a v podstatě to může dopadnout jakkoliv,“ dodal zkušený žokej.

Letošní 121. Velká pardubická České pojišťovny bude ryze tuzemskou záležitostí. Ze šestice přihlášených uchazečů o start ze zahraničí splnili kvalifikační podmínky čtyři koně z Irska a jeden ze Švýcarska. Ani jeden z nich se však o druhé říjnové neděli v Pardubicích neobjeví. Zahraničí tak bude zastupovat pouze francouzský jezdec Julien Lemée, jenž bude v sedle Aspiranta.

„Bohužel některé koně na start nepustí zdravotní problémy. Na poslední chvíli jsme ještě vyjednávali o dohlášení jednoho koně od francouzského trenéra Jéroma Follaina, který vloni celkově vyhrál Crystal Cup a letos je znovu v čele. Nakonec i z toho sešlo,“ řekl Jan Němec. „Je to škoda. Souboj se zahraničními koňmi, byť v minulých letech neskončili na předních místech, bývá zajímavým zpestřením,“ dodal Jan Faltejsek.

121. Velká pardubická České pojišťovny se koná v neděli 9. října. Tradičně bude hlavním bodem nejprestižnějšího překážkového mítinku roku. První dostih bude odstartován v 11.45 hodin, Velká pardubická České pojišťovny má start naplánován na 16.25 hodin.

Soubory ke stažení

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.