Pardubice budou Evropský den koní slavit na dostihovém závodišti

Dostihové závodiště se v polovině září letošního roku stane centrem dění v rámci Evropského dne koní. Akce se bude konat hned v několika evropských městech, které jsou členem sítě Euro Equus. V ní se sdružují města s hlubokou dostihovou tradicí nebo tradicí chovu koní.

Evropský den koní, jehož název byl zaregistrován Evropskou komisí, se bude konat druhý zářijový víkend nejen v Pardubicích, ale také v belgickém Warengemu, španělském městě Jerez de la Frontera a portugalské Goleze. Každé z těchto měst připravuje bohatý program, Pardubice jej mimo jiné svážou také se IV. kvalifikací na 125. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou. „Sdružení EURO EQUUS se stalo partnerem kvalifikačního dostihu, ovšem nebude to jen o něm. Společně s městem a dalšími partnery připravujeme program pro děti i dospělé, ukázky drezury kladrubských koní i prezentace „koňských“ měst včetně ochutnávek regionálních produktů,“ ve stručnosti shrnuje program ředitel a místopředseda představenstva Dostihového spolku a.s. Michael Skalický s tím, že velká pozornost bude věnována především dětem. Pro ně se připravují například projížďky na koních, hrátky s poníky, výtvarné a poznávací soutěže, ale třeba také „trenažér“ pro dojení krav.

Město Pardubice je v současné době tajemníkem sdružení Euro Equus a už v příštím roce bude usilovat o post prezidenta sdružení. V roce 2016 se totiž uskuteční valná hromada, kde bude nový prezident volen. Doposud tato funkce náleží primátorce Jerezu. „Sdružení se zaměřuje na propagaci a další rozvoj kulturního dědictví chovu koní. Děje se tak především prostřednictvím intenzivní spolupráce mezi městy a regiony s koňskou tradicí, členové sdružení se také snaží vytvářet podmínky a podporovat výcvikové projekty, chovy nebo třeba organizovat výstavy,“ popsala princip sdružení Hana Svobodová z kanceláře primátora města Pardubic. Síť Euro Equus je stále přístupná novým členům. Mezi členy asociace se mohou zařadit města ze zemí Evropské unie, pro které mají koně velký význam ze sociálního a ekonomického hlediska. Přidat se mohou i města mimo Evropskou unii a to formou tzv. přidruženého členství.

Více informací o sdružení Euro Equus je k dispozici na www.euro-equus.eu (externí odkaz) (nové okno)

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.