Pardubice evropským městem koní v roce 2019

Pardubice budou v roce 2019 hlavním evropským městem koní, evropský den se ale bude na závodišti slavit už letos.

Ve španělském městě Jerez de la Frontera se konalo jednání valné hromady sdružení Euro Equus, jehož členem je i město Pardubice. Delegáti dali zelenou nejen přípravám Evropského dne koní, ale také rozhodli o statutu evropského města koní. Pardubice se tímto titulem budou pyšnit v roce 2019.

Klíčovým bodem jednání, kterého se účastnili náměstek primátora města Pardubic Jan Řehounek a místopředseda představenstva Dostihového spolku a.s. Michael Skalický, ale byla příprava programu Evropského dne koní. Ten se v členských městech sítě Euro Equus bude konat na podzim, v Pardubicích konkrétně 12. září v rámci dostihového mítinku se IV. kvalifikací na 125. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou.

„Probírali jsme detaily programů, v Pardubicích to bude například propojení dostihů s ukázkami starokladrubáků a dalších plemen koní, budeme prezentovat členská města Euro Equusu – včetně ochutnávek jejich regionálních produktů. Sdružení EURO EQUUS se také stalo partnerem kvalifikačního dostihu,“ přibližuje Evropský den koní na pardubickém závodišti náměstek primátora Jan Řehounek, který je zároveň i členem představenstva Dostihového spolku a.s.

Také ve všech dalších členských městech připravují program zaměřený na koně, propagaci jezdeckého sportu, ale i podporu cestovního ruchu.

Valná hromada také rozhodla o tom, že statut evropského města koní v roce 2016 připadne portugalskému městu Golega a o rok později belgickému Waregemu a v roce 2018 štafetu převezme španělský Jerez. Pardubice se evropským městem koní stanou v roce 2019 a po nich už přijde na řadu polská Wroclav. Právě ta se na stala nejnovějším členem sítě Euro Equus, která sdružuje města s „koňskou tématikou“. Wroclav ke členství navrhl pardubický Dostihový spolek a.s.

„S polským závodištěm ve Wroclawi úzce spolupracujeme, máme s ním velmi dobré vztahy a proto jsme navrhli, aby bylo toto polské město do sítě Euro Equus rovněž přijato. Nyní byla tato naše iniciativa oficiálně dokončena a Wroclaw je nejmladším členem sdružení – což nás samozřejmě těší,“ popisuje historii přijetí Wroclawi místopředseda představenstva Dostihového spolku a.s. Michael Skalický.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.