Pardubice: Slunce, déšť a překvapivá koncovka Borderlanda

V tradičním svátečním termínu dostihovou sezonu zahájil pardubický Agrofert Park. Nad areálem závodiště se střídalo sluncem s dešťovými přeháňkami, ale naplněným tribunám takové počasí nevadilo. Na programu bylo devět dostihů s vrcholem v podobě Úvodní cross country Koroka. Právě ta přinesla pravděpodobně největší překvapení dne. Díky mohutné koncovce v ní triumfoval Borderland v sedle s Markem Stromským. Překvapila i outsiderka tohoto dostihu Sisi Merble s Martinem Liškou, když si došla pro třetí místo.

Do cross country I. kategorie na 4500 metrů nastoupilo početné startovní pole. Šestnáctku koní po většinu dostihu vodil šestiletý Tudul připravovaný Čestmírem Olehlou. Tudul v sedle s Jaroslavem Myškou přivedl koně až do cílové roviny, kde k obrovskému trháku nastoupil již zmiňovaný osmiletý Borderland stáje Lokotrans trénovaný Stanislavem Popelkou. Žokej Marek Stromský dodržel pokyny trenéra a na začátku dostihu šetřil Bordelandovy síly. „Borderlanda hlásíme do Velké pardubické a pokud bude zdravý, zkusíme druhou kvalifikaci,“ prozradil Stanislav Popelka. Borderland naposledy zvítězil v dubnu 2012 v Jarní brněnské steeplechase. Druhý dokončil Tudul, hned za ním došla Martinem Liškou vedená šestiletá Sisi Merble. Ta patřila k největším outsiderům dostihu, její kurz byl 50:1. Loňský vítěz tohoto dostihu a favorizovaný Zarif dokončil s Josefem Váňou ml. na šestém místě. Před ním se umístili Al Jaz a čtvrtý z loňské Velké pardubické Kasim. V dostihu startovala také devítiletá Folie D´Ocean patřící pilotu formule 1 Miku Häkkinenovi. Svěřenkyně trenérky Martiny Růžičkové ve své české premiéře dokončila sedmá.

Překvapení přinesla i Cena rodu Pernštejnů. Favorizovaného Age of Jape, držitele trojkoruny z roku 2009, totiž porazil teprve po čtvrté startující bílý valach Lávra vedený Ondřejem Velkem. Ten šel do dostihu s kurzem 30:1, zatímco Age of Jape v sedle s Dušanem Andrésem měl 3:1 – nutno však podotknout, že Age of Jape nesl o sedm kilogramů více než Lávra. Třetí se umístil Tammy´n Classy s Janem Derychem.

Jedinou klasickou steeplechase zahajovacího dostihového mítinku byla Cena Dostihového spolku (III. kategorie na 3900 metrů). Tempo dostihu od začátku udával Mileryt s Josefem Bartošem, v závěrečném kole na protilehlé rovince ale nastoupil pětiletý Brog Deas vedený Lukášem Matuským. Svůj náskok udržel až do cíle následovaný Gejzirem s Thomasem Boyerem a Corbellinem v sedle s vítězem posledních dvou ročníků Velké pardubické Janem Faltejskem. Mileryt nakonec nedokončil.

Program Zahajovacího dostihového dne byl tradičně zaměřen na prezentaci partnerství s Itálií. V dostihovém programu byly zařazeny hned tři dostihy podpořené italskou stranou. Kromě Ceny závodiště v Meranu se uskutečnily také dva memoriály věnované zakladatelům spolupráce – bývalému velvyslanci Paolo Faiolovi a dostihovému novináři Carlo Biffimu. Panathlon klub zastoupený plk. Luca Bajonou zároveň předal cenu nejmladšímu jezdci v dostihu meranského závodiště.

 

Foto Milan Křiček

 

Premio Ippodromo Merano byla steeplechase cross country IV. kategorie na 3 300 metrů. Tento dostih měl jednu smolařku. K vedoucí dvojici Damieta a Habitat One se totiž při náběhu na travnatý ovál přidala ještě Kimene, která tak bojovala o dobré umístění. Naděje ale ukončil její pád na poslední překážce. Vítězství nakonec brala Damietta s Matějem Rigem. Druhý dokončil Songster s Lukášem Matuským, který v mocném finiši nakonec udolal Habitat One a jeho jezdce Martina Lišku.

V Memoriálu velvyslance Paolo Fioly (steeplechase cross country IV. kategorie na 4000 metrů) bojovali koně, kteří loňskou sezonu vynechali. Více sil a štěstí měl šestiletý Hegnus. V jeho sedle byl Josef Bartoš, pro kterého to bylo druhé vítězství dne. Triumfoval totiž hned v úvodním dostihu přes proutěné překážky se svěřencem trenérky Heleny Vocáskové Barateem. Za Hegnusem dokončil Arabian Gem s Josefem Váňou ml., který dostih odvodil. Třetí místo bral další rekonvalescent. Barak, v sedle s Dušanem Andrésem, se vracel po téměř dvouleté zdravotní pauze. Vítěze osobně dekorovala choť Paolo Faioly.

A konečně třetí „italský“ dostih – Memoriál Carlo Biffi. Tentokrát šlo o steeplechase cross country III. kategorie na 3500 metrů. I v tomto dostihu diváci viděli napínavý souboj. Dostih odvodil Handsome Jack s Lukášem Matuským, v cíli ale nestačil na výborně finišujícího Virvála v sedle s Josefem Sovkou. Třetí dokončil Neverland s Josefem Váňou mladším.

V úvodních proutkách na 2900 metrů si skokanskou premiéru odbyl Mister Aviation, vítěz loňského Českého derby. Povedené představení to ale nebylo. Svěřenec Františka Holčáka dokončil až na sedmém místě. Vítězství bral již zmiňovaný Barateus.

Dvě vítězství si z pardubické premiéry sezony odváží Josef Bartoš a Matěj Rigo, po jednom vítězství mají Josef Váňa ml., Josef Sovka, Ondřej Velek, Marek Stromský a Lukáš Matuský. Mezi trenéry dosáhl František Holčák hattricku; po jednom úspěchu mají Helena Vocásková, Josef Váňa st., Čestmír Olehla, Jan Blecha, Milan Theimer a Stanislav Popelka.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.