Pohled do historie Zlatého poháru

V sobotu 26. června se poběží již sedmnáctý ročník Zlatého poháru. Poprvé se běžel v roce 1994 na trati 4400 metrů a v kurzu dostihu byly i živé ploty, suchý příkop a kamenná zeď. Délka dostihu se rok od roku měnila a také okruh klasické steeplechase doznával řady změn a ta nejzásadnější se odehrála v roce 1998, kdy se otočil doběh i všech ostatních dostihů a cíl se přesunul na opačnou stranu cílové rovinky.

Pardubice

 

V dnešní podobě, co se týká délky dráhy a kurzu, se dostih běhá od roku 2001, když předtím byl dostih o něco kratší.

Do roku 2004 dostih nesl jméno Zlatý pohár Paramo a od následujícího až dodnes se běhá jako Zlatý pohár Chládek a Tintěra Pardubice.

Nejúspěšnějšími čtyřnohými aktéry šestnáctileté historie dostihu jsou trojnásobný vítěz ROYAL MOUGINS(GB) a dvojnásobný vítěz NER(POL).

Z dalších vítězů, podle většího počtu lepších umístění, patří k nejúspěšnějším LISHARP, který má ve své sbírce i jedno druhé místo a jednou dostih dokončil jako sedmý, ALMANZOR(POL) byl jednou druhý a MASTER BLADE(GER) jednou třetí a jednou čtvrtý.

Pardubice

Nejúspěšnějším koněm v historii Zlatého poháru je Royal Mougins. Vloni vybojoval své třetí vítězství. Přihlášen je i letos.

 

Nejvícekrát v dostihu startoval BARROW, celkem šestkrát, jednou zvítězil, dvakrát byl čtvrtý, dvakrát pátý a jednou sedmý, LISHARP, GEORGE DE HAREB(IRE) a klisna SESI mají po čtyřech účastích, LISHARP kromě výše zmíněných umístění také jednou dostih nedokončil, GEORGE DE HAREB(IRE) jednou zvítězil a třikrát dostih nedokončil a SESI byla jednou druhá, jednou třetí a dvakrát pátá.

Mezi jezdci je nejúspěšnějším žokej Dušan Andrés, který se dostihu zúčastnil čtrnáctkrát, dvakrát zvítězil, šestkrát byl druhý, dvakrát třetí, dvakrát pátý, jednou osmý a jednou se do cíle nepodíval.

Po dvou prvenstvích mají ve své sbírce i žokejové Radek Havelka, Jiří Kousek a Peter Gehm, první jmenovaný má navíc jedno druhé umístění.

Nejúspěšnějšími trenéry jsou se čtyřmi prvenstvími Josef Váňa a František Holčák, dvakrát byli úspěšní Ing. Pavlína Baštová a MVDr. Čestmír Olehla.

Mezi majiteli Dr.Charvát získal třikrát vítězství s Royal Mouginsem, trojice majitelů se radovala z vítězství dvakrát, byli to Stall Lenz-Statek Stráž, Stajnia Gula-Váňa, Wrbna Racing a naposledy Dr. Charvát.

Co se týká zahraniční účasti, nepočítáme-li několik startů slovenských koní, tak třikrát zde startoval kůň z britských ostrovů a dvakrát se zúčastnil zástupce polského turfu.

Z ostrovních koní nejlépe dopadl v roce 2002 PADDY´S RETURN(IRE) s J.P.McNamarou v sedle, který proběhl cílem jako druhý, ale pro tísnění soupeře byl přesunut na třetí místo za poškozeného Hastavena.

Z polských koní byl v roce 2000 výborný SEXMAN(POL)(Lica) čtvrtý a v roce 2004 klisna FANTI DANCER(IRE)(ž.Kameníček) dostih nedokončila.

Pořadí v cíli se měnilo i roce 1998, kdy o vítězství svedli tuhý boj KREATOR(POL)(ž.Andrés) a CURTINO(GER)(ž.Gehm) a v uvedeném pořadí proběhli cílem rozdílem nosu. První jmenovaný byl ale pro tísnění soupeře v zatáčce do cílové rovinky přesunut na druhé místo.

Časový rekord, od doby kdy se dostih běhá na 5000 metrů, drží ALMANZOR(POL), který v roce 2002 vyběhl čas 6:19,58 minuty.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.