Polský den: II. kvalifikace na Velkou pardubickou

V pořadí druhá kvalifikace na 122. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou startuje v sobotu 30. června. Do této Velké ceny ELTODO - Memoriálu mjr. Miloše Svobody na 5800 metrů se přihlásilo 17 koní.

Aktualizace 1. 7. 9:20 HOD: V hlavním dostihu zvítězil Karlsbad, přidán odkaz na fotogalerii Michaely Javůrkové. Podrobnou reportáž najdete na dostihovy-svet.cz.

Aktualizace 28. 6. 23 HOD: Jak informoval dostihovy-svet.cz, pokud bude tvrdo, svěřenci Josefa Váni nepoběží. Kolik koní bude mít v sobotu v Pardubicích na startu Josef Váňa, to se tedy teprve ukáže. Jak  sám říká, rozhodujícím faktorem bude počasí. Pokud se nesmiluje a  nepokropí pardubickou dráhu vydatnými dešti,  je Váńa připraven vydatně své účastníky proškrtat. „Minule nám zchromli v Pardubicích čtyři koně, o jednoho jsme bohužel přišli nadobro. Nemíním nic podobného znovu riskovat,“ prohlašuje populární trenér.


Velká cena společnosti ELTODO jako hlavní dostih odpoledne má na startovní listině kvartet „Váňovců“ ve složení Grilias, Belmont, Hipo Jape, Lirain. Zdá se, že existuje i možnost, že by v dostihu nakonec nestartoval ani jeden z nich. „Pokud bychom škrtali, šlo by především o starší koně, těm mladším, kteří dosud neměli problémy, by tvrdší dráha až tak zraněním nehrozila,“ uvažuje Váňa, který  dosud letos nepředstavil své dvě hlavní pardubické „zbraně“ minulých let Sixteen a Tlumena.

Váňa jinak spokojeně hodnotí nedělní výkon Roches Grosse, u kterého osobně nebyl, protože asistoval svým svěřencům v Meranu. „Nyní pro něj zkusíme vymyslet  dostih na úrovni listed nebo grupy 3 v Itálii, ukázalo se, že u nás to skutečně ještě zvládá,“ míní spokojeně. A pokud jde o překážkáře, slibuje, že jeho svěřenci v nejbližších týdnech  zamíří i do Francie. „bez ní už to vážně nepůjde, musíme začít uvažovat i o ní,“ vysvětluje  před pardubickými předletními dostihy.

 

Původní článek:

Na start dostihu by se mělo postavit i několik zkušených účastníků Velké pardubické. Jsou mezi nimi např. Aspirant (v loňském ročníku 7. místo), Mandarino (vloni pátý) nebo trojice Lirain, Klaus a Karlsbad, kteří sice vloni nedokončili, ale letos chtějí bojovat znovu.

Kromě 2. kvalifikace je na programu dalších osm dostihů, do kterých se přihlásilo celkem 104 koní. Vypsána je Červnová cross country Válečníka I. kategorie, dále několik steeplechase cross country III. a IV. kategorie, steeplechase III. kategorie a proutěné překážky III. kategorie. Dostihové odpoledne začíná ve 13 hod.

Mjr. Miloš Svoboda, rodák z Přelouče, byl dvojnásobným vítězem Velké pardubické, a to v letech 1946 na koni Titan a v roce 1952 na koni Vítěz II – od tohoto vítězství tedy letos uplyne už šedesát let. V legendárním dostihu startoval celkem jedenáctkrát. Byl také držitelem několika titulů mistra republiky v military a ve skoku. Zemřel 22. června 1996.

Dostihový den nese název Polský den – ŠKOLSKÝ DEN. Je věnován spolupráci s polskými partnery, především na společenské a kulturní úrovni. Např. v prostoru závodiště jsou umístěny celkem čtyři sochy a plastiky významného polského sochaře Jerzyho Bokrzyckeho. Vystoupí také polský soubor A´vista, který působí v Městském kulturním centru Belchatowa. Pětičlenná skupina vyhrála několik národních a mezinárodních festivalů a pěveckých soutěží. Vznikla už v roce 1979. Společně s nimi do Pardubic přijede také primátor města Marek Chrzanowski.

Doprovodný program bude věnován především dětem. Připraveny jsou např. ukázky agility, projížďky na koních, dětský koutek. Dospělí (i s dětmi) mohou zavítat do restaurace na tribuně B, kde bude pod dohledem televizních kamer menu připravovat herec Pavel Trávníček.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.