Rád bych Velkou pardubickou jel, říká Josef Váňa

Josef Váňa se poprvé od svého loňského rekordního šestého vítězství ve Velké pardubické České pojišťovny objevil v sedle na dostihové dráze. Při sobotním mítinku v Pardubicích absolvoval svou letošní premiéru. S osmiletým ryzákem Welldancerem vybojoval třetí místo v Ceně Chovservisu Hradec Králové, když po boji těsně podlehli vítěznému Amant Grisovi a druhé Zulejce.

Josef Váňa

Josef Váňa. Foto Josef Malinovský

 

„Byl to dobrý odraz do práce na Velkou pardubickou. Jsem spokojený,“ pronesl legendární 57letý žokej a naznačil, že by se i letos mohl objevit mezi účastníky říjnového překážkového vrcholu. Byl by to jeho už 24. start. „Rád bych Velkou jel,“ přiznal Josef Váňa starší.

Jak jste si užil návrat na dostihovou dráhu?
„Byla to pohoda. Welldancer je lehce jezditelný kůň. Neměl jsem s ním starosti. Ani jsem si nemyslel, že budu závodit. Původně jsem se rozmýšlel, zda ho vůbec nechám běhat. Náměstí na pardubické dráze  se mi zdálo velice tvrdé. Ale pak mi kluci říkali, že to není až takové, jak se to zdá. Tak jsem si říkal, že si zazávodím, i když původně jsem si myslel, že budeme spíše jen účastnit. Welldancer ale šel dobře, perfektně skákal. Když jsme přišli na trávu, tak se ještě zdálo, že by mohl i vyhrát. Ale bohužel se mi trošku nepovedl manévr na posledním skoku, kdy mi vypadly otěže. Než se znovu postavil na nohy, byl dostih hotový. Ale věřím tomu, že bychom Amant Grise porazili, kdybychom měli stejnou váhu. Welldancer nesl 72 kilo, Amant Gris o šest méně. Ale hlavní je to, ať zůstane zdravý.

Je v pořádku po dostihu?
„Zdá se, že jo. V průběhu dostihu neměl žádné problémy, protože jsem si stopoval Amant Grise bez toho, že by do mě někdo vrážel. Po Teplého vodě sice trošku ztratil nohy, když vletěl z tvrda do měkka, ale jinak je to dobré.

Welldancer startoval naposledy vloni na konci června v Albertovci a poté si léčil zranění. Vy jste zase v zimě prodělal operaci ruky. Brali jste tedy tento dostih i jako test, jak na tom oba jste?
„To ani ne. Já vím, že jsem na tom dobře. Teď musíme denně jezdit práce. Někdy i dvakrát za den. A dvakrát třikrát do týdne jdeme na tenis a chodím plavat. Já jsem celkem v cajku. Jeden dostih zvládnu. Horší chudáci kluci, když je takové počasí, a musí jezdit třeba osmkrát. To je daleko větší záběr. Já to beru spíše jako ze srandy, abych je ještě trošku naštval. Myslí si, co jsou za borce, tak je potřeba je trochu postrašit.“

Vloni jste absolvoval jediný dostih v Albertovci a pak jste startoval až ve Velké pardubické České pojišťovny. Jaké plány máte letos? Čeká vás ještě nějaký start nebo vás uvidíme až ve Velké?
„Docela rád bych se možná vrátil do Albertovce. Od pana Javoříka bych si půjčil Juventuse. Pokud mi ho půjčí, tak bych se tam na něm svezl. Propozice do Albertovce jsou poměrně slušné postavené. I když byl Juventus druhý ve velkém dostihu v Meranu, ale penalizace není zase až tak značná. Takže bych se eventuálně svezl tam, abych si před lidmi napravil loňskou reputaci. Vloni  tam ale Welldancer opravdu sám cítil, že není úplně ready. A proto podal takový výkon. Když jsem viděl, že nejede, tak ho přece chudáka nebudu mlátit. Takže bych se tam chtěl letos vrátit, ale není to podmínkou.“

Můžeme váš start s Welldancerem v Pardubicích brát i jako signál, že se chystáte na Velkou pardubickou České pojišťovny znovu i jako jezdec?
„Rád bych ji jel. Ale pravá ruka ještě pořád není v pořádku. Proto mi vypadly ty otěže. Mám však ještě dost času do Velké pardubické. Pokud budu aspoň v takovém cajku, jako jsem se cítil dneska, tak proč bych to nezkusil?“

Loňského vítěze Tiumena byste prý chtěl nechat vašemu synovi. A už dříve jste prohlásil, že do Velké pardubické půjdete pouze se svým koněm. Takže Welldancer je jedinou variantou, s kým byste do říjnového vrcholu jako jezdec šel?
„Byl bych rád, kdyby malý Pepča jezdil Tiumena. Ale není to podmínkou. Situace se vyvíjí a vše záleží na zdraví koní. A pokud Velkou nepojedu, zase tak nic moc nestane.“

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.