Šampióna sprinterů Mikeshe čeká operace

Úřadující šampión českých sprinterů MIKESH se nachází ve stavu nemocných. Šestiletému hnědákovi, kterého na Táborsku pro stáj Kelso Stables připravuje Ladislav Nagy pod dohledem trenéra Tomáše Šatry, byla v úterý diagnostikována obrna levé hlasivky. Hřebec se proto po další úspěšné sezóně, během níž se přehoupl přes milión korun na vyběhaných dotacích, podrobí operaci. Na brněnské klinice ji provede MVDr. Zdeněk Žert.

„Náš cestovní plán letos počítal s Prahou a Německem, Brno je tak trochu navíc… Ale nedá se nic dělat, na prvním místě je samozřejmě Mikeshovo zdraví,“ říká spolumajitel a asistent trenéra Ladislav Nagy.

Mikesh vstoupil do sezóny 2014 triumfem v Gomba handicapu, kde nesl nejvyšší váhu v poli. Na své domovské dráze v Conseq Parku získal také velmi těsné druhé místo v EJC Sprint, když pod Filipem Minaříkem v dramatické koncovce svedl úchvatný souboj s Prince Orpenem a Cristianem Demurem, přičemž mu časomíra zaznamenala na setinu stejný čas jako vítězi. Před pražským publikem finišoval ještě druhý v Memoriálu Jaroslava Maška a třetí ve Svatováclavské ceně. Své nejlepší výkony však podal mezi červnem a srpnem v Německu, kde ze čtyř startů v dostizích blacktype vytěžil tři dotovaná umístění. Po čtvrtém místě v Benazet-Rennen (L, 1200 m) finišoval třetí v Hoppegartener Sprint-Cup (L, 1000 m), čímž se stal prvním sprinterem české historie, který opakovaně dosáhl umístění do třetího místa v blacktype. Zatím životní výsledek pak přišel koncem srpna, když Mikesh získal dotované šesté místo v největším německém sprintu Goldene Peitsche (Gr.2, 1200 m) necelé 4 1/2 délky za vítězným Shining Emeraldem. Hnědák stáje Kelso Stables se tak jako první sprinter v českém tréninku i majetku umístil na dotované pozici v grupě 2. „Tenhle kůň už nemá nikomu co dokazovat. Je to hvězda, která dokáže s německou špičkou bojovat jako rovný s rovnými, a takových moc není,“ vysekl Mikeshovi po Evropském poháru žokejů poklonu Filip Minařík.

Všechny tyto výsledky zasadil do nového světla úterní veterinární nález. Veterináři se shodují, že podobné špičkové výkony na dráze jsou u koní s tímto zdravotním problémem naprostou raritou. „Musím říci, že je to velmi nezvyklé. Obvykle platí, že koně s tímto nálezem nejsou schopni podobné zátěže. Dokazuje to, že Mikesh je ještě výrazně lepší, než se dosud předpokládalo. Klobouk dolů před ním,“ komentovala výsledek prohlídky MVDr. Barbora Schillová.

„Vzhledem k Mikeshovým vynikajícím výkonům mě vůbec nenapadlo, že by problém mohl být zde. Jsem rád, že se podařilo příčinu jeho výpadků v závěru dostihu diagnostikovat, jsem velmi vděčný dr. Schillové za její profesionální přístup a věřím, že pan doktor Žert Mikeshovi pomůže. Pokud operace dopadne dobře, pokusí se Mikesh na své výsledky navázat ještě v příští sezóně. V opačném případě ho čeká odchod do chovu.“ dodává Ladislav Nagy.

Celý tým Kelso Stables děkuje všem fanouškům za podporu a slibuje, že jim bude podávat průběžné zprávy o rekonvalescenci. Například na hřebcově facebooku (www.facebook.com/kelsostables), kde má Mikesh už přes 700 přátel.

Zdroj: dostihovy-svet-cz

 

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.