Šampiónka Corcovada podruhé v Praze

Po jarních klasických zkouškách pokračuje tuto neděli metropolitní sezóna v AUTO HASE PARKU Velká Chuchle sedmou kapitolou, jejíž hlavní dostih tradičně patří špičkovým starším mílařům. Do 62. Velké květnové ceny SKANSKA (I. k., 1600 m, 300 tis. Kč) nastoupí sedm kandidátů v čele s prvními dvěma z loňské Velké ceny Prahy CK Martin Tour, v níž padl rekord dráhy (foto). Celkem je na startovních listinách 97 koní a 24 jezdců, první z osmi dostihů startuje tradičně ve 14 hodin. Doprovodný program tvoří módní přehlídka značky Magic Helena.

Držitelka dvou loňských anketních titulů, Nejlepší tříletá klisna a Nejlepší mílařka, Corcovada se podruhé v kariéře představí na centrální české dráze. Při své zdejší premiéře svěřenkyně úřadujícího trenéra-šampióna Václava Luky triumfovala na scéně Velké ceny Prahy CK Martin Tour, když se jako vůbec první kůň na pražské dráze dostala na mílové trati pod hranici 1:36. Letošní první start absolvovala čtyřletá ryzka stáje DAR před dvěma týdny v Miláně, ale nenaplnila roli favoritky menšího 1300m dostihu a před nedělí je, s mladým jezdcem Tomášem Vrajem v sedle, druhou sázkovou šancí 2,25:1. Vstupní kurzovou nabídkou je totiž preferován (1,8:1) její vrstevník Malq, hnědý valach stáje Estrella chystaný Josefem Váňou, jenž ve zmíněném zářijovém rekordním dostihu obsadil blízké druhé místo a bude moci těžit jak z kvalitní jarní formy (byl druhý za Shamalganem ve Velké dubnové ceně Factoringu ČS a pátý na scéně listed v Itálii), tak z mírné hmotnostní výhody, a v neposlední řadě i z přítomnosti aktuálního vicešampióna žokejů Tomáše Lukáška, který letos v Praze zatím vyhrál rovnou čtvrtinu z 42 startů a dosáhl tří double a dvou hattricků.


Hlavními kandidáty na triumf jsou dva výše jmenovaní, ale na startu budou také další špičkoví středotraťaři. Třetí účast v tomto dostihu si zapíše sedmiletá stálice zdejší špičky, jeho vítěz z roku 2009 a vloni druhý Sharpour (YOKO, 5,5:1, ž. René Koplík), poprvé se na tuzemské nejvyšší scéně představí dvojnásobný mezinárodní vítěz z loňského podzimu (bratislavská Cena Rezona a především varšavský KMET Cup Mile), pětiletý valach Hefaistos (DS Pegas, 8:1, ž. Foret). Po desetiměsíční zdravotní odmlce se na dráhu vrátí druhý z loňských rakouské Velké jarní ceny a Slovenského derby, třetí z 90. FORTUNA Českého derby Miracle Match (Dr. Charvát, 4:1, ž. Minařík), ale jehož stájoví kolegové vyhráli dva vrcholy minulého víkendu v Praze a Mostě, a bez ambicí na honorované příčky nebude ani stříbrný z loňské zdejší Velké jarní ceny Holdingu Rabbit CZ a vítěz podzimní Českomoravské ceny Rabbit King (Rabbit Trhový Štěpánov, 8:1, ž. Chaloupka). Jediným startujícím, kterému dosud chybí alespoň umístění na nejvyšší scéně, je šestiletý dvojnásobný vítěz dvojkových handicapů Mashrai (Stáj Monika Agro P., 11:1, ž. Šafář).
 
Sartovní listiny
Sázkové kurzy
 
Další dostihový program:

14:00 – Cena prvních nadějí (III. k., 1000 m): v letošní premiéře dvouletých devět koní, duo stáje Feramo Model Brno usiluje o lukrativní bonus Racingpostu.
14:30 – Cena 1. ročníku Ladies Cupu (III. k., 1200 m): pětiletý France Extreme s dobrými vyhlídkami na čtvrtý životní triumf.
15:00 – Cena Office Depot (III. k., 1800 m): plné pole šestnácti koní bez jednoznačného favorita, po delší odmlce na startu i zkušený sedminásobný vítěz Silken Sky.
15:30 – Cena Brick & Cotto Experts (hdcp II. k., 1600 m): ve vyrovnaném mílovém handicapu mj. dubnoví soupeři z Karlových Varů Reggae Stixen a Lucky Horse či obhájkyně loňského triumfu Apinoa.
16:35 – Cena Korbela (hdcp IV. k., 1600 m): v Praze se poprvé představí suverénní tříletí dubnoví vítězové z provincií Larizano a Danubius.
17:05 – Cena Lyona (IV. k., 2200 m): další plně obsazený dostih, tentokrát pro tříleté nezvítězivší na delší distanci.
17:35 – Cena Myjavana (IV. k., 2400 m): i v poslední položce maximální počet startujících, mezi nimiž jsou např. reparovaní rutinéři Tsaroxy, Swakopmund nebo Madanpour.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.