Sixteen nepovažuji za favoritku, tvrdí žokej Bartoš

Hned dvojnásobná premiéra se chystá na sobotní druhou kvalifikaci na 119. Velkou pardubickou České pojišťovny. Poprvé se v letošní sezoně objeví na dráze bělka Sixteen, která vloni podruhé za sebou vyhrála slavný říjnový dostih. A v jejím sedle bude žokej Josef Bartoš, jenž se v tomto roce vinou zranění na pardubickém závodišti ještě nepředstavil.


„Jsem moc rád, že se konečně objevím v Čechách. A především v Pardubicích, kde se u nás běhají nejkvalitnější dostihy,“ pronesl osmadvacetiletý Bartoš.
Úřadující překážkový šampion a vítěz Velké pardubické České pojišťovny s Decent Fellowem z roku 2006 a se Sixteen z loňska měl nepříjemný pád při mítinku, který se 22. dubna konal v italském Grossetu. Utrpěl při něm zlomeninu očního oblouku a lícní kosti a na měsíc musel na dostihy zapomenout. Do sedla se vrátil v závěru května a nyní se poprvé v letošní sezoně představí i v Pardubicích.
„Už se moc těším. A doufám, že se nám zadaří,“ pronesl Josef Bartoš.

Velkou pozornost bude určitě poutat váš start se Sixteen ve druhé kvalifikaci na 119. Velkou pardubickou České pojišťovny. V jaké je formě?
„Má za sebou hodně objemové práce, v tréninku bylo vše v pořádku. Jde se proběhnout, aby zjistila, že je občas zase potřeba utíkat rychleji. Její první start v sezoně nebývá obvykle stoprocentní. Proto ji nepovažuji za favoritku, ale za adeptku na přední umístění.“

S kolika starty počítá její trenér Josef Váňa pro letošní sezonu?
„Sixteen by měla mít tři starty. Tím třetím by měla být Velká pardubická. V mladších letech byla hodně zatěžovaná, nyní ji chceme specializovat na Velkou. Zůstaneme jen v Pardubicích a měla by tady startovat ještě v jedné kvalifikaci.“

Říkal jste, že Sixteen nepovažujete za hlavní favoritku. Komu tedy podle vás patří toto označení?
„Hodně se mi líbí Del Sole, věřím mu. Pokud bude zdravý, bude to adept na Velkou pardubickou. Tentokrát se ale poprvé utká s opravdu dobrými koňmi. Ale v práci je dobrý, hodně mu věřím. A se Sixteen myslíme do třetího místa.“

A co třeba Welldancer? Jemu hodně věří trenér Váňa.
„Věří mu, sám ho chtěl jezdit. Je to kvalitní kůň, ale dosud neběžel dostih delší než 4,5 kilometru, což může být jeho nevýhoda. Jdeme s ním zkusit 5800 metrů. Spíše je to test, jak přijde po Havláku na trávu a zda bude v závěru schopen předvést své zrychlení. A určitě bych nepodceňoval ani Juventuse, i když i on mívá formu spíše až na podzim. Prostě hodně věřím naší centrále. Na tuto kvalifikaci jsme hodně našlapaní.“

A co soupeři? Koho z nich považujete za největší konkurenty?
„Na startu bude hodně koní. Řada z nich může bojovat o vítězství. Bude hodně důležité koukat se kolem sebe a nezaměřit se jen na Sixteen, abychom se vyhnuli připadným karambolům, k nímž může dojít. Je to těžký dostih, půjdou ho i nezkušení koně. Každopádně nejvíce věřím koním od pana Váni.“



Ital Romano pojede Váňova Welldancera. Na oplátku za půjčku bičíku
Nejlepší italský překážkový žokej současnosti Raffaele Romano se představí při sobotním dostihovém mítinku v Pardubicích. Objeví se i na startu Velké ceny Paramo a.s. – Memoriálu mjr. Miloše Svobody. Při druhé kvalifikaci na 119. Velkou pardubickou České pojišťovny povede nadějného Welldancera, svěřence trenéra Josefa Váni.
Romanovo angažmá se zrodilo před pár dny v sauně v italském Meranu. „Vždycky si jdeme do sauny pokecat, chodí s námi i pan Váňa. Bavili jsme se také o loňské Velké pardubické a narazili jsme na tehdejší půjčení bičíku,“ říká žokej Josef Bartoš.
Při loňské Velké pardubické České pojišťovny ztratil Josef Váňa bičík. A s pomocí mu přispěchal právě Ital Romano, jenž v závěru dostihu tušil, že s Fatal Macem už nemá mnoho šancí na úspěch. Podal mů svůj a Váňa s Juventusem nakonec skončil třetí.
„Pan Váňa říkal Romanovi - když jsi mi tehdy půjčil bičík, tak já ti nyní půjčím kvalitního koně na druhou kvalifikaci,“ popisuje Bartoš zrod Italova angažmá.
Romano se tak podruhé v kariéře představí na pardubické dráze. Premiéru si odbyl v den loňské Velké pardubické České pojišťovny. Nebyl však úspěšný. Se Sergeantem Garciou nedokončil Cenu Vltavy a stejně si vedl s Fatal Macem i v hlavním dostihu.
„Další start v Pardubicích bude plusem pro Raffaela, který je nejkvalitnějším žokejem v Itálii. Teď už ví, do čeho jde, protože Pardubice jsou specifickou dráhou. Navíc bude mít pod sebou dobrého koně,“ říká Bartoš, jenž je největším soupeřem Romana v italském překážkovém šampionátu. „Pro zahraniční jezdce není snadné přijet do Pardubic jen na Velkou pardubickou. Může mu to pomoci, nasbírá tady další zkušenosti.“
Romano se v sobotu jednou představí v rámcovém programu, kdy se objeví v sedle Magic Blada, svěřence trenérky Martiny Růžičkové. A poté bude na startu druhé kvalifikace na 119. Velkou pardubickou České pojišťovny. Povede Welldancera, jehož připravuje Josef Váňa.
Přitom právě tento nadějný sedmiletý valach měl být Váňovým partnerem pro letošní sezonu. A s ním by se pětinásobný vítěz Velké pardubické České pojišťovny mohl objevit i na startu říjnového překážkového vrcholu.
„Chtěl by ho jet. Velká je pro něho velkou výzvou, ještě nechce končit,“ prozrazuje Bartoš, jenž je žokejskou jedničkou ve Váňově centrále. „Zatím se ale rozhodl, že se v sedle neobjeví. Ale vypadá to, že by čtvrtou kvalifikaci mohl jet.“


Polský den: skvěle obsazená druhá kvalifikace na 119. Velkou pardubickou České pojišťovny
Druhý kvalifikační dostih pro 119. ročník Velké pardubické České pojišťovny, Velká cena Paramo a.s.- Memoriál majora Miloše Svobody na 5800 metrů, který se poběží v sobotu 13. června na pardubické dráze, má velice pěkné obsazení co do počtu i kvality startujících.
Favoritem by měla být letos debutující dvojnásobná vítězka Velké pardubické SIXTEEN, v sedle se žokejem Josefem Bartošem, která však svých nejlepších výsledků dosahuje až ve druhé polovině sezóny. Uvidíme, s jakým cílem do dostihu půjde, počítat se s ní musí. V předchozích dvou letech ale v jarních kvalifikacích příliš nezářila.
Na startu jsou i další umístění z loňské Velké pardubické, druhý HIRSCH (ž. Myška), třetí JUVENTUS (ž. Andrés) a čtvrtý NUMERO DUE (Urbánek) a také šestý MR LAND (Složil). Šanci na úspěch mají i v tomto dostihu, velmi dobře zde minule zaběhl poslední jmenovaný. HIRSCH letos debutuje, JUVENTUS a NUMERO DUE první květnový kvalifikační dostih nedokončili, ale měli by patřit k favoritům a předchozí výpadek napravit.
O vítězství budou bojovat nadějní DEL SOLE (žk. Váňa J.,ml.) a WELLDANCER (ž. Romano)  a vpředu by měli být i GERMAN MALT (ž. Kousek) a veterán RED DANCER (ž. Faltejsek), překvapit mohou JUNG (Mátl) a PROFIL (ž. Köhl).
Pole osmnácti startujících dále doplňují BACCARAT (ž. Kašný), CLAUDIO (ž. Szikora), DERBY SHARP (ž. Stromský), KORINKA (Sloup), LIRAIN (Hrudka), MARATH (Sovka) a RUBÍN (ž. Novák).
Zajímavá bude i Červnová cross country Válečníka na 3300 metrů. Dostih je jarní verzí Poplerova memoriálu. Na těchto krátkých tratích měly v posledních letech velmi dobré výsledky klisny ARCHEA (ž. Stromský) a GERNIA (ž. Kašný). První jmenovaná Poplerův memoriál předloni vyhrála a loni byla druhá. Kvalitními steeplery jsou CALAND (žk. Váňa J.,ml.) a BLACK DIAMOND (ž. Bartoš), měli by bojovat o vítězství. GERNIA a méně zkušený SILVERSTONE (Mátl) reprezentují stáje, kterým se v posledních týdnech mimořádně daří. Podceňovat nemůžeme ani URSANA (ž. Andrés), pro překvapení je zde GOLD STAR (ž. Myška), loni v Poplerově memoriálu třetí.
Poslední přípravou před Zlatým pohárem pro koně, kteří nevyjíždějí do zahraničí, bude klasická steeplechase II.kategorie. Favority budou FIFTYNINE (ž. Myška), KAMIENCZYK (ž. Faltejsek), NEPAL (Bosák) a LIFE IS LIFE (ž. Kousek). Koncem května zde zvítězil NOVOLARI (Sovka), ale ve slabší společnosti. Vpředu by měl být MARACANT (Stančík) a snad i RADBEC (Sedláčková), pro překvapení je zde SZATYN (ž. Andrés).

Zajímavostí dne je start italského překážkového šampióna, žokej Raffaele Romano se představí ve dvou dostizích, v kvalifikačním bude v sedle nadějného Welldancera.
Celkem v sobotu uvidíme v rámci „Polského dne“ devět překážkových dostihů, první bude odstartován ve 13.00 hodin. Jako doplněk programu se poběží navíc dostih koní achaltekinského plemene a také se představí poníci se svými mladými jezdci a jezdkyněmi.


Polský den: vizitky koní startujících ve II. kvalifikaci na 119. Velkou pardubickou České pojišťovny

BACCARAT
Loni byl třetí ve Velké benešovské steeplechase a devátý v Ceně Vltavy. Letos se umístil v Pardubicích čtvrtý začátkem května v Úvodní cross country.

CLAUDIO
Loni v Pardubicích vyhrál dva dostihy IV.kategorie a v srpnu byl třetí o dvě kategorie výše. Cenu Labe pak dokončil jako sedmý. Letos koncem května měl na pardubické dráze pád a dostih nedokončil.

DEL SOLE (POL)
Velice nadějný překážkář. Loni nejprve v Pardubicích zvítězil ve dvou menších dostizích, v září byl pátý v malém „Popleráčku“ a nedokončil Cenu Vltavy. Koncem sezóny pak zvítězil v Závěrečné steeplechase. Letošní vítěz Úvodní cross country začátkem května na pardubické dráze.

DERBY SHARP
Velice spolehlivý steepler, tempař bez silnějšího finiše. Největšími loňskými úspěchy bylo třetí místo v Albertovské cross country, čtvrté v Ceně Labe a třetí ve Velké jesenné steeplechase na bratislavské dráze. Letos byl pátý v Úvodní cross country a nedokončil květnovou kvalifikaci, když za Havlovým skokem zakopl o ležícího jezdce.

GERMAN MALT (IRE)
Vítěz rovinového Gomba handicapu. Na překážkách zvítězil v několika menších dostizích. Loni při jediném startu zvítězil v Pardubicích v klasické steeplechase II.kategorie. Letos byl třetí v Úvodní cross country, když jej o druhé místo připravila chyba jezdce v posledních metrech dostihu.

HIRSCH
Spolehlivý steepler, loni byl druhý v Úvodní cross country, třetí v květnové kvalifikaci a po dvou dalších méně úspěšných startech vybojoval překvapivě druhé místo ve Velké pardubické za vítěznou Sixteen. Letos ještě nestartoval.

JUNG (POL)
Loni bylo jeho největším úspěchem páté místo v Závěrečné steeplechase, když předtím nedokončil Velkou pardubickou. Letos při jediném startu zvítězil v Pardubicích začátkem května v dostihu III.kategorie.

JUVENTUS (POL)
Velice spolehlivý steepler. Loni nejprve zvítězil v Itálii a potom získal druhé místo v červnové kvalifikaci za Moning Letem. Vítěz srpnového kvalifikačního dostihu. Ve Velké pardubické byl již druhý, pátý a loni třetí. Na závěr loňské sezóny nedokončil v listopadu dostih v anglickém Cheltenhamu.

KORINKA
Před časem vyhrála Velkou benešovskou steeplechase. Loni startovala třikrát, v květnové kvalifikaci získala čtvrté místo. Letos proběhla cílem Úvodní cross country v Pardubicích jako šestá.

LIRAIN
Loni tento mladší bratr skvělého Lisharpa neběhal, předtím se několikrát umístil v menších dostizích. Letos byl druhý v dubnu v hlavním dostihu v Radslavicích a koncem května nedokončil kvalifikační dostih, když za Malými zahrádkami vyklopil do oranice svého jezdce.

MARATH
Loni běhal těžké dostihy a kromě Velké pardubické všechny dokončil. Největšími úspěchy bylo druhé místo v srpnové kvalifikaci a čtvrté v Závěrečné steeplechase. Specializuje se na Pardubice, letos koncem května zde dokončil dostih II.kategorie jako osmý.

MR LAND
Loni startoval čtyřikrát. Nejprve zvítězil v Úvodní cross country, koncem června byl druhý ve II.kategorii a v srpnu se umístil třetí v kvalifikačním dostihu. Velkou pardubickou dokončil jako šestý. Letos po pěkném závěru vybojoval koncem května druhé místo v dostihu II.kategorie za vítězným Radslavem.

NUMERO DUE (POL)
Před léty byl velice úspěšný na bratislavské dráze, kde zvítězil několikrát ve zdejších největších překážkových dostizích. V Pardubicích se mu zpočátku nedařilo, ale loni nastal obrat a zařadil se i zde mezi nejlepší. Všech pět loňských dostihů dokončil. Nejprve byl třetí v Bratislavě, potom druhý v Prvomájové steeplechase v Lysé a druhý v květnové kvalifikaci za Amant Grisem. V srpnu v Pardubicích zvítězil v dostihu II.kategorie a nakonec byl čtvrtý ve Velké pardubické. Letos nedokončil květnový kvalifikační dostih.

PROFIL
Předloňský vítěz Závěrečné steeplechase. Loňská sezóna se mu příliš nevydařila, když byl šestý v červnové kvalifikaci a potom dva dostihy, včetně Velké pardubické nedokončil. Letos byl v Pardubicích koncem května čtvrtý v dostihu II.kategorie.

RED DANCER (FR)
Před léty patřil k nejlepším a zvítězil v několika velkých dostizích, včetně Ceny Vltavy. Potom se pro zranění na čas odmlčel. Loni byl při dvou startech nejprve v září třetí v dostihu II.kategorie a druhý v Ceně Vltavy. Letos měl v nadějné pozici v Pardubicích pád na posledním skoku a dostih nedokončil.

RUBÍN
Zatím se výrazněji neprosadil, ale předvedl několik nadějných výkonů a může se ještě zlepšit. Loni byl koncem června třetí v dostihu II.kategorie a pátý v Ceně Labe. Již několikrát sahal po větším úspěchu, ale v cílové rovince se vždy propadl. Letos byl v polovině května pátý v dostihu III.kategorie.

SIXTEEN (FR)
Dvojnásobná vítězka Velké pardubické v posledních dvou ročnících tohoto dostihu. Předtím zvítězila v Ceně Labe. Loni byla nejprve pátá v květnové kvalifikaci, potom zvítězila v Itálii a koncem července získala druhé místo ve Velké mostecké steeplechase za skvělým Babie Lato. Nejlepších výsledků dosahuje ve druhé polovině sezóny, ale úspěch se nevylučuje ani nyní. Letos ještě nestartovala.

WELLDANCER (GER)
Patrně jeden z nejnadějnějších koní pro příští ročníky Velké pardubické. Loni v jarní části sezóny v Pardubicích dvakrát zvítězil, nejprve v dostihu II.kategorie a potom v Červnové cross country Válečníka. Potom byl šestý v Itálii a v srpnu v Pardubicích druhý v dostihu II.kategorie za vítězným Numero Due. Letos v polovině května zvítězil v krátkém dostihu II.kategorie.
Připravil: Milan Tůma

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.