IV. kvalifikace na VP s ČP: Silver Regent ve Velké? Spíše ne...

Sobotní dostihový mítink nabízí zájemcům o start ve 123. Velké pardubické s Českou pojišťovnou poslední příležitost splnit kvalifikační podmínky. Francouzský den – DEN EVROPY totiž nabídne závěrečný díl seriálu kvalifikačních dostihů. Aktérů bude hned dvanáct, i když někteří z nich přihlášku do Velké zatím nepodali. Příležitost ale ještě mají.

Aktualizace 21. 9. 11:00 HOD: Přidána fotogalerie ze IV. kvalifikace.

Aktualizace 16. 9. 12:57 HOD: Přidána TZ Köhler: Silver Regent ve Velké? Spíše ne, je to na dohodě s Váňou

Před třemi týdny se zdálo, že majitel Ivo Köhler bude mít pro Velkou pardubickou prostor k úvahám, kterého ze svých koní bude v hlavním testu sezóny sledovat. Zda ostříleného hrdinu tří ročníků Velké Tiumena, nebo nastupující hvězdu jménem Zarif. Jenže ani jednomu se srpnové pardubické dostihy dvakrát nepovedly a majitel stáje Köi Dent najednou mohl pocítit mrazení. Tři týdny poté je ale zase všechno jinak. V roli nastupující hvězdy totiž Zarifa nahradil Silver Regent, který byl dosud z hlediska působení stáje Köi Dent v Pardubicích spíše tím „třetím vzadu“. Jenže nyní si důkladně řekl o pozornost nejvyšší…

Kvalifikace na 123. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou za podpory Agrární komoryČR určitě  byla kvalitativně nejnižší ze čtyř letošních kvalifikačních klání, tato skutečnost ale nijak nekalila majitelskou radost, která vytryskla po vítězném počinu Silver Regenta. „Jako majitel mám potěšení z každého vítězství, ať je to v jakékoli kategorii, samozřejmě ale kvalifikace je něco, čeho si člověk speciálně váží,“ říká s pokorou Ivo Köhler. Vzápětí ale dodává: „Samozřejmě, všichni jsme si vědomi, že tenhle dostih neměl až takovou kvalitu jako minulé kvalifikace, konkurence tu nebyla až na takové úrovni a většina koní pro Velkou už se chystá v klidu. To je všechno pravda,  jenže způsob, jakým Silver Regent dnes vyhrál, to bylo něco, co mě jako majitele muselo potěšit.“ Köhler podotýká, že suverénní styl, s jakým se nositel jeho barev vypořádal s tratí, mu jako majiteli zdaleka vynahradil chybějící hvězdnou konkurenci.
Silver Regent momentálně nefiguruje mezi koňmi, jejichž jména najdete v seznamu přihlášených do 123. Velké pardubické s Českou pojišťovnou. Majitel si je této skutečnosti dobře vědom, stejně jako stanoviska trenéra Josefa Váni. Ten před startem sobotních dostihů prohlásil, že o účasti Silver Regenta ve Velké bude uvažovat pouze v případě, že by předvedl skutečně mimořádný výkon. Byl sobotní počin z majitelova hlediska až tak mimořádný, aby  koně za poplatek devadesáti tisíc korun do Velké dohlásil? „V tuto chvíli mám pocit že zůstaneme u původního plánu a Silver Regent půjde při příštím startu  do Ceny Labe,“ upřesňuje Köhler. „Je to ale každopádně něco, o čem budeme s Josefem Váňou ještě mluvit, na dohlášení koně nám v podstatě zbývají dva týdny.  Jsem ale přesvědčený, že Silver Regent zdaleka nedosahuje současné kvality Tiumena, a ten je naší hlavní nadějí, pokud jde o Velkou pardubickou.Uvidíme co a jak se bude dít v příštích dnech a týdnech, velké slovo v rozhodování má samozřejmě i pan Váňa. O dalších plánech se vždycky rozhodujeme společně a tenhle případ určitě nebude žádná výjimka,“ dodává Ivo Köhler.
Ať už jeho rozhodování o Silver Regentovi dopadne jakkoli, proti minulým letům má před Velkou pardubickou majitel stáje Köi Dent jednu příjemnou starost navíc. Zatímco v minulých letech se jeho úvahy koncentrovaly na Tiumena a jeho plánovaný start, dnes už má ve stáji koně, který stájové hvězdě může brzy být důstojným konkurentem, a výhledově i jejím nástupcem.

Aktualizace 15. 9. 9:45 HOD: Přidána TZ Poslední kvalifikaci ovládl Silver Regent, Růžičková si ale sen o Velké nesplní

Poslednímu dílu kvalifikačního seriálu na 123. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou dominovali svěřenci trenéra Josefa Váni staršího. Tempo hlavního dostihu dne udával Ready for Smile, pro vítězství si ale došel jeho tréninkový kolega Silver Regent. Vedl ho Josef Váňa mladší, pro kterého to bylo vůbec první vítězství v kvalifikačním dostihu. Zajímavé je, že dostih ovládli koně, kteří na přihlášce do Velké pardubické chybí.

Do závěrečné IV. kvalifikace podporované Agrární komorou ČR nastoupila dvanáctka koní, z nich polovina usilovala o vstupenky do Velké pardubické. Tohoto cíle dosáhli Cantridara, Amaragon a Speranza, trojici Frasini (ž. Marcel Novák), King of Gracie (ž. Jiří Kousek) a také Rubín se to však nepovedlo. Pro Martinu Růžičkovou v sedle Rubína se po nehodě na Irské lavici rozplynul sen o startu ve Velké pardubické, který si chtěla nadělit ke svému životnímu jubileu. Smolařem lze nazvat Frasiniho, který se o kvalifikaci letos marně pokoušel dvakrát.
Tempo dostihu dlouho udával Ready for Smile s Michalem Kubíkem, v jehož blízkosti se držel i pozdější vítěz Silver Regent. Oba vbíhali na travnatý ovál bok po boku, Ready for Smile ale docházely síly. Silver Regent naopak nasadil k trháku a cílem prošel o šest délek před druhým Al Jazem s Josefem Sovkou. Oba, stejně jako Ready for Smile, přihlášku do Velké zatím podanou nemají. Majitel vítězného Silver Regenta Ivo Köhler ale prozradil, že o dodatečné přihlášce do Velké pardubické ještě bude uvažovat. Třetí došel benjamínek dostihu, teprve pětiletý Moula s Lukášem Matuským v sedle. Ani jeho se však letošní ročník Velké pardubické netýká, nesplňuje totiž minimální věkovou hranici pro start v tomto dostihu. Dostih dokončili ještě Speranza (ž. Thomas Boyer), Cantridara (ž. Dušan Andrés) a Amaragon (ž. Jaroslav Myška). Zadrženi byli již kvalifikovaní Imbir (ž. Josef Bartoš) a Valldemoso, kterého namísto stálého a dlouholetého partnera Dušana Andrése vedl žokej Marek Stromský.  

Z rámcových dostihů byla zajímavá Cena společnosti BARTH-media a.s., cross II. kategorie na 3300 metrů. Favority měli být slovenský Cardam, Borderland a Terebesz a tato trojice koní se skutečně „narovnala“ do první pětky. Tempo však udával Love the Win s žokejem Jaroslavem Myškou, který ale skončil pádem. Na travnatém oválu šel dopředu Kyshanty vedený žokejem Josefem Bartošem a vedení udržel až do vítězného konce, a to i přes drobné zranění na noze. Pro Bartoše to bylo desáté letošní vítězství. Druhý došel Cardam s žokejem Jaroslavem Brečkou, o nos třetí pak Terebesz s žokejem Markem Stromským. Čtvrté místo patří Shamanovi (Lukáš Matuský), páté Borderlandovi (ž. Dušan Andrés) a tabuli uzavírá Ryana (ž. Michal Köhl). Ze čtrnácti startujících dokončili ještě Ilion, Wild Danger, Virvál, Gemanus, Balerína a Eliot du Berlais.

Atraktivní obsazení měla také cross country III. kategorie na 4700 metrů, Cena společnosti France Car s.r.o. Jednoznačným favoritem měl být předloňský vítěz Ceny Labe Nikas, kterého si pro tento start i start ve Velké pardubické vybral žokej Dušan Andrés. Vyhrát ale také chtěl ryzák Jam Taki s žokejem Markem Stromským, který od počátku udával tempo. Nakrátko ho vystřídal Nikas, kterému ale zřejmě na měkké dráze došly síly. Dopředu šel bělouš Ter Mill (ž. Michal Köhl), který si vytvořil velký náskok. O jeho už téměř jisté vítězství ho ale připravil Drácula (Michal Kubík), pro kterého to bylo první vítězství na překážkách. Třetí došel další z favoritů Universe of Gracie (ž. Jiří Kousek), čtvrtý Jam Taki (ž. Marek Stromský), pátý Renard Argenté (ž. Josef Bartoš) a šestý Nikas (ž. Dušan Andrés). Z jedenácti startujících dokončilo devět koní, kromě zmiňovaných ještě Status Quo, Modena a Marl Bora.

Své síly měřili také mladí čtyřletí krosaři. V Ceně společnosti STAFI finalizace staveb s.r.o. startovalo osm koní. Tempo udával Sixtyseven (Michal Kubík), který ale skončil na živém plotu u hangáru. Zadržen byl další favorit Kai (ž. Josef Váňa ml.) a tak o vítězství bojovali Nadal (Josef Sovka), Reaper (ž. Jaroslav Myška) a Jantar (ž. Michal Köhl) a právě v tomto pořadí protnuli i cíl. Pro Sovku to bylo dvanácté vítězství v sezoně a v tabulce šampionátu překážkových jezdců se vyrovnal prozatím vedoucímu Dušanu Andrésovi. Dostih byl poznamenán diskvalifikací Tadease Hajka s žokejem Marcelem Novákem v sedle kvůli nedodržení kurzu dostihu.

Kompletní výsledky všech devíti dostihů v rámci programu Francouzského dne – DNE EVROPY budou zveřejněny na www.synthesiapark.cz a www.dostihy.cz.

Záštitu nad dostihovým mítinkem převzal místopředseda Evropského parlamentu Oldřich Vlasák.

Aktualizace 12. 13:05 HOD: Přidána TZ Partnerem čtvrté kvalifikace je Agrární komora i místopředseda Evropského parlamentu

Už pozítří startuje poslední díl kvalifikačního dostihu pro letošní 123. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou. A právě tento dostihový mítink má zajímavé partnery. Kvalifikaci totiž zaštítila Agrární komora České republiky, celý dostihový DEN EVROPY pak místopředseda Evropského parlamentu Oldřich Vlasák.

Místopředseda Evropského parlamentu Oldřich Vlasák dostihový den na pardubickém závodišti Synthesia Park podpořil už vloni a podle svých slov i letos rád záštitu přijal. „Letošní sezona v Pardubicích je opět atraktivní a přivítala – a ještě přivítá – stejně jako v minulých ročnících řadu vynikajících jezdců a koní, majitelů a zástupců významných stájí nejen z České republiky, ale i z dalších zemí Evropy,“ hodnotí pardubickou sezonu Oldřich Vlasák a dodává, že se i tentokrát těší na nevšední sportovní událost a stejně jako vloni se i tuto sobotu rád zhostí předávání cen vítězům dostihů.
Dostihový mítink s názvem Francouzský den – DEN EVROPY nabídne celkem devět dostihů, tím hlavním bude samozřejmě již zmíněná čtvrtá kvalifikace na Velkou pardubickou. Ta se uskuteční za podpory Agrární komory České republiky, která si v těchto dnech připomíná 20. výročí svého založení. „Agrární komora České republiky si velmi cení možnosti být partnerem hlavního dostihu. Jsme dobrovolnou, nepolitickou stavovskou organizací většiny našich zemědělců, potravinářů či lesních hospodářů. A právě toto, společně s výročím komory, je jedním z důvodů, proč jsme se kvalifikační dostih rozhodli podpořit,“ řídká prezident Agrární komory ČR Jan Veleba, který se vyznal i k osobnímu vztahu ke koním: „Měli jsme patnáctihektarové hospodářství, jehož základem byli právě koně. Na koních jsem poznal také svoji ženu, která je jejich velkou milovnicí. A já si dokonce udělal i parkurové zkoušky.“ Lásku ke koním převzala i Velebova dcera. Jak říká její otec: „Je koňařka celým svým srdcem.“

Původní text ze dne 11. 9.:

Startovní listina IV. kvalifikace na 123. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou, za podpory Agrární komory ČR, je zajímavou kompilací jmen. Dva ze startujících už mají povinnost splněnou a jdou se „jen proběhnout“, šest koní o účast ve Velké usiluje. Je mezi nimi i FRASINI (ž. Marcel Novák), jeden z trojice smolařů z červnové kvalifikace. Tehdy po střetu s volným koněm sice dostih dokončil, ale kvůli vybočení mu kvalifikace nakonec uznána nebyla. Dvanáctku statečných doplňují i čtyři koně, kteří do Velké pardubické přihlášeni nejsou. Pokud kvalifikační podmínky splní, mohou je ještě majitelé teoreticky přihlásit. Čas mají do 19., resp. 27. září. To však neplatí pro Moulu, který se narodil 17. března 2008 a kvůli svému nízkému věku tak ve Velké pardubické startovat nemůže.  
Kdo bude favoritem dostihu? Zkušenosti a kvalifikační podmínky už mají splněné IMBIR (ž. Josef Bartoš) a také VALLDEMOSO, který však po mnoha letech střídá svého stálého partnera. Žokeje Dušana Andrése totiž v sedle nahradí žokej Marek Stromský. Andrés se naopak vyhoupne do sedla sedmileté hnědky CANTRIDARY, kterou její trenér Jan Papoušek mladší připravoval už do srpnové kvalifikace. Tu však nedokončila. AMARAGON (ž. Jaroslav Myška) trenéra Pavla Odložila v letošním roce startoval pětkrát, naposledy v Pardubicích v srpnové Cross country Peruána, kde v nabité konkurenci dokončil druhý. Pro sedmiletého hnědého valacha KING OF GRACIE (ž. Jiří Kousek) je to teprve druhý start v sezoně, v tom prvním nijak oslnivý výkon nepodal. Nejstarší ve startovním poli je jedenáctiletý hnědý valach RUBÍN trenérky Martiny Růžičkové, která jej sama v dostihu povede. Letos startoval třikrát se střídavými úspěchy, ale jeho trenérka by si určitě ráda splnila sen Velkou pardubickou letos absolvovat. A konečně SPERANZA (ž. Thomas Boyer), osmiletý hnědý valach trenéra Jaroslava Pecháčka. Letos startoval v Lysé nad Labem, v Mostě a v Pardubicích, patří mu dvě čtvrtá a jedno šesté místo.
Štěstí v kvalifikačním dostihu zkouší také už zmiňovaná čtyřka koní, kteří do Velké přihlášeni nejsou. Kromě MOULY (Lukáš Matuský), který z osmi dostihů v kariéře dokázal čtyři proměnit ve vítězství, to je i sedmiletý ryzák valach AL JAZ. Jeho letošní výsledky jsou zajímavé – ze čtyř startů totiž dvakrát zvítězil a dvakrát nedokončil. Třetím do této party je sedmiletý hřebec READY FOR SMILE (Michal Kubík), který nedávno zvítězil v dostihu III. kategorie v Benešově. Patří do trenérské stáje Josefa Váni staršího, stejně jako osmiletý SILVER REGENT. Naposledy bodoval v červnu v Pardubicích, když zvítězil v Cross country Sixteen na 4500 metrů. V sedle bude mít stálého jezdce, žokeje Josefa Váňu mladšího.

Rámcový program nabízí dalších osm dostihů. Během celého dostihového mítinku se představí 110 koní, nejobsazenější je steeplechase IV. kategorie na 4500 metrů. Startovní listina tohoto dostihu nabízí hned sedmnáct jmen. Diváci uvidí jak steeplechase dostihy II., III. a IV. kategorie, tak i dostih přes proutěné překážku. Program dostihového dne uzavírá bumper vypsaný na 3200 metrů.  
První dostih startuje ve 13:00 hodin, hlavní dostih – IV. kvalifikace v 15:25 hodin.

Doprovodný program Dne Evropy naváže i na výstavu Koně v akci, která se v Synthesia Parku konala o víkendu 7. a 8. září. Ve vestibulu tribuny D totiž budou v sobotu 14. září vystaveny obrázky, které v rámci výtvarné soutěže „Kůň očima dětí“ malovali malí návštěvníci výstavy.

Záštitu nad dostihovým Francouzským dnem – DNEM EVROPY převzal místopředseda Evropského parlamentu Oldřich Vlasák.

Soubory ke stažení

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.