Sobotní prolog pardubické dostihové sezony

První květnovou sobotu bude v tradičním termínu zahájena letošní pardubická dostihová sezóna překážkovým mítinkem. Hlavním bodem devítidílného programu bude Cena Alfredo Catering - Úvodní cross country, dostih pro pětileté a starší koně na 4500 metrů. Ve třináctihlavém poli startujících jsou všichni zkušenými překážkáři, dostih má zajímavé obsazení, velká jména zatím „spí“, ale i tak uvidíme několik velice dobrých koní.

Historie jarních pardubických dostihů

V poválečném období se před rokem 1966 se v Pardubicích konalo jen velice málo dostihových dnů. Hlavním bodem zdejší sezóny byla vždy podzimní Velká pardubická.
Od roku 1955 se zde pořádal dvoudenní mezinárodní překážkový mítink zemí východního bloku, kdy úvodní říjnovou neděli byla hlavním bodem programu Cena Volhy a o týden později pak byla v rámci mítinku odběhnuta VP.

V roce 1958 začal být v letní části sezóny, většinou v srpnu nebo začátkem září, pořádán přípravný dostihový den, tzv. výběrové dostihy, kterým se hovorově říkalo „Výběráky“.
V roce 1964 se dvoudenní říjnový mítink konal naposledy a od následujícího roku byl pouze jednodenní. Jeho podoba s občasnými změnami v programu rámcových dostihů trvá dodnes.

Na jaře se zde v té době běhalo výjimečně jen v roce 1963. V neděli 16. června viděli diváci sedm dostihů. Hlavním byla Cena města Pardubice na 4000 metrů. Zadrženě o devět délek zvítězil KORAN s jezdcem Karlem Stibůrkem, druhý byl KOBALT(Benkö), třetí GRANÁT(Suchánek), čtvrtý LOT(Charbuský), pátý LÍNEK(Fehér) a jako poslední proběhl cílem LYR(Raisner).

Další jarní dostihový den byl uspořádán až v roce 1966. Toto dostihové odpoledne se konalo v neděli 19. června a hlavním dostihem byla Cena Epigrafa na 4200 metrů. V poli sedmi koní zvítězila zadrženě o čtyři délky osmiletá hnědka MOCNÁ, vítězka Velké pardubické z předchozího roku, v barvách St.st.Benešov byl v jejím sedle amatér Václav Šebesta. Druhý byl kladrubský INDIGO(Šlajs), další dvě místa získali motešičtí KOREC(Suchovský) a LUKAVA(Izrael), pátý byl napajedelský ISTVÁN(Venhoda) a šestý jihlavský LONDON(Kuchovský). Dostih nedokončil METAN(Varga).
Tato Cena Epigrafa se již další rok běžela 9. května a od té doby je v tomto období na pardubické dostihové dráze pořádán úvodní dostihový den každoročně.

V roce 1967 se na startu Ceny Epigrafa sešla pouhá pětice koní, ale o vítězství se strhl tuhý závěrečný boj trojice soupeřů, ze kterého vyšel o pouhou hlavu vítězně šestiletý hnědák BLANKYT z JO Horní Město, v sedle s amatérkou Evou Palyzovou.

Za druhým napajedelským LIBANEM(Odstrčil) byla taktéž o hlavu třetí kladrubská PASEKA(Raisner), která měla svůj domov v nedalekých Nemošicích. Čtvrtá pak byla bělka LUKAVA(Izrael) a pátý KORÝŠ(Bruder).

Následující sezóny se v Pardubicích již běhávalo nejméně třikrát do roka a větší počet dostihových dní se datuje až od počátku osmdesátých let. Rekordmanem v počtu vítězství v úvodním hlavním dostihu pardubické dostihové sezóny je dodnes legendární ryzák KOROK, který hned v prvních ročnících dostihu dokázal zvítězit čtyřikrát. I mezi jezdci je dosud co do počtu vítězství nejúspěšnějším v tomto dostihu Korokův partner v sedle Václav Chaloupka.

Dvojnásobnými vítězi se v dalších letech stali neméně dobří a slavní LANCASTER, SAGAR a DYNAMIT a v posledních třech letech se dvakrát podařilo zvítězit hnědákovi jménem MR LAND.

Dostih je vhodnou přípravou pro koně, kteří se mají postavit na start prvních jarních kvalifikačních dostihů pro Velkou pardubickou, v minulosti byl v určitém období dokonce sám kvalifikační. Na listině vítězů nacházíme celou řadu velkých jmen našeho překážkového turfu.

V příloze pod článkem najdete přehled vítězů úvodního cross country.

 

V sobotu 7. května se v Pardubicích koná úvodní letošní dostihový den.

Třídou převyšují DUERO(ž.Andrés) a LUTIN DES BORDES(ž.Váňa J.,ml.), do širší špičky patří také skvělý tempař ISAR(Sovka), dobří jsou CALAND(ž.Bartoš) a FLAMBION(ž.Stromský), vpředu by mohla být nadějná OREGONIA(Šimůnek).

 

DUERO a LUTIN DES BORDES ale nemají žádné zkušenosti s pardubickými krosy. DUERO v Pardubicích jako tříletý vyhrál dostih přes proutěné překážky a při Velké pardubické byl ve Zlaté sponě tříletých druhý. LUTIN DES BORDES byl v roce 2005 čtvrtý v pardubickém Zlatém poháru. Oba běhají velice úspěšně v Itálii, DUERO byl předloni pátý v Gran Premio v Meranu a pravidelně sbírá cenná umístění, stejně jako druhý jmenovaný. DUERO byl letos v Trevisu druhý za naším skvělým Budapest, LUTIN DES BORDES byl letos v únoru třetí v Římě. ISAR loni získal velice pěkné třetí místo v Ceně Labe, když se dlouho zdálo, že by mohl i zvítězit.

CALAND v loňském květnovém kvalifikačním dostihu získal páté umístění, potom vyhrál v Hamburku a v říjnu získal v Pardubicích v Ceně Vltavy páté místo. Letos byl pátý v Itálii v proutkách.FLAMBION loni vyhrál dva menší dostihy ve Slušovicích a v Albertovci a potom byl v Pardubicích čtvrtý v Ceně Vltavy.

Nadějná OREGONIA loni v září těsně podlehla skvělé Zulejce v Cross country Registany a potom byla v říjnu druhá v Ceně České asociace steeplechase za vítěznou Königin Platina.
MARINUS(ž.Kašný) a KELV(ž.Novák) loni v Pardubicích získali vítězství v menších dostizích. Před léty nadějný TRESH(Petr Tůma) již má zřejmě svůj zenit za sebou. UNIVERSE OF GRACIE(ž.Faltejsek) zakončil loňskou sezónu druhým místem v Závěrečné steeplechase za vítězným Baggio.

Překvapit by mohl spolehlivě běhající slovenský LE JACKPOT, v sedle s vítězem Velké pardubické z roku 1992, žokejem Jaroslavem Brečkou. JESTER(ž.Korpas) v posledních svých startech neuspěl, ale bude-li mít více štěstí, mohl by bojovat o umístění na konci „tabule“.

Předloni v Pardubicích Irčany „zapomenutý“ IL EN REVE(ž.Mátl) předvedl pěkný výkon v srpnovém kvalifikačním dostihu. Jinak se nemá tento veterán čím pochlubit. Je pravidelným účastníkem dostihů seriálu Crystal Cup, kde však jeho výsledky nejsou pro náš turf dobrou vizitkou.

Velice dobře jsou obsazené i rámcové dostihy, ve kterých uvidíme kromě známých překážkářů také zajímavé nováčky. Poprvé se na překážkách představí vítěz Slovenského derby z roku 2008 TEDDY READY, debutovat budou na rovině výborní NAKURU, SOKOL a LITTLE TOKYO a v Pardubicích se premiérově představí i klasičtí vítězové DE ROBERTO a DICK MORRIS a také TAMINOS LOVE, který nedávno zvítězil v dostihu přes proutěné překážky v Bratislavě.

První dostih bude odstartován ve 13.00 hodin, start hlavního, který se poběží jako sedmý, je naplánován na 16.30 hodin.

 

Zahajovací dostihy – komentáře a tipy k jednotlivým dostihům

 

13:00 - Cena mezinárodního letiště Pardubice
(proutěné překážky IV. kategorie pro 5leté a starší koně na 3200 m o 50 000 Kč)
TAMINOS LOVE zvítězil nedávno v Bratislavě. Několik umístění mají ve své sbírce ADEBRETTI a NOVOLARI. SORDIA se v dubnu uvedla pěkným druhým místem v Lysé nad Labem. Vítěz Velké jarní ceny a Velké červnové ceny DICK MORRIS zatím na překážkách neuspěl. Zajímavými nováčky jsou TEDDY READY, vítěz Slovenského derby z roku 2008 a na rovině výborní LITTLE TOKYO a NAKURU, kteří budou v překážkovém dostihu debutovat. Překvapit by mohl LAMASAR, nebo bratr výborné Zulejky, ZUGOR.
Tip: TAMINOS LOVE – NAKURU – LITTLE TOKYO
Překvapení: ZUGOR

13:35 - Cena společnosti České přístavy, a.s.
(proutěné překážky IV.kategorie pro 4leté koně na 3200 m o 50 000 Kč)
MALONA v Pardubicích zvítězila koncem října a bude favoritem. DOLUS byl nedávno třetí v Lysé nad Labem. SAPFÓ se loni na proutkách příliš nedařilo. Zajímavými nováčky jsou bělouš SOKOL a GOLDEN WINNER, kteří budou zřejmě bojovat hodně vpředu a mohli by dosáhnout až na první příčku ve výsledkové listině. Nad výkonností ostatních startujících visí otazník.
Tip: MALONA – SOKOL – GOLDEN WINNER
Překvapení: DALMACIO

14:10 - Cena Pardubického pivovaru
(steeplechase cross country III. kategorie pro 5leté a starší koně na 3400 m o 80 000 Kč)
Třídou je IGNACIO, předloňský vítěz Závěrečné steeplechase, který již před léty v Pardubicích dokázal čtyřikrát zvítězit. Loni ale běhal těžké kvalifikační dostihy, kde se mu nedařilo. BE JAPE a CUPIDO zde loni zvítězili v menších dostizích, stejně jako KYSHANTY, který na pardubické dráze koncem října ukončil sezónu vítězstvím. Překvapit by mohli VAKRIA, SHOSHONE nebo SUN COURT. Na rovině skvělý klasický vítěz DE ROBERTO zatím na překážkách sbírá zkušenosti, uvidíme, zda nové disciplíně přijde na chuť.
Tip: IGNACIO – KYSHANTY – CUPIDO
Překvapení: VAKRIA

14:45 -  Cena společnosti Fa Novotný - výroba a prodej pardubického perníku
((steeplechase cross country IV.kategorie pro 5leté a starší koně na 4500 m o 50 000 Kč)
SAJMA zde loni vyhrála menší dostih a zvítězit v Pardubicích v minulosti dokázali i DEMIKÁT a VERDANDI. Nadějný NIKAS zvítězil ve Zlaté sponě tříletých, od té doby se však naplno neprosazoval. Vpředu by měli bojovat SHAMROCK ENERGY, POLAR POND, ČMAŇA a SHERON a možná i zkušený MARATH. Překvapit by mohli CABRIO, PERFECT MATE, nebo některý z dalších startujících.
Tip: SAJMA – POLAR POND – SHAMROCK ENERGY
Překvapení: CABRIO

15:20 - Cena společnosti BORS Břeclav a.s.
(steeplechase cross country IV.kategorie pro 5leté a starší koně na 3400 m o 50 000 Kč)
CURATOR dokázal v minulosti třikrát zvítězit, vždy ale na dráze v Lysé nad Labem, v Pardubicích se mu příliš nedaří, možná bude mít nyní více štěstí. POCTA loni běhala velice dobře rovinové dostihy, pěkné výsledky měla i na překážkách. O vítězství by měli také bojovat dále DEKO, OLEANDRO, SABRET a SHAMAN. LASZLO se projevoval velice dobře jako tříletý, loni však neběhal. CANTRIDARA se zde loni dvakrát umístila v klasických steeplechase, na cross country se jí už tolik nedařilo.
Tip: POCTA – CURATOR – DEKO
Překvapení: VINIUS

15:55 - Cena hotelu Mědínek v Kutné Hoře
(steeplechase cross country III. kategorie pro 5leté a starší koně na 4500 m o 80 000 Kč)
DOBYVATEL loni v Pardubicích vyhrál dva menší dostihy a mohl by být největším favoritem dostihu. CZINDUIN byl loni druhý ve Velké benešovské steeplechase. KARLSBAD byl loni pátý v Ceně Labe. Spolehlivě běhají LEMUEL, ARGENTAN, YORK CITY a IMÁGO. Výborní RONINO a BELMONT se vracejí na dráhu po dvouleté odmlce. RONINO zde předloni vyhrál menší dostih, BELMONT byl naposledy druhý v německém Badenu v Altes Badener Jagdrennen. Vpředu by mohli bojovat JAADY a RUBÍN.
Tip: DOBYVATEL – BELMONT – LEMUEL
Překvapení: RUBÍN

16:30 - Cena Alfredo Catering - úvodní cross country
(steeplechase cross country I.kategorie pro 5leté a starší koně na 4500 m o 120 000 Kč)
Ve třináctihlavém poli startujících jsou všichni zkušenými překážkáři, dostih má zajímavé obsazení, velká jména zatím „spí“, ale i tak uvidíme několik velice dobrých koní.
Třídou převyšují DUERO a LUTIN DES BORDES, do širší špičky patří také skvělý tempař ISAR, dobří jsou CALAND a FLAMBION, vpředu by mohla být nadějná OREGONIA.

DUERO a LUTIN DES BORDES ale nemají žádné zkušenosti s pardubickými krosy. DUERO v Pardubicích jako tříletý vyhrál dostih přes proutěné překážky a při Velké pardubické byl ve Zlaté sponě tříletých druhý. LUTIN DES BORDES byl v roce 2005 čtvrtý v pardubickém Zlatém poháru. Oba běhají velice úspěšně v Itálii, DUERO byl předloni pátý v Gran Premio v Meranu a pravidelně sbírá cenná umístění, stejně jako druhý jmenovaný.
DUERO byl letos v Trevisu druhý za naším skvělým Budapest, LUTIN DES BORDES byl letos v únoru třetí v Římě.

ISAR loni získal velice pěkné třetí místo v Ceně Labe, když se dlouho zdálo, že by mohl i zvítězit. CALAND v loňském květnovém kvalifikačním dostihu získal páté umístění, potom vyhrál v Hamburku a v říjnu získal v Pardubicích v Ceně Vltavy páté místo. Letos byl pátý v Itálii v proutkách. FLAMBION loni vyhrál dva menší dostihy ve Slušovicích a v Albertovci a potom byl v Pardubicích čtvrtý v Ceně Vltavy.

Nadějná OREGONIA loni v září těsně podlehla skvělé Zulejce v Cross country Registany a potom byla v říjnu druhá v Ceně České asociace steeplechase za vítěznou Königin Platina.
MARINUS a KELV loni v Pardubicích získali vítězství v menších dostizích. Před léty nadějný TRESH již má zřejmě svůj zenit za sebou. UNIVERSE OF GRACIE zakončil loňskou sezónu druhým místem v Závěrečné steeplechase za vítězným Baggio.

Překvapit by mohl spolehlivě běhající slovenský LE JACKPOT, v sedle s vítězem Velké pardubické z roku 1992, žokejem Jaroslavem Brečkou. JESTER v posledních svých startech neuspěl, ale bude-li mít více štěstí, mohl by bojovat o umístění na konci „tabule“.
Předloni v Pardubicích Irčany „zapomenutý“ IL EN REVE předvedl pěkný výkon v srpnovém kvalifikačním dostihu. Jinak se nemá tento veterán čím pochlubit. Je pravidelným účastníkem dostihů seriálu „Crystal Cup“, kde však jeho výsledky nejsou pro náš turf dobrou vizitkou.
Tip: DUERO – LUTIN DES BORDES – OREGONIA
Překvapení: LE JACKPOT

17:05 - Alltech Lifeforce Formula Steeplechase Cross Country
(steeplechase cross country IV. kategorie pro 4leté koně na 3400 m o 50 000 Kč)
JUVE zvítězil nedávno ve steeplechase na brněnské dráze, ovšem ve slabší společnosti a nyní uvidíme, jestli je opravdu dobrý. Loni patřili k nejlepším tříletým překážkářům QUANTERA, PERLA, BEAU, DALILA a LYMONDKA. QUANTERA vyhrála v Pardubicích dvakrát v proutkách, BEAU jednou a PERLA zvítězila ve steeplechase v Benešově a DALILA vyhrála proutky v Lysé. Všichni jmenovaní pak získali několik pěkných umístění. Překvapit by mohl na překážkách debutující LOVE THE WIN.
Tip: QUANTERA – PERLA – LYMONDKA
Překvapení: LOVE THE WIN

17:40 – Cena SK-EKO Pardubice s.r.o.
(steeplechase III. kategorie pro 5leté a starší koně na 3900 m o 80 000 Kč)
KAMIENCZYK předloni v Pardubicích dvakrát zvítězil, loni si připsal jedno vítězství v Karlových Varech. MARCANTA startovala loni pouze jednou a na pardubické dráze podobný dostih, jako je ten dnešní, vyhrála. NIKAN zde předloni vyhrál proutky a loni se v Praze dvakrát umístil. RABBIT WELL loni dvakrát zvítězil, v Pardubicích a na mostecké dráze. Několik umístění mají na svém kontě ANANAS, před časem úspěšný i v Itálii, BORDERLAND, STATUS QUO a i další.
Tip: KAMIENCZYK – RABBIT WELL – MARCANTA
Překvapení: MR MILLIONAIRE

V poválečném období se před rokem 1966 se v Pardubicích konalo jen velice málo dostihových dnů. Hlavním bodem zdejší sezóny byla vždy podzimní Velká pardubická.
Od roku 1955 se zde pořádal dvoudenní mezinárodní překážkový mítink zemí východního bloku, kdy úvodní říjnovou neděli byla hlavním bodem programu Cena Volhy a o týden později pak byla v rámci mítinku odběhnuta VP.

Soubory ke stažení

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.