Sprinterský šampion Mikesh odchází do chovu

Téměř devítiletý šampion českého turfu Mikesh ze stáje Kelso Stables na svém facebooké stránce před pár dny oznámil, že končí dostihovou kariéru a zaslouženého důchodu si bude užívat jako plemeník v Uherském Ostrohu ve stáji Josefa Pšurného. Ukončení svého působení na dráze vtipně přirovnal k návratu Jaromíra Jágra z NHL do České republiky.

Mikeshovi se za svou pětiletou kariéru podařilo vyhrát osm tuzemských dostihů I. a II. kategorie, v zahraničních dostizích se několikrát umístil v dostizích kategorie Gd-2 a Gd-3 a v kategorii Listed. Mezi jeho oblíbená zahraniční závodiště patřilo například berlínské Hoppegarten nebo závodiště v Baden-Badenu.  Za jeho největší triumf však můžeme považovat to, že jeho dostihové úspěchy i škobrtnutí soustavně sledovaly stovky dostihových i nedostihových příznivců, vždyť jen hřebcův facebookový profil „lajkuje“ skoro tisíc uživatelů.

V úterý o Mikeshovi vyšel v britském Racing Postu článek s titulkem „Legendární český sprinter Mikesh končí dostihovou kariéru“. Autor článku krátce shrnuje Mikeshův příběh od dovozu z irského hřebčína, přes jeho trénink na jihočeských loukách, až po největší úspěchy a rozhodnutí majitelů o ukončení jeho kariéry. Za zmínku stojí také citace předního českého žokeje Filipa Minaříka, který o hřebci prohlásil, že se jedná o „nejlepšího východoevropského sprintera“ od doby, kdy úspěchy sklízel hřebec Overdose, který uhynul v roce 2015. O Mikeshově loučení s dráhou včera napsal také internetový magazín BloodHorse, což z něj dělá patrně nejzmiňovanějšího českého plemeníka ve světě.

Nezbývá než Mikeshovi popřát, ať je na poli chovu alespoň stejně tak úspěšný jako na závodní dráze a ať se díky němu české a zahraniční dostihy dočkají dalších, možná ještě úspěšnějších, a neméně oblíbených šampionů.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.