Startuje cheltenhamský Festival

Na závodišti v Prestbury Parku v úterý odstartoval nejprestižnější světový překážkový mítink - slavný cheltenhamský Festival, který má aktuálně podobu čtyřdenního mítinku sestávajícího z 28 dostihů během nichž se na dotacích rozdělí 3 900 000 Ł, což z nějž zároveň činí i nejlépe dotovaný překážkový mítink na světě.

Prvním dnem programu Festivalu je tzv. Champion Day, jehož vrcholem jsou Stan James Champion Hurdle (pp Gd-1, 4+, 3 319 metrů, 400 000 Ł) pro "krátké" proutěnkáře na jejichž startovní listině figuruje osm koní, mezi nimiž nechybí rekordman v počtu Grade 1 dostihů a dvojnásobný vítěz tohoto dostihu Hurricane Fly, který by se v případě dalšího triumfu mohl stát jedním z nejúspěšnějších koní v historii Champion Hurdle a zařadit se po bok pětice legendárních trojnásobných vítězů (Hatton's Grace, Sir Ken, Persian War, See You Then a Istabraq), přičemž by byl prvním, jenž by to dokázal s přerušením vítězném série.

 

 

Jedenáctiletý veterán a irský národní hrdina Hurricane Fly (P. Townend) to však s cestou za rekordním zápisem nebude mít jednoduché - navzdory dvěma triumfům mu členitá cheltenhamská dráha příliš nevyhovuje a navíc jeho sedlo po takřka čtyřech letech (poprvé od 15. března 2011, kdy v tomto dostihu poprvé zvítězil) opouští Ruby Walsh, který dal přednost jinému ze svěřenců Willieho Mullinse sedmiletému Faugheenovi, jenž je zatím v kariéře neporažený. Mezi startujícími navíc nechybí ani Hurricane Flyův věčný soupeř a loňský vítěz tohoto dostihu Jezki, kterého ve svém posledním startu v Champion Hurdle povede legendární A. P. McCoy a opomenout nelze ani vítěze dvou sponzorských trialů na tento dostih The New Onea (S. Twiston-Davies).

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.