Tiumen - profil vítěze 119. Velké pardubické České pojišťovny

Kdy a kde se narodil Tiumen? Jak zatím vypadala dosavadní dostihová kariéra vítěze 119. Velké pardubické České pojišťovny? Nejen to, ale i další zajímavosti se dozvíte v následujícím článku Milana Tůmy. Řadu dalších zajímavostí (nejen) z průběhu Velké pardubické pro vás připravujeme do listopadového čísla Jezdectví (vychází 29. října), které se na dostihy zaměří i v tématu měsíce...

T I U M E N, hnědák, val., nar. 4. 3. 2001

VPČP

 

Narodil se 4. 3. 2001 v polském hřebčíně Moszna. Jako tříletý pobýval v Zámrsku u trenérky Lenky Horákové.
Jako tříletý startoval čtyřikrát v rovinových dostizích a jeho nejlepším výsledkem bylo čtvrté místo na mostecké dráze v dostihu III.kategorie.
Potom přešel k trenérovi Josefovi Váňovi. Nejprve zde jako čtyřletý dvakrát startoval na rovině, nejlépe byl v v dostihu III.kategorie třetí a v červenci se poprvé představil na překážkách. Na dráze v Kolesách suverénně pod ž.Bartošem zvítězil v dostihu přes proutěné překážky, druhý byl Bellago a třetí Isar.
Po boji o krk zvítězil pod stejným jezdcem v proutkách o měsíc později i v Meranu, když těsně poraženým byl pozdější vítěz Gran Premio Merano Halling Boy.
Následující sezónu startoval pouze dvakrát v Kolesách, nejprve byl v proutkách sedmý a začátkem září pak druhý ve steeplechase za podprůměrnou Whinnys. V obou případech byl v jeho sedle ž.Bartoš.
I o rok později se na dráze objevil pouze třikrát. Nejprve začátkem května v Pardubicích pod ž.Bartošem nedokončil kros III.kategorie a o tři týdny později zde byl pod stejným jezdcem v těžké cross country II.kategorie třetí za Montgomerym a L´Amourem, když porazil Tomise, Sullivana, Bricassara a další velmi dobré steeplery.
Třetí byl i koncem července v Meranu, za velmi dobrými polskými rodáky Dalforsem a klisnou Esther, čtvrtý byl do letošní Velké pardubické přihlášený italský Poggio Torselli. Tentokráte byl jeho partnerem ž.Myška.
Předloni také startoval pouze třikrát, což svědčí o tom, že nebyl dlouhodobě zcela fit.
To už se ale specializoval výhradně na Pardubice. Sezónu zahájil až koncem srpna a v dostihu IV.kategorie byl čtvrtý pod žákem Váňou, za Radslavem, Bremen Planem a Teresinou, což nyní vyznívá v úplně jiném světle. V polovině září pak obdobný dostih v sedle se ž.Bartošem vyhrál a nechal za sebou Nolana, Vodetu, Magic Blada a Montgomeryho. Třetí pak byl i v prestižní Ceně Vltavy, když jej porazili skvělí Bremen Plan a Red Dancer, porazil však Imága, Treshe, Lapaje, Cipíse, Výtržníka a další. V sedle byl žák Josef Váňa mladší.
Letos se na dráze představil čtyřikrát, vždy v Pardubicích a cílevědomě byl připravován na Velkou pardubickou.
Koncem května byl pod žákem Váňou třetí v cross country II.kategorie na 4500 metrů, lepšími zde byli Radslav a Mr Land, za sebou však nechal skvělého Profila, Fiftynine, Breneta a další.
O měsíc později pod ž.Bartošem získal druhé místo v krosu na 5200 metrů za Baggiem, na další místa odkázal Aspiranta, Red Dancera a Mikeilu.
Koncem srpna jej v kvalifikačním dostihu žák Váňa přivedl do cíle jako čtvrtého, za hvězdami nejtěžšího kalibru, když zvítězila Sixteen, před Mandarinem a Gawainem.
Letošní sezónu uzavřel nečekaným a skvělým úspěchem ve 119. ročníku Velké pardubické České pojišťovny, když s přehledem suverénně zvítězil před největšími favority. Žokej Josef Váňa byl v dostihu v jeho sedle poprvé.
Pro nás je zajímavé, že v žilách Tiumena koleje naše stará dobrá „česká krev“. Mateřský otec Demon Club je synem Masisovy dcery Demony, která zvítězila v polském Derby, St.Leger a dvakrát ve Velké varšavské ceně. Masis byl naším nejlepším plemeníkem z domácí produkce v celé historii, mnohonásobný šampión plemeníků, vítěz Derby, St.Leger a mezinárodní vítěz. Svého času vyhrál v rekordním čase naše Derby.

Připravil: Milan Tůma

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.