Tůma: S Cruel Mole Joem se jedeme do Mořice bavit

Jak informuje dostihovy-svet.cz, navzdory pověrám právě v pátek třináctého začne další česká pouť do Svatého Mořice. Na nedělní start jediného bodu programu, který bude vybaven proutěnými překážkami, zamíří dvojice svěřenců Pavla Tůmy. Kromě dlouhodobě do Mořice směřovaného Cruel Mole Joa pojede také bělouš Khalshani, ne však proto, aby si na sněhu a ledu vyzkoušel mimikry, ale naopak, s cílem sehrát v dostihu podstatnou roli…

„Přečetli jsme si komentáře, že by Khalshani neměl mít v dostihu soupeře,“ ale tak jednoduché to určitě není,“ varuje před odjezdem Pavel Tůma před bezbřehým optimismem. „Khalshani je určitě kvalitní kůň a konkurence na papíře nevypadá tak skvěle, jenže jednak nese vyšší váhu, a jednak je to prostě Khalshani. Kůň, který podá optimální výkon jen když ho dostih baví. Když by v neděli po startu dostal hned po startu dávku odletujícího sněhu, může to pro něj být problém,“ myslí si trenér na konto nedělního favorita, který se naposled vítězně představil v Itálii.

Především je ale nutné mít na paměti, že oba jeho svěřenci se ve Švýcarsku představí v dosud neznámých podmínkách, se kterými dosud neměli tu čest. Těžko tedy předem usuzovat, jak se s nimi vyrovnají a jak těžkými soupeři jim budou domácí skokani, kteří mají výhodu ve znalosti místních poměrů. S těmi se Tůmovi svěřenci seznámí až v sobotu, kdy je čeká „sněhové“ okování a také první lehké seznámení s „dráhou“. 

„Určitě má ta dráha svá velká specifika. Kromě podkladu i poměrně krátkou délku dostihu, ale s tím by se Khalshani měl srovnat bez problémů,“ uvažuje trenér. „Možná, že horší to bude s překážkami. Minulý týden byly až nečekaně nízké, na něco takového tady zvyklí nejsme. Uvidíme, jestli právě to nebude problém…“

Pokud jde o Cruel Mole Joa, kterého Tůma i spoluvlastní, jeho ambice v neděli velké nejsou. „S ním ten Mořic bereme vážně především jako výlet. Samozřejmě, neradi bychom byli poslední, ale chceme se s ním hlavně pobavit a užít si to. Proto s námi tentokrát jede i celkem početná výprava z rodiny a přátel…“ V sedle Cruel Mole Joa bude Josef Borč a Khalshaniho povede Dušan Andrés. „Když si Marek Stromský zlomil prst na noze a byl mimo hru, měl jsem zájem o Josefa Bartoše a Jana Kratochvíla, kteří jsou rozježdění z Itálie, ale ani s jedním to nevyšlo. Věřím ale, že jsme získali velmi dobrou náhradu,“ dodává Tůma na konto jezdeckého obsazení..

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.