V. den metropolitní sezóny: Dostihový den Pražské plynárenské: Výsledky

Před početnou diváckou kulisou se v neděli uskutečnila pátá kapitola letošní sezóny v Conseq Parku Velká Chuchle, v jejímž programu byla největší pozornost upřena na první díl Klasické trojkoruny, 96. Velkou jarní cenu Pražské plynárenské (Listed, 1600 m, 550 tis. Kč) s jedenácti aktéry.

Klasickým vítězem se stal Sir Sun

Ostře dostih rozběhli zdejší novic Ultimate Fight a Darien, kteří však svému tempu v koncovce podlehli. Třetí cválal Noble Cliffs (ž. Mitchell, tr. Török, DS Pegas, 7:1) a právě on po zatočení do cílové roviny převzal vedení a dlouho první pozici držel. V posledních desítkách metrů však neodolal náporu Sir Suna. Ten nastoupil bez předchozí sezónní rozcvičky, ale tato skutečnost mu v jeho výkonu nevadila. V kurzu 12:1 nabízený premiant loňského Gerschova memoriálu Sir Sun zvítězil jistě o tři čtvrtiny délky, na měkčí dráze v čase 1:40,57, a přinesl premiérové klasické vítězství trenéru Luboši Urbánkovi, čtvrtý klasický triumf stáji Lokotrans (pět let po výhře Mystic Swinga druhý v tomto dostihu) a již osmé prvenství (čtvrté ve Velké jarní ceně) na klasické scéně pro žokeje Jiřího Chaloupku. Ten vyhrál letos vůbec poprvé a v kariéře mu chybějí dva plné zasáhy k dosažení mety 400 vyhraných dostihů.

Délku a čtvrt za Noble Cliffsem obsadil i při osmém životním vystoupení medailovou pozici loňský juniorský šampión a sázkový favorit Zock (ž. Zatloukal, tr. Blažková, Joly, 2,5:1), jen o krk čtvrtý skončil druhý zástupce DS Pegas Gold Evasive (ž. Foret, 15:1), za nímž délku a čtvrt zpět doplnil nejlepší pětici Orssio (ž. Verner, tr. Drlík, stáj Hrubý, 25:1). V těsném závěsu vybojovali dotovaná místa ještě český rodák Riverton (ž. Rája, tr. Juránek, Rabbit Trhový Štěpánov, 17:1) a Dominique (ž. Breux, tr. Tůma, Dr. Charvát, 5,5:1).

 

Další dění:

V otevírací Ceně Fotosoutěže Nikon 2017 (hdcp IV. k., 1200 m) jistě získal druhý životní triumf do sezóny vstupující Tapajo (tr. V. Chaloupka, Stáj Sokrates, 8,5:1), v jehož sedle prvního kariérního vítězství dosáhl jezdec Martin Laštovička.

Také podruhé v životě se naplno prosadil i premiant Ceny Prague catering (hdcp V. k., 1200 m), jímž se po boji o krk stal Kárl (tr. Hanousek, stáj Alice Zimčíková, 8,5:1), vedený dvojnásobnou vítězkou Nikon Ladies Cupu Martinou Havelkovou.

Roli favorita pak v Ceně Mistra světa ze Znovínu (IV. k., 1800 m) pro tříleté nezvítězivší splnil reprezentant stáje Roman Negben (ž. Zatloukal, 2:1), který zároveň ukončil čekání trenérky Heleny Blažkové na letošní první výhru.

Prvního kariérního triumfu se v Ceně Pražské plynárenské Distribuce (hdcp IV. k., 1800 m) dočkal v obou loňských startech umístěný Private Ryan (žk. Florian, tr. Šatra, Kelso Stables, 5:1), jenž třetím životním startem zahájil letošní sezónu.

Cenu Pražské plynárenské Servis distribuce (hdcp III. k., 1800 m) pak ve druhé kariérní prvenství proměnil Namid Star (tr. Růžičková, stáj BoKa Seniors, 11:1), v jehož sedle završil žokej Milan Zatloukal čtyřiatřicáté kariérní double.

V Ceně sázky na velké pořadí (III. k., 2400 m) pro tříleté koně si od startu suverénně počínal favorizovaný Nagano Gold (tr. Wroblewski, stáj Syndikát V3J, 1,6:1), který na své konto přidal druhé letošní i životní vítězství velmi lehce o patnáct délek a jehož žokej Jan Verner i při pátém pokračování letošní sezóny v Conseq Parku Velká Chuchle ovládl jeden dostih dne.

V závěrečné Ceně Arny (III. k., 2400 m) prvního životního triumfu dosáhla čtyřletá Santa Padrona (9:1), její trenér Luboš Urbánek i majitel stáj Lokotrans vyhráli v neděli podruhé a žokej Petr Foret se dočkal jubilejního 200. vítězství kariéry.

 

Výsledky

 

 

 

Původní tisková zpráva

Tuto neděli vyvrcholí první část letošní sezóny v Conseq Parku Velká Chuchle úvodním dostihem Klasické trojkoruny. V 96. Velké jarní ceně Pražské plynárenské (Listed, 1600 m, 550 tis. Kč) se představí jedenáct tříletých hřebců a dostih nemá jednoznačného favorita. Celkem se uskuteční osm dostihů, nominováno je 92 koní a 24 jezdců. Úvodní dostih tentokrát startuje již ve 13 hodin, areál Conseq Parku bude otevřen od 11 hodin.

Čeká se vyrovnaná bitva 

Před týdnem měla dámská klasika dvě velké favoritky, které se také nakonec v úchvatném finiši utkaly o triumf. Tentokrát je situace úplně odlišná, protože před 96. Velkou jarní cenou Pražské plynárenské lze reálné vyhlídky na vítězství připsat pěti, ne-li dokonce ještě vyššímu počtu účastníků.

Na start jde kompletní nejlepší kvinteto z přípravného Memoriálu profesora Michala, do okruhu hlavních kandidátů patří především tři medailisté (viz foto). Svůj premiérový triumf těsně získal Mamadysh (tr. Šavujev, Valentin Bukhtoyarov) v jehož sedle Radka Koplíka vystřídá vedoucí žokej letošního šampionátu Jaromír Šafář, o krk druhý, ale s kilogramem a půl nevýhody (nyní ponesou všichni koně stejnou zátěž) finišoval šampión loňských juniorů, vítěz Simsonovy ceny a Ceny zimního favorita Zock (ž. Zatloukal, tr. Blažková, stáj Joly), jen půl délky vzdáleným třetím místem se pak blýskl domácí odchovanec Riverton (tr. Juránek, Rabbit Trhový Štěpánov) pod Jaromírem Šafářem, přičemž tentokrát jej povede trojnásobný a úřadující šampión Jan Rája.

V cíli trialu čtvrtý Gold Evasive (ž. Foret, tr. Török, DS Pegas), jenž loňský rok zakončil těsným stříbrem v Gerschově memoriálu, už ztrácel tři délky, pátý Darien (tr. Bartoš, stáj Licehamr-Bartoš), s nímž si premiéru na nejvyšší scéně odbude jezdec Michal Hrouda, měl odstup dalších pěti délek.

Dalšími vážnými aspiranty na klasické vavříny jsou dva sezónní debutanti: těsně druhý z Ceny zimního favorita Dominique (tr. Tůma, stáj Dr. Charvát), jehož ambice umocňuje francouzský žokej Stephane Breux (241 vítězství, letos v Praze z devíti startů tři triumfy a čtyři umístění), a vítěz Gerschova memoriálu Sir Sun (tr. Urbánek, Lokotrans), kterého povede už trojnásobný vítěz Velké jarní ceny Jiří Chaloupka.

Trenér Dalibor Török a DS Pegas mají v dostihu dvojici zástupců, tím druhým je těsně pátý z Ceny zimního favorita Noble Cliffs, jenž letošní rok zahájil osmou příčkou ve francouzském Compiegne. Do jeho sedla byl angažován anglický žokej Jack Mitchell (29 let, rodák z Epsomu, člen dostihové dynastie, přes 200 vítězství /letos v Anglii jedenáct/, vítěz Gr.3 v Anglii a Německu, v ČR nestartoval).

Tandem má na startu i trenér Zdeno Koplík a jeho svěřence spojuje také to, že byli dohlášeni dodatečně a že všechny dosavadní starty absolvovali pouze ve Francii. Ultimate Fight (stáj Václav Slovák) jich stihl podstoupit již třináct /pod Koplíkovým vedením až poslední dva/, vloni vyběhl celkem devětkrát, dvakrát vyhrál a sedmkrát se umístil, letos stihl čtyři a opět v každém obsadil dotované místo. V jeho sedle se na pražské dráze premiérově představí francouzský mladík Jordan Plateaux (22 let, od roku 2013 odjel 600 dostihů a dosáhl 37 vítězství, letos zatím na regionálních drahách ve Francii triumfoval jedenáctkrát). Street Singer (stáj Byliny-Kindl) je jediným, kdo čeká na první životní zisk, a zároveň jedním ze dvou účastníků, kteří jako dvouletí nestartovali. Od března vyběhl třikrát, výsledkově se lepšil, ale na dotaci to zatím nestačilo, v jeho sedle bude jediná žokejka na startu Martina Havelková.

Druhým vloni nestartovavším a dosud nezvítězivším členem sestavy je Orssio (tr. Drlík, stáj Hrubý), na rozdíl od všech ostatních trénovaný přímo ve Velké Chuchli. Do kariéry si během dubna zapsal dvě druhá místa, za zde nepřítomným předběžným favoritem Derby Palazzo Corsinim, a jeho sedlo obsadí vítězný žokej z loňského ročníku Velké jarní ceny Jan Verner.

Ze zúčastněných žokejů Velkou jarní cenu již vyhráli třikrát Jiří Chaloupka (2007 Lord Silvano, 2013 Talar, 2014 Simply Ozzy), dvakrát Milan Zatloukal (2011 Chardonney Tcheque, 2012 Mystic Swing) a jednou Jan Verner (2016 Lagaro); z trenérů jednou jen Arslangirej Šavujev (2015 Aldar); ze stájí pak dvakrát Dr. Charvát (2008 Dick Morris, 2011 Chardonney Tcheque), jednou DS Pegas (2002 Richest Vein) a Lokotrans (2012 Mystic Swing).


Startovní listiny

 

Další dostihový program: 

13.00 – Cena Fotosoutěže Nikon 2017 (hdcp IV. k., 1200 m): v úvodním handicapu se na dubnový triumf pokusí navázat sázkově nejpřekvapivější vítězka dosavadního průběhu metropolitní sezóny Global Girl.

13.30 – Cena Prague catering (hdcp V. k., 1200 m): ve druhém sprinterském testu by si mohla porozumět nově sestavená dvojice, loňský žákovský šampión Adam Florian a spolehlivý rutinér Valmont.

14.00 – Cena Mistra světa ze Znovínu (IV. k., 1800 m): o premiérový triumf na střední trati se utká jedenáct tříletých, solidní šance má v obou letošních startech umístěný Negben.

14.30 – Cena Pražské plynárenské Distribuce (hdcp IV. k., 1800 m): v prvním ze středotraťařských handicapů by k útoku na první životní vítězství mohl nejnižší zátěž využít po zimě zlepšený Matysek.

14.55 – Cena Pražské plynárenské Servis distribuce (hdcp III. k., 1800 m): současně druzí z obdobného dostihu před třemi týdny Singapore Spice a Shahnour Aznavour nastupují pod stejnými hmotnostmi k odvetě, ale uchazečů o nejvyšší příčky je mezi třinácti účastníky daleko více.

16.05 – Cena sázky na velké pořadí (III. k., 2400 m): v ostře sledovaném dostihu (předloni jej vyhrál pozdější vítěz Derby Touch of Genius, vloni se v něm prosadila následně v Derby druhá Krasava) nastoupí sedm adeptů, které vede těsně druhý z karlovarské Jarní ceny Nagano Gold.

16.35 – Cena Arny (III. k., 2400 m): v závěrečné položce programu se po změně trenéra na dráhu vrací dcera skvělé Vapety, třikrát na nejvyšší scéně umístěná Vaneta.

 

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.